Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ρωσικά Su-35 τρέπουν σε άτακτη φυγή τουρκικά F-16 πάνω από το Ιντλίμπ της Συρίας

Ρωσικά Su-35 τρέπουν σε άτακτη φυγή τουρκικά F-16 πάνω από το Ιντλίμπ της Συρίας

Οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις συμβάλουν καταλυτικά στην νίκη των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην απελευθέρωση της στρατηγικής πόλης Χαν Σεϊχούν από τους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται φανερά από την τουρκία.

Στις 20 Αυγούστου 2019 επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία των δυνάμεων της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας στον έλεγχο της πόλης Χαν Σεϊχούν στα νότια του Ιντλίμπ. Για την ακρίβεια ο Συριακός Στρατός απέκτησε τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου Μ5 στα βόρεια της πόλης ενώ παράλληλα η Συριακή Αεροπορία σταμάτησε την τουρκική στρατιωτική φάλαγγα που μετέφερε τεθωρακισμένα και προμήθειες στους τούρκους στρατιώτες στο Μόρεκ.

Στην παραπάνω σύγκρουση τα σημεία που ενδιαφέρουν την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της τουρκίας από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα εξής:

1. Η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπάθησε να στείλει δύο F-16 στην παραπάνω περιοχή των εχθροπραξιών τα οποία άμεσα αναχαιτίστηκαν και τράπησαν σε φυγή από ρωσικά Su-35 και την συνδρομή των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300/S-400 στην βάση Khmeimim. Άρα η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία δείχνει τον σωστό τρόπο αναχαίτισης εχθρικών αεροπορικών απειλών με τον συνδυασμό αεροσκαφών και συστημάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD). Δυστυχώς οι αναχαιτίσεις των τούρκων στο Αιγαίο δεν περιλαμβάνουν αυτή την σημαντική συνδρομή συστημάτων A2/AD από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

2. Ο πόλεμος στην Συρία εναντίον του νόμιμου καθεστώτος του Άσαντ διεξάγεται με τρομοκράτες-τζιχαντιστές που επίσημα δεν ανήκουν σε κρατική οντότητα. Όμως υποστηρίζονται καθαρά από κρατικές οντότητες, όπως την τουρκία, όπως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά σε αυτή την περίπτωση. Ειδικότερα η τουρκική τακτική συμπεριλαμβάνει εισβολή στην ξένη χώρα με τις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της και με την συνήθη δικαιολογία της προστασίας του τουρκόφιλου πληθυσμού.

3. Η χρησιμοποίηση των μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν εκτενής και σε αυτό το πολεμικό θέατρο καθώς συμβαίνει και στην Λιβύη. Επιπροσθέτως η τουρκία έχει προμηθευτεί ιπτάμενα πυρομαχικά “καμικάζι UAV” Harpy.

Συμπερασματικά η τουρκική πολεμική αεροπορία μπορεί να τραπεί σε φυγή με την σωστή χρησιμοποίηση συστημάτων αεροπορικού ελέγχου (ΣΑΕ) και συστημάτων A2/AD σε συνδυασμό με αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής, η τουρκική επεκτατική πολιτική είναι ασύμμετρη και πονηρή και η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα συστημάτων UAV πρέπει να αποκτήσει ύψιστη προτεραιότητα.

Θ. Γ. Κωστής
Δρ Αμυντικών Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xrisiavgi.com/enimerosi/view/rwsika-su-35-trepoun-se-atakth-fugh-tourkika-f-16-panw-apo-to-intlimp-ths-s#ixzz5xEjp1GOh

Exit mobile version