ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ – Μπορεί να βρεί εφαρμογή στο Αιγαίο απέναντι στην τουρκική αρμάδα;
Εδώ και πολλά χρόνια το Ιράν αντιμετωπίζει έναν σκληρό οικονομικό και τεχνολογικό αποκλεισμό από την Δύση, γεγονός που το ανάγκασε να αναπτύξει μία πιο οικονομική και..ανορθόδοξη προσέγγιση στην αμυντική του στρατηγική. Σε ότι αφορά το πολεμικό ναυτικό το Ιράν είναι μια μοναδική περίπτωση, και αυτό γιατί επί της ουσίας έχει δύο πολεμικές ναυτικές δυνάμεις: Το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και το Ναυτικό της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (ΙRGCN)
Το ισλαμικό ιρανικό ναυτικό έχει σχετικά χαμηλό αριθμό πολεμικών πλοίων και δεν έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει σύγχρονους στόλους, όπως αυτοί των “ΗΠΑ ή του “Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα όμως, είναι αρκετά ικανό να αντιμετωπίσει τις απειλές των περιφερειακών ανταγωνιστών του, που έχουν επίσης περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τις συμβατικές ναυτικές δυνάμεις
Η δεύτερη ναυτική δύναμη του Ιράν όμως, το Ναυτικό της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (ΙRGCN), αποτελείται κυρίως από μικρά ταχύπλοα σκάφη τα οποία είναι οπλισμένα σαν «αστακοί». Το ασύμετρο δόγμα του IRGCN θεωρεί τις ναυτικές δυνάμεις των δυτικών χωρών ως του κύριους δυνητικούς αντιπάλους του. Η στρατηγική του εστιάζει σε πολλαπλά σημεία: να αποτρέψει μια θαλάσσια εισβολή, ει δυνατόν, να αντιδράσει άμεσα εάν αποτύχει η αποτροπή και να ξεκινήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο, αν χρειαστεί, στον Περσικό Κόλπο και ειδικότερα στα Στενά του Χορμούζ.
Η στρατηγική του IRGCN εστιάζει σε διάφορα στοιχεία
Θεμελιώδες στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η εκμετάλλευση της γεωγραφίας και η χρήση ενός ασύμμετρου δόγματος για την αντιμετώπιση μιας ανώτερης δύναμης. Υποθέτουμε ότι τα ταχύπλοα σκάφη του IRGCN μπορούν να υπερνικήσουν τις εχθρικές άμυνες στα ρηχά νερά, συνδυάζοντας τα μικρά και ευέλικτα οπλικά τους συστήματα ή χρησιμοποιώντας τα με καινοτόμους τρόπους για να επιτύχουν μια τακτική αιφνιδιασμού .
Το IRGCN απαρτίζεται από περίπου 20.000 πεζοναύτες και 1.500 πλοία, συμπεριλαμβανομένων ταχύπλοων σκαφών, διατηρεί μεγάλα οπλοστάσια παράκτιας άμυνας και αντιπυραυλικών πυραύλων και ναρκών, και διαθέτει επίσης ελικόπτερα και οχήματα επίγειας δράσης. Περιλαμβάνει επίσης την Ειδική Δύναμη του Ναυτικού Sepah, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων μεταφερόμενη με ελικόπτερα , με αμφίβια σκάφη και άλλα μέσα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ,το υψηλό ηθικό και η εκπαίδευση των επιλεγμένων ναυτών . Το προσωπικό αντιλαμβάνεται πλήρως το υψηλό επίπεδο απειλής για το ίδιο σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η πολεμική τακτική . Το προσωπικό του IRGCN συνεπώς έχει τα κίνητρα και είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Το δόγμα του IRGCN αντανακλά τις ανορθόδοξες πολεμικές τακτικές και περιλαμβάνει , τον αιφνιδιασμό , τα τεχνάσματα , την ταχύτητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, καθώς και την αποκέντρωση με ιδιαίτερα ευέλικτες και ταχύτατες ναυτικές μονάδες. Και μάλιστα όλα αυτά στη θάλασσα. Αυτές οι πολεμικές μέθοδοι περιλαμβάνουν το στυλ του χτυπώ και φεύγω , αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ή τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μέσων και μέτρων για να καταλύσουν την άμυνα του εχθρού. Κοντολογίς τα χιλιάδες μικρά σκάφη του IRCGN μοιάζουν με σμήνος μελισσών που είναι έτοιμα να επιτεθούν σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη εθνική κυριαρχία της πατρίδας τους.
