Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πάλι ετοιμάζεται ο λογαριασμός στους φορολογούμενους για τα ανοίγματα των ξενοκρατούμενων τραπεζών

Πάλι ετοιμάζεται ο λογαριασμός στους φορολογούμενους για τα ανοίγματα των ξενοκρατούμενων τραπεζών

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει στα κράτη-μέλη την οικονομική ενίσχυση εταιριών από το δημόσιο λόγω νομοθεσίας προστασίας του ανταγωνισμού, αντιθέτως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται τον Σεπτέμβριο να εγκρίνουν την εγγύηση δημοσίου σε ομόλογα NPE των τραπεζών στην Ελλάδα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα ξένων κερδοσκοπικών εταιριών.

Στις 24 Αυγούστου 2019 η εφημερίδα “Κεφάλαιο” ανέφερε με επιφυλάξεις ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα εγκριθεί η τιτλοποίηση περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposure – NPE) για τις ξενοκρατούμενες τράπεζες στην Ελλάδα.

Η παραπάνω πρόταση εγγύησης δημοσίου στην τιτλοποίηση NPE ιδιωτικών στην πραγματικότητα τραπεζών στην Ελλάδα, που έχει περίπου αρχίσει από το 2018, έχει γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών προς την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν DG Comp.

Με απλά λόγια αυτή η τιτλοποίηση σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μετατραπούν σε ομόλογα (δάνεια) και θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό. Όμως σήμερα η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας είναι στην ουσία “non investment grade”, δηλαδή δεν υπάρχει σύσταση για επένδυση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Άλλωστε εντύπωση έκανε παγκοσμίως η πρόσφατη αφωνία της Moody’s για την περαιτέρω αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς για τον Έλληνα φορολογούμενο ο λόγος που οι τράπεζες μαζί με όλο το μεταπολιτευτικό καθεστώς επιθυμούν την έγκριση της DG Comp είναι για να ισχύσει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην παραπάνω έκδοση δανείων (τιτλοποίηση) βάσει των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Επεξηγηματικά με αυτή την προσέγγιση εάν τα παραπάνω δάνεια βάσει των NPE δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που υπόσχονται στον εκάστοτε επενδυτή τότε ο λογαριασμός θα πάει στον Έλληνα φορολογούμενο.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Exit mobile version