Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Μέρκελ το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις;

Θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Μέρκελ το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις;

Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει άριστη γνώμη για αυτόν γιατί την είχε διαβεβαίωση ότι θα σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών. Στην διάρκεια της συζητήσεως που θα έχει μαζί της θα θέσει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και κυρίως του κατοχικού δανείου, που είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση και τα δικαιώματα της Ελλάδος είναι δεδομένα;

Η Πολωνία με επίσημη τοποθέτηση της κυβερνήσεώς της θέτει ζήτημα αποζημιώσεων: «Η Πολωνία δεν έχει ακόμη λάβει την πρέπουσα αποζημίωση. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί να μείνει έτσι», επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι. Το θέμα τέθηκε πάλι το 2017 από τον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Η Βαρσοβία ετοιμάζει μια νέα έκθεση, στην οποία αναφέρεται το ισόποσο των 850 δισεκατομμυρίων σημερινών δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του PiS Αρκάντιους Μολάρτσικ.

«Τόσα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η Γερμανία δεν έχει στοχαστεί πάνω στο παρελθόν της, έχοντας περισσότερο στο νου να προστατεύσει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο Μουλάρτσικ, ο οποίος προεδρεύει μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που έχει αναλάβει να υπολογίσει τις αποζημιώσεις.

Το Βερολίνο απορρίπτει τα νέα αιτήματα για αποζημιώσεις, είτε έρχονται από την Πολωνία είτε από την Ελλάδα. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά», επισήμανε η εκπρόσωπος του Βερολίνου, Ουλρίκε Ντέμερ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Πολωνία είχε παραιτηθεί το 1953 από τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Ανατολική Γερμανία. Όμως, οι συντηρητικοί Πολωνοί αμφισβητούν τη συμφωνία του 1953, που συνήφθη την κομμουνιστική εποχή.

Η Πολωνία διεκδικεί τα δίκαιά της. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη θα τα διεκδικήσει ή θα σιωπήσει ταπεινά όπως σιώπησαν ταπεινά και οι μεγάλοι “αντιφασίστες” του ΣΥΡΙΖΑ;

Exit mobile version