Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Άμεση ανάγκη αναπροσαρμογής του αμυντικού δόγματος για το Αιγαίο Πέλαγος λόγω των S-400 της Τουρκίας

Άμεση ανάγκη αναπροσαρμογής του αμυντικού δόγματος για το Αιγαίο Πέλαγος λόγω των S-400 της Τουρκίας

Οι τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού FIR πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος χρονολογούνται από το 1990 με τα τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν και τα Ελληνικά αεροσκάφη να τα αναχαιτίζουν, σήμερα όμως αυτό το άτυπο ισοζύγιο ανατρέπεται υπέρ της Τουρκίας με την εισαγωγή στρατιωτικών μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UCAV) και την προσπάθεια κήρυξης μιας τουρκικής ζώνης αντιπρόσβασης/άρνησης πρόσβασης περιοχής (A2/AD) για τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος έχει ξεκινήσει το 1990 με παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη που συνεχίζεται έως και σήμερα. Όμως το τουρκικό επεκτατικό δόγμα έχει πρόσφατα συμπεριλάβει δύο πολύ σημαντικούς πολλαπλασιαστές ισχύος.

1. Τουρκικά μη-επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (Unmanned Combat Aerial Vehicle – UCAV) στο Αιγαίο Πέλαγος

Στις 31 Μαρτίου 2018 υπήρξαν επιβεβαιωμένες αναφορές για την επιχειρησιακή δράση τουρκικών μη-επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (Unmanned Combat Aerial Vehicle – UCAV) στο Αιγαίο Πέλαγος.

Επιπροσθέτως η κατασκοπευτική δράση των παραπάνω εχθρικών UCAV κατά των Ελληνικών νησιωτικών αμυντικών στοιχείων και στόλου ήταν προφανής.

2. Δημιουργία τουρκικής ζώνης αντιπρόσβασης/άρνησης πρόσβασης περιοχής για τα Ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 27 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, πρόκειται να παραδοθεί στην Τουρκία από την Ρωσία μια δεύτερη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Αναλυτικά με αυτή την τακτική οι τούρκοι θα μπορούν να αποκτούν τις ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές των Ελληνικών μαχητικών καθώς και να παρενοχλούν με στοχοποίηση τα Ελληνικά αεροσκάφη που θα σπεύδουν για αναχαίτιση των τουρκικών εισβολέων.

Αδιαμφισβήτητα οι παραπάνω δύο εξελίξεις θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τους σχεδιαστές του αμυντικού δόγματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την προστασία του Αιγαίου Πελάγους. Δυστυχώς η πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση των F-16 δεν συνοδευόταν εξαρχής από τον κατάλληλο σύγχρονο νατοϊκό οπλισμό, όπως τον AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) ή τον AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile). Αντιθέτως η αποτελεσματικότητα των Ρωσικών Su-35 σε συνδυασμό με το σύστημα A2/AD της Ρωσικής Βάσεως στην Συρία πριν λίγες μέρες έτρεψαν σε φυγή τουρκικά F-16 που προσπαθούσαν να προσφέρουν υποστήριξη (Close Air Support) σε τουρκόφιλους τζιχαντιστές.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κάθε αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα καταπνίγεται από το μεταπολιτευτικό καθεστώς που επιθυμεί την στυγνή παράδοση, με τον μανδύα της συνεκμετάλλευσης, των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου Πελάγους.

Ο μόνος τρόπος άμυνας στα τουρκικά επεκτατικά σχέδια είναι η αυξανόμενη πίστη της ελληνικής κοινωνίας σε μια Εθνική Κυβέρνηση που θα μπορούσε να θωρακίσει την Ελλάδα απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα.

Θεόδωρος Γ. Κωστής
Δρ Αμυντικών Τεχνολογιών

Exit mobile version