Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στρατηγικές προβλέψεις για πιθανή έξοδο από το ευρώ κάνει η Ιταλία

Στρατηγικές προβλέψεις για πιθανή έξοδο από το ευρώ κάνει η Ιταλία

Εντονότερη γίνεται η διάθεση της Ιταλικής κυβέρνησης να υπεραμυνθεί από την λιτότητα της ευρωζώνης που εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος ιδιαίτερα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αντιθέτως στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πρόσφατα διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι η συμφωνία του δυσβάστακτου για τους Έλληνες 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος θα τηρηθεί στο ακέραιο

Τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση συνασπισμού (Λέγκα, Σαλβίνι – Κίνημα 5 Αστέρων) στην Ιταλία εξέτασε την ιδέα των mini-BOT που πηγάζει από τα αρχικά Buoni Ordinari del Tesoro, δηλαδή χρεόγραφα του Ιταλικού Δημοσίου. Επιπροσθέτως ο όρος μίνι (mini) σημαίνει ότι αυτά τα χρεόγραφα θα έχουν μικρότερη αξία από τα συνήθη επίσημα ιταλικά χρεόγραφα.

Αναλυτικά η αρχική πρόταση προβλέπει την δημιουργία χρεογράφων μικρής αξίας, δηλαδή από 1 έως 500 ευρώ, που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του ιταλικού δημοσίου ή για επιστροφές φόρου.

Ένα σημαντικό σημείο στα mini-BOT είναι ότι δεν θα φέρουν τόκο ούτε θα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Με απλά λόγια τα mini-BOT θα είναι ισοδύναμα με εθνικό νόμισμα, όπως ήταν η λιρέτα, άρα θα δράσουν ως μέτρο πίεσης προς την πολιτική λιτότητας της Κομισιόν που προστατεύει μόνο την Γερμανία.

Αναπόφευκτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησύχησε ότι τα mini-BOT θα δημιουργήσουν de facto ένα παράλληλο νόμισμα που θα δράσει ανταγωνιστικά προς το ευρώ. Για παράδειγμα ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, έσπευσε να σχολιάσει ότι τα mini-BOT είτε θα θεωρηθούν ως εθνικό νόμισμα οπότε δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους βάσει των κανόνων της ευρωζώνης, είτε βολικά για την ΕΚΤ θα προσμετρηθούν ως επιπλέον χρέος της Ιταλίας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να σταματήσει την κυκλοφορία των mini-BOT σε περίπτωση που η Ιταλία αποφάσιζε να τα θέσει σε κυκλοφορία. Άρα σε αυτή την εκδοχή που θα κυκλοφορούσαν ίσως η αυξανόμενη αποδοχή των ιταλών πολιτών προς τα mini-BOT να έθετε τις βάσεις για μια ομαλή έξοδο της Ιταλίας από την μέγγενη του ευρώ. Άρα η Ιταλία με πρωτεργάτη τον Σαλβίνι συνεχώς σχεδιάζει στρατηγικές που προσβλέπουν στην ευημερία της.

Αντιθέτως στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πρόσφατα διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι για το 2019 η συμφωνία του δυσβάστακτου για τους Έλληνες 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Συμπερασματικά καμία αλλαγή από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επέλθει με την Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Οικονομία θα συνεχίσει να στραγγαλίζεται από την ίδια καταστροφική πολιτική της κλεπτοκρατικής μεταπολίτευσης.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xrisiavgi.com/enimerosi/view/strathgikes-problepseis-gia-pithanh-ejodo-apo-to-eurw-kanei-h-italia#ixzz5wmNIXztS

Exit mobile version