Την 4η Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς εγκαθιδρύει την κυβέρνησή του και ξεκινάει μια νέα περίοδος προόδου της Ελλάδος.
Το έργο του Μεταξά για την ανάπτυξη της Ελλάδος ήταν πολύπλευρο. Ως προς την κοινωνική πρόνοια, προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών , σε αγροτική μεταρρύθμιση, στην καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαιτησίας ανάμεσα στους υπαλλήλους και τους εργοδότες, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς επίσης θέσπισε και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα αυξήθηκε η τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτούργησαν τόσα πολλά εργοστάσια (567 εργοστάσια λειτούργησαν την περίοδο 1936-1938). Σε διεθνές επίπεδο, ο Μεταξάς θέλησε να τηρήσει τις αναλογίες μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Η μεν Αγγλία ήταν ισχυρή ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και επιπλέον αρκετές επιχειρήσεις αγγλικών συμφερόντων δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας. Με την Αγγλία σύναψε συμφωνία αυξάνοντας το τοκοχρεολύσιο του εξωτερικού δημόσιου χρέους από 30% που προβλεπόταν για την διετία 1935-37 σε 40% ενώ στις αρχές του 1940 αυτό αυξήθηκε κατά 3% ακόμη.
Η δε Γερμανία αγόραζε το 40% των καπνών της Ελλάδος, οπότε υπήρχαν οικονομικοί δεσμοί. Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μεταξάς είχε πλησιάσει τους Βρετανούς και τον Οκτώβριο του 1938 είχε προτείνει σύναψη αμυντικής συμμαχίας. Βέβαια γνώριζε πως κάθε αντιπαράθεση με την Αγγλία θα οδηγούσε σε ναυτικό αποκλεισμό, γεγονός που θα οδηγούσε στο τέλος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Στον τομέα της εκπαίδευσης έδωσε προτεραιότητα στην διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα στην Ε.Ο.Ν. εκεί οι νέοι γίνονταν φορείς του Ελληνικού πολιτισμού, αποκτούσαν αρχές και ήθος, μάθαιναν να σέβονται την πίστη και το θεσμό της οικογένειας. Παραγκώνισε προοδευτικούς εκπαιδευτικούς που με «σύγχρονες μεθόδους» θα «μόρφωναν» τους «πολίτες του αύριο». Δηλαδή απέκοψε τη δηλητηριώδη αριστερή ιδεολογία μέσα από τα σχολεία, όπως ο χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο από τον ασθενή.
Σπουδαίο ήταν και το αντικομμουνιστικό του έργο. Αφ’ ενός συνέλαβε τον ίδιο το Ζαχαριάδη (ο οποίος στην αρχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου καλούσε το λαό να επαναστατήσει κατά του Μεταξά και υποστήριζε τον έντιμο συμβιβασμό Ελλάδος και Ιταλίας διά της μεσολαβήσεως της ΕΣΣΔ), έκλεισε το Ριζοσπάστη και εξόρισε άλλα ηγετικά στελέχη του.Επιπλέον στα πλαίσια του αντικομμουνιστικού αγώνα του, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις εργαζομένων και εργοδοτών, διότι αντιλαμβανόταν ότι εκεί ακριβώς βασιζόταν η προπαγάνδα του ΚΚΕ και έβρισκε υποστηρικτές.
Σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε ο Μεταξάς και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αφού εκείνος ήταν που είπε στα γαλλικά (την επίσημη γλώσσα της διπλωματίας εκείνη την εποχή) «λοιπόν θα έχουμε πόλεμο» Δυστυχώς για όλους τους αριστερούς και τους ανθέλληνες , ο Εθνικός Κυβερνήτης δεν υπέκυψε στις πιέσεις του λαού. Θα μπορούσε αν ήθελε να ισχυριστεί ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν ίδια πολιτεύματα και ότι δεν θα ήταν δυνατό να έλθουν σε πολεμική αντιπαράθεση. Άλλωστε στις 3 π.μ. όταν προσήλθε στην οικία του ο Ιταλός πρέσβης, κανείς δε γνώριζε το τι θα επακολουθούσε. Είναι αδύνατο να δέχτηκε πίεση από οποιονδήποτε. Και μετά την αποχώρηση του πρέσβεως, έγραψε στο ημερολόγιό του «Θα κάμωμεν αυτό που πρέπει και ας γίνει ό,τι θέλει». Και αμέσως έδωσε εντολή για πολεμική κινητοποίηση. Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκε την υπόθεση απέτρεψε την επίθεση της Γερμανίας. Και αργότερα όταν οι Άγγλοι πρότειναν την αποστολή περιορισμένων στρατευμάτων, αρνήθηκε προκειμένου να μην εμπλακεί ολοκληρωτικά σε πόλεμο με τον άξονα. Ο έξυπνος χειρισμός των καταστάσεων αποδεικνύει την ευφυία του και τη διορατικότητά του.
Στις 29 Ιανουαρίου 1941 ο Μεταξάς πεθαίνει. Υπάρχουν αρκετές υποψίες ότι στην ουσία δολοφονήθηκε. Φυσικά πίσω από την ενέργεια αυτή βρισκόταν η Αγγλία της οποίας τα συμφέροντα θίγονταν κατά το Β’ παγκ. πόλεμο.
Σήμερα δυστυχώς οι εθνάρχες και οι ηγέτες αγνοούνται και λοιδορούνται. Η αριστερή λαίλαπα προωθεί αποβράσματα ως είδωλα, μιάσματα ως πρότυπα και μέσω ενός είδους πνευματικής γάγγραινας που αποκαλεί παιδεία, απομακρύνει τους νέους από τα ορθά πρότυπα. Πολιτικοί που βοήθησαν την πατρίδα κατηγορούνται προκειμένου να μη χρειάζεται να κρυφτούν όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι πολιτικοί γραικύλοι.
Εις πείσμα των καιρών εμείς θα φωνάξουμε:
ΖΗΤΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΖΗΤΩ Η 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΖΗΤΩ Ο 3ος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