Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πλήρης η εγκατάλειψη της Σαμοθράκης εδώ και χρόνια

Η πλήρης εγκατάλειψη του λιμένα της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη διαπιστώθηκε πρόσφατα με τον πλέον πιο οδυνηρό τρόπο, καθώς έργα συντήρησης και καθαρισμού του πυθμένα έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1994-1995, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες.

Το λιμάνι είναι «μπαζωμένο», όπως καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες του νησιού, ενώ, προσθέτουν, εδώ και χρόνια κανείς από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης στον οποίον ανήκει η διαχείριση του λιμανιού δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους για την αποκατάσταση του.

Ανάλογη αδιαφορία όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως επέδειξαν και οι κατά καιρούς υπουργοί, υφυπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας, τουλάχιστον των τελευταίων ετών οπότε και τα προβλήματα μοιάζουν να επιδεινώθηκαν.

Ο πυθμένας του λιμένα βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια του με μπάζα, επιχωματώσεις και άλλα υλικά τα οποία φέρνουν τα ρέματα της περιοχής με συνέπεια κάθε προσέγγιση πλοίου να είναι κυριολεκτικά ρωσική ρουλέτα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα του λιμένα είναι το μήκος του το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους, καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση πλοίων μήκους άνω των 110-120 μέτρων.

Τα πλοία με αυτό το μήκος δεν μπορούν να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι και καθώς είναι εκτεθειμένα στον βοριά πολύ εύκολα μπορούν να προσαράξουν στα αβαθή του λιμένα λόγω των μπάζων.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετώπισε και το AZORES EXPRESS κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, το οποίο έμφορτο με επιβάτες και οχήματα και με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι μιας και ο καπετάνιος του εκτίμησε ως ιδιαίτερα επικίνδυνη την προσέγγιση σε αυτό.

Τα προβλήματα του λιμένα που κυριολεκτικά τον βγάζουν εκτός λειτουργίας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στους σημερινούς επικριτές των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα της Σαμοθράκης, σημειώνουν οι επαΐοντες.

Όταν μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ανάλογο περιστατικό με βλάβες πλοίων που κάλυπταν της ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, το νησί έμεινε επί οκτώ μέρες χωρίς ούτε ένα πλοίο, θυμούνται οι νησιώτες.

Το μόνο που έγινε τότε, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ήταν να ναυλωθεί για μια μόλις μέρα το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΑΞ» για την εκτέλεση ενός και μόνο ταξιδιού, ενώ κλήθηκε να απεγκλωβίσει τον κόσμο που είχε εγκλωβιστεί στο νησί λόγω των εορτών της Πρωτοχρονιάς το σκάφος του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος», το οποίο το μόνο που κατάφερε ήταν να μεταφέρει μερικές δεκάδες επισκέπτες.

«Όλοι γνώριζαν πως εκτός από το λιμάνι της Καμαριώτισσας, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετώπιζαν και όλες οι άλλες λιμενικές υποδομές του νησιού», αναφέρουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα το αλιευτικό καταφύγιο των Θερμών, βόρεια του νησιού, είναι ήδη εκτός λειτουργίας εξαιτίας των μπάζων που έχουν σωρευθεί στον πυθμένα του, όπως επίσης ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το άλλο αλιευτικό καταφύγιο της Σαμοθράκης, στην θέση Λακκώματα.

«Το μόνο που έκανε ο Ο.Λ.Α. ήταν να στείλει έναν απλό εκσκαφέα για να καθαρίσει τον πυθμένα του αλιευτικού καταφύγιου των Θερμών. Λόγω της ακαταλληλότητας του μηχανήματος όμως, απλά καθάρισε λίγο ο πυθμένας ο οποίος θα γεμίσει ξανά με μπάζα με τις πρώτες βροχές», λένε στο νησί.

Θεωρητικά ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης έχει σε εξέλιξη ένα master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, αλλά ουδείς φαίνεται να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αυτό στην Σαμοθράκη. Αν υπάρχει μελέτη, αν έχει ανατεθεί η μελέτη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αν έχει ανατεθεί κ.ο.κ.

Η μοναδική φορά που κάτι ακούστηκε για αυτό το masterplan στην Σαμοθράκη ήταν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από συμπολιτευόμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση υποψήφιο, εξηγούν πηγές του νησιού.

 

πηγή

Exit mobile version