Ο IRGCN διαθέτει διάφορα είδη σκαφών:
Fast Attack Craft (FAC) – 10 κινεζικά κατασκευασμένα Houdong WPTG, που αποκτήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90. Αυτά είναι τα πρωτεύοντα πλοία του IRGCN, που ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους C802, αλλά αναβαθμίστηκαν με πυραύλους Ghader.
Αμέσως, μετά την απόκτηση των Χούντονγκ, ο IRGCN εστίασε την προσοχή του στην απόκτηση ακόμα μικρότερων πλοίων . Σε περίοδο 10 ετών από το ’96 έως το ’06, απέκτησε 46 FAC από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, που είναι εξοπλισμένα με τορπίλες, μικρής εμβέλειας, αντιπυραυλικούς πυραύλους Cruise, ή και τα δύο, και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 40-50 κόμβων.
Fast Inshore Attack Craft – πρόκειται για ελαφρά οπλισμένα σκάφη τα οποία το IRGCN χρησιμοποιεί με επιτυχία από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές που διαθέτει .
Το IRGCN έχει ένα αντίγραφο του βρετανικού Bladerunner – Siraj-1. Το Σιράι-1 είναι οπλισμένο με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και ένα βαρύ αντιαεροπορικό κανόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεταξύ 55 και 72 κόμβων.
Ένα άλλο πλοίο είναι το Zolfaghar, το οποίο φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 70 κόμβων και διαθέτει ενσωματωμένο ραντάρ και δύο εκτοξευτήρες για πυραύλους Nasr-1 στην πρύμνη του.
Ο IRGCN διαθέτει επίσης ημιυποβρύχια σκάφη, τα οποία μπορούν εν μέρει να βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια του νερού για να αποφύγουν την ανίχνευση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δολιοφθορά, εισβολή και κατασκοπεία ειδικών δυνάμεων.
Οι διάφοροι τύποι απειλών που αντιμετωπίζει το Ιράν από ναυτικές δυνάμεις περιφερειακών δυνάμεων (όπως η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και από δυνάμεις δυτικών κρατών (όπως οι “ΗΠΑ, το “Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία) και η περίπλοκη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Ιράν, και επιδεινώνεται από τις κυρώσεις, το ανάγκασε να χρησιμοποιήσει όλες τις πνευματικές προσπάθειες, της στρατιωτικής του σκέψης, για να αναπτύξει ένα μοντέλο που θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους απειλών και κυρίως να είναι βιώσιμο υπό τις συνθήκες της συνεχούς πίεσης των κυρώσεων στο ιρανικό οικονομικό και στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Ο IRGCN στη σημερινή του ενσάρκωση είναι μια καλά εξοπλισμένη και καλά εκπαιδευμένη δύναμη που είναι έτοιμη να δώσει ένα οδυνηρό χτύπημα στους εχθρούς του Ιράν και να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο κοντινό μέλλον.
Το δόγμα του IRGCN στο Αιγαίο πέλαγος
Ας εξετάσουμε όμως το ενδεχόμενο εφαρμογής του στρατηγικού δόγματος του IRGCN στο Αιγαίο πέλαγος.
Γεωγραφικά το Αιγαίο αποτελείται από χιλιάδες νήσους και νησίδες διάσπαρτες σε σχετικά μικρό γεωγραφικό χώρο δημιουργώντας μια πληθώρα στενών και περασμάτων και όλα αυτά σε σχετικά μικρά βάθη. Παράλληλα η γεωμορφολογία των νησιών με τους χιλιάδες κόλπους και κολπίσκους, αποτελούν την ιδανική κάλυψη για μικρά ταχύπλοα και οπλισμένα σκάφη σαν αυτά του IRCGN. Άρα το πιο βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δύναμης, η γεωμορφολογία της περιοχής, βρίσκει ιδανικό πεδίο εφαρμογής στο Αιγαίο Πέλαγος.
