Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το μισθοφορικό πρότυπο των ΗΠΑ

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το μισθοφορικό πρότυπο των ΗΠΑ

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η επιτυχία της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ΝΤΠ) στον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από την Βουλή, θα έχει συνέπειες και στις Ένοπλές Δυνάμεις (ΕΔ). Η κυβέρνηση αντιγράφει ότι βρεθεί μπροστά της, γιατί μόνον αυτό μπορεί να πράξει. Ενώ πριν λίγα χρόνια, για ψηφοθηρικούς λόγους, η ΝΔ μείωσε την θητεία των κληρωτών οπλιτών στις ΕΔ, τώρα εκδηλώνει προθέσεις για την αύξησή της, ύποπτο σκέλος των οποίων αποτελεί η μείωση των στρατοπέδων. Δεν αντιγράφει μόνο την Χρυσή Αυγή και το πρόγραμμά της, αλλά και τους προϊσταμένους της ΝΤΠ.

Συγκεκριμένα, ενώ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, εισάγεται σε «διαβούλευση» ένα νέο σχέδιο με την ιδιόμορφη λέξη «εναρμόνιση» θητείας, δεδομένης της διαφορετικής διάρκειας αυτής σε κάθε Κλάδο των ΕΔ. Επιπλέον τούτου κυκλοφορεί (κατόπιν σκοπίμου διαρροής) και έγγραφο για προτάσεις δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών». Το τελευταίο μάλλον οικονομικές επιδιώξεις μειώσεων στην μισθοδοσία κρύβει παρά κάποιες ουσιαστικές μεταβολές. Μετά το έγγραφο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Αμύνης, με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος εξέλιξης και κατ’ επέκτασιν χρήσης των στελεχών προελεύσεως Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή που αφορά την ίδια την ύπαρξη των ΕΔ. Αμερικανοποίηση θα την αποκαλούσαμε, αφού στις ΗΠΑ καθιερώθηκε αρχικά αυτή η διάκριση, η οποία δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στις Ελληνικές ΕΔ.

Αναλύοντας και ερμηνεύοντας τους σκοπούς που η Ηγεσία των ΕΔ θέτει κατ’ επανάληψη, διαπιστώνουμε ότι επιδιώκει την ουσιαστική διάλυση της τάξης των στελεχών των προερχομένων από στρατιωτικές σχολές. Θα προσπαθήσουμε όμως να φτάσουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από διαφορετικούς τομείς. