Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επιδεικτικά αγνόησαν τις συστάσεις των ΗΠΑ οι τούρκοι για την εισβολή τους στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επιδεικτικά αγνόησαν τις συστάσεις των ΗΠΑ οι τούρκοι για την εισβολή τους στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με πλήρη αδιαφορία απάντησαν οι τούρκοι για τις συστάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την εισβολή τους στην Κυπριακή ΑΟΖ και άμεσα ξαναστέλνουν το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός” μαζί με στολίσκο σεισμογραφικών πλοίων για να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Στις 21 Αυγούστου 2019 οι τούρκοι απάντησαν με πλήρως περιφρονητικό τρόπο στις συστάσεις του αμερικανικού State Department που τους καλούσε να σταματήσουν την παράνομη εισβολή τους εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια οι αμερικανοί δήλωσαν ότι:

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Αναλυτικά οι τούρκοι αντί να αποσυρθούν αντιθέτως εξέδωσαν την σχετική NAVTEX 0915/19 που αυθαίρετα προειδοποιεί ότι το ερευνητικό σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA όπως και τα συνοδευτικά σκάφη M/V TANUX-1 & R/V APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες στο διάστημα 25 Αυγούστου με 31 Δεκεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή των οικοπέδων 2, 9 και 13 μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα οι τούρκοι με άλλη αυθαίρετη NAVTEX δεν παρέλειψαν παράνομα να δεσμεύσουν για τις 21 και 22 Αυγούστου μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία αμφισβητούν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Ταυτόχρονα η Κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε την NAVWarn 409 όπου οι τουρκικές ενέργειες χαρακτηρίζονται ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας που μόνο γέλωτα πρέπει να προκάλεσε στην τουρκική πλευρά. Για την περαιτέρω διασκέδαση των εντυπώσεων οι τούρκοι δήλωσαν ότι οι έρευνες τους για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο διεξάγονται ακριβώς βάσει του “Διεθνούς Δικαίου”.

Δυστυχώς η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις, έγγραφα και χλιαρές διαπραγματεύσεις αλλά με ετοιμοπόλεμα οπλικά συστήματα και πανίσχυρη διπλωματική στρατηγική που μόνο η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να υλοποιήσει.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Exit mobile version