Στις μέρες μας, η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών όλων των κυβερνήσεων. Είτε γνήσιων προσπαθειών για την ευημερία πολιτών, είτε ως μηχανισμό καταπίεσης και ελέγχου των μαζών. Οι κομμουνιστικές οικονομικές θεωρίες κατέρρευσαν ανεπιστρεπτί, οι καπιταλιστικές απέτυχαν κι ας κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οι φιλελεύθερες είναι ανεδαφικές, και επίσης δεν έχουν ουσιαστικά φέρει αποτελέσματα όπου κι αν εφαρμόσθηκαν.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την οικονομία ως επιστήμη, έχουν σαφώς προβληματιστεί από την αδυναμία των οικονομικών μοντέλων να συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και αναζητούν νέους δρόμους.
Αυτό αντανακλά η νέα θεωρία που διετύπωσε ο παγκοσμίως διακεκριμένος οικονομολόγος και εμπειρογνώμονας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Τζέφρι Σάκς.
Ο καθηγητής παρουσίασε σε διεπιστημονική συνάντηση, την θεωρία του για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας σήμερα παγκοσμίως, η οποία εδράζεται στις αρχές της ηθικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη, όπως αυτή εκτίθεται στις ηθικές του Πραγματείες, Ηθικά Νικομάχεια και Ηθικά Ευδήμεια.
Ο καθηγητής Σάκς εισηγήθηκε πως, τα νευροεπιστημονικά ευρήματα σε νευρικά κυκλώματα, φαίνονται να επιβεβαιώνουν τον Αριστοτέλειο ισχυρισμό για την μοναδική ανθρώπινη ικανότητα περί στοχοθεσίας, ενώ οι συμπεριφορικές ικανότητες, οι οποίες είναι επακόλουθο αντανακλαστικών ή συστηματικής μάθησης, είναι κοινές με τα ζώα.
Η θεωρία του Σάκς, στηρίζεται στην θεωρία του Αριστοτέλη περί ευδαιμονίας, ότι δηλαδή εξαρτάται από τον επιτυχή συνδυασμό δυο παραγόντων, δηλαδή των συνθηκών ζωής (πλούτος, υγεία, κλπ) και των προσωπικών χαρακτηριστικών (χαρακτήρας, ήθος, αρετές, κλπ).
Συνδυάζοντας λοιπόν, τις Αριστοτέλειες θεωρίες και εκείνες της Νευροεπιστήμης, Θετικής Ψυχολογίας και Οικονομίας ο Αμερικανός καθηγητής τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος της οικονομίας, θα πρέπει να είναι η επίτευξη ευδαιμονίας και ευημερίας στη ζωή των ανθρώπων, όμως συνολικά κι όχι ατομικά, ως μελών της κοινωνίας!
Κατά τον Σάκς, η ευδαιμονία, επιτυγχάνεται από μια ζωή που στηρίζεται πάνω σε αρετές, χωρίς αυτό να απορρίπτει την επιδίωξη της ευχαρίστηση, αλλά να εφαρμόζει στην απόλαυση την αρετή της εγκράτειας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι, καθώς ο μοντέρνος κόσμος καταρρέει από το βάρος της ασυδοσίας, της αμετροέπειας, του συνεχούς και άσκοπου κυνηγιού του υπέρτατου κέρδους, την πρόταξη του ατομικού συμφέροντος έναντι του κοινωνικού, το Ελληνικό Πνεύμα, δείχνει και πάλι τον δρόμο.
Δεν είναι τυχαίο. Αντίθετα με ότι θέλει να μας πείσει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, οι Έλληνες δεν είμαστε οι αμόρφωτοι, ξεχειλωμένοι οπαδοί των gay prides.
Οι Έλληνες είμαστε οι απόγονοι του Αριστοτέλη, που από τα βάθη των αιώνων, συνεχίζει να διδάσκει τον άνθρωπο, για τις αληθινές αξίες της ζωής, εκείνες του ήθους και της προσφοράς στην κοινότητα.
E.K.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xrisiavgi.com/enimerosi/view/to-ellhniko-pneuma-deichnei-ton-dromo#ixzz5vvxNkEKc