Κάθε φορά που επιστρέφω σπίτι όχι στα πολύ καλά μου ο νους μου πάει σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ορφανοί από γάτες (έχετε την υποστήριξή μου). Διότι τη στιγμή που ανοίγει η πόρτα, ένας ξανθός γουργουριστός γάτος τρέχει να τριφτεί στα πόδια μου κι ένας ασπρόμαυρος κάνει βαρελάκια στο χαλί.
Σιγά τ’ αυγά, θα πείτε όσοι δεν έχετε γάτες. Αλλά όσοι έχουν, ξέρουν το μαγικό εφέ που έχει αυτό το καλωσόρισμα: όλη η αρνητικότητα και το άγχος μένουν στο χαλάκι της εξώπορτας. Τώρα είμαστε εγώ, εσείς και τα ιαματικά σας γουργουρητά. Οι γάτες ενδιαφέρονται για εμάς και χτίζουν τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, όσο κι αν μερικοί σκυλόφιλοι θα ισχυριστούν πως είναι αυστηρά ιδιοτελείς. Τρίβονται επάνω μας και μας καλοπιάνουν για να τις ταΐζουμε λιχουδιές, αλλά τί το διαφορετικό έχει αυτό από το να σε καλοπιάνει με χάδια το αγόρι/κορίτσι σου για να είσαι εσύ αυτός που θα σηκωθεί κυριακάτικα από τον καναπέ να πάει να φέρει πάστες;
Οι γάτες προσφέρουν ανταλλάγματα. Όπως το πολύτιμο γουργουρητό τους, που από τη μία είναι ένδειξη ευτυχίας (άρα κάτι κάνεις σωστά, γατόφιλε) και από την άλλη η συγκεκριμένη συχνότητα είναι φάρμακο για την υγεία, την ψυχολογία και τα νευράκια μας. Πολλές έρευνες λένε ότι το γατογουργουρητό ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Γι αυτό οι ιδιοκτήτες γατών έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα. Αλλά το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Η «μαγική» αυτή συχνότητα του γουργουρητού, ηρεμεί και απαλύνει το άγχος. Βελτιώνεται ο ρυθμός της αναπνοής (εκτός κι αν είσαι αλλεργικός, όπου εκεί μπορεί να σε στείλει στα επείγοντα) οπότε η γάτα είναι ουσιαστικά η τέλεια προθέρμανση για χαλάρωση και διαλογισμό. Σε περίπτωση, δε, που έχουμε κάταγμα σε πόδι/χέρι, τότε μπορεί να είμαστε άτυχοι που το ραγίσαμε αλλά τι τύχη βουνό είναι αυτή που έχουμε γάτα! Πολλές μελέτες δείχνουν πως το γουργούρισμα ενισχύει τη δύναμη των οστών και κάνει ευκολότερη την επούλωσή τους. Ενδεικτικά, οι καλύτερες συχνότητες για την ενίσχυση της αντοχής των οστών είναι 25-50 Hz και οι περισσότερες γάτες γουργουρίζουν κοντά στα 20 Hz. Αφήνουμε λοιπόν τη γάτα μας να γουργουρίζει επάνω στον γύψο. Υπάρχουν άνθρωποι αλλεργικοί σε πολλά και διάφορα, αλλά ίσως να μην ήταν αν είχαν γάτα από παιδιά. Διότι τα μικρόβια που κουβαλάνε τα κατοικίδια στο τρίχωμά τους –ναι, ακόμη και τα πιο σπιτίσια και καθαρά- ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών από νωρίς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στο μέλλον.
Μοναξιά. Αυτή η μάστιγα. Μα η γάτα πάντα είναι εκεί. Γι αυτό είναι τόσο πολύτιμη για την ψυχική υγεία των κοινωνικά αποκλεισμένων, όπως αρκετών ηλικιωμένων που συχνά περνούν μέρες ολόκληρες χωρίς να μιλήσουν σε άνθρωπο. Το άλλο θα το έχετε μάλλον διαπιστώσει: Αρκούν δέκα λεπτάκια με γατοβίντεο στο youtube για να χαλαρώσουμε από το άγχος στη δουλειά και να επιστρέψουμε πιο δυναμικά, αμέ! BONUS: Φυσικά, οι γάτες κάνουν καλό και στην έμπνευση. Έχετε δει εσείς κανέναν δημιουργό της προκοπής (Πικάσο, Σαρτρ, Νταλί, Κοκτώ, Χέμινγουεϊ κ.ά.), να μην έχει κοντά του γάτα; «Μια γάτα δεν προσφέρει υπηρεσίες. Προσφέρει τον εαυτό της» έλεγε ο Γουίλιαμ Μπάροουζ. Ο πολύτιμος εαυτός της γάτας όμως, προσφέρει υπηρεσίες από μόνος του. Και τυχεροί όσοι τις έχουν. Μιάου.
[Πηγή: www.doctv.gr]