Επιπροσθέτως οι Έλληνες είναι ένας ναυτικός λαός με ναυτική παράδοση χιλιάδων ετών. Η ναυτοσύνη των Ελλήνων έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά σε αναρίθμητες ναυμαχίες κατά τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό επέδειξε αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα καθιστώντας εαυτόν το μοναδικό ΑΗΤΤΗΤΟ Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο. Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις των Ελλήνων σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στηρίζονται, λογο δημογραφικού μαρασμού, κυρίως στους εφέδρους, ενώ τα νησιά μας κατοικούνται από νησιώτες που έχουν κυριολεκτικά ανδρωθεί στη θάλασσα. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα την γεωγραφία του τόπου τους, και θα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι όταν απαιτηθεί θα υπερασπιστούν τους βωμούς και τις εστίες τους, γεγονός που, με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα τους έκανε ιδανικά πληρώματα για μια τέτοιου τύπου ναυτική δύναμη.
Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα η ραχοκοκαλιά μιας τέτοιας ναυτικής δύναμης να αποτελούταν από μόνιμα και καλά εκπαιδευμένα στελέχη, και να πλαισιωνόταν από έμπειρους νησιώτες οι οποίοι στα πρότυπα των…ακρίτων του Βυζαντίου θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.
Χωρίς ίχνος υπερβολής μια τέτοια ναυτική δύναμη αποτελούμενη από εκατοντάδες η και χιλιάδες μικρά σκάφη θα καθιστούσε το Αιγαίο κυριολεκτικά ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ όχι μόνο για το τουρκικό ναυτικό αλλά για οποιαδήποτε άλλο Πολεμικό Ναυτικό του πλανήτη. Καμία δύναμη όσο μεγάλες και σύγχρονες μονάδες και αν έχει δεν θα διακινδυνεύσει να μπει σε ένα «μελίσσι» μέσα στο οποίο θα δέχεται αστραπιαίες καταδρομικές επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις. Καμία ναυτική δύναμη δεν έχει εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση πολλαπλής απειλής. Άλλωστε ήδη οι ΗΠΑ προβληματίζονται για το κατά πόσο θα μπορέσουν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή στο Ιράν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1) Η οικονομική συγκυρία για την χώρα μας είναι απαγορευτική για την προμήθεια νέων μονάδων εφάμιλλων του κύριου ανταγωνιστή μας στην περιοχή. Μια ναυτική δύναμη στα πρότυπα του IRGCN συνεπώς αποτελεί μια οικονομική, αποτελεσματική και σχετικά άμεση λύση αποτροπής.
2) Η ιδέα μια ευέλικτης και ταχείας ναυτικής δύναμης δεν είναι κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση της επταετίας είχε προγραμματίσει τον εξοπλισμό της νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου με εκατοντάδες μικρές κανονιοφόρους. Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός ήταν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο κανονιοφόροι ανά νήσο. Το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς τους πρόλαβε η….δημοκρατία.
3) Το Ιράν είναι μια χώρα που στενάζει κάτω από τον ασφυκτικό ζυγό των κυρώσεων της Δύσης παρόλα αυτά βρήκε τον τρόπο όχι μόνο να ανταπεξέλθει αλλά να δημιουργήσει την μεγαλύτερη πρόκληση για τον κολοσσό που λέγεται βορειοατλαντική συμμαχία. Για ποιον λόγο λοιπόν οι…φωστήρες του ΓΕΝ δεν κατάφεραν να βρούν μια αντίστοιχη λύση μέσα στα 10 χρόνια της κρίσης; Ρητορικό το ερώτημα, προφανώς ήταν απασχολημένοι με το ποιος θα γίνει Α/ΓΕΝ, ποιος στόλαρχος, και ποιος υπουργός. Στα ρεπό τους υπέγραφαν εθνοπροδοτικές συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών. Σημεία των καιρών…
Reblogged this on Macedonian Ancestry.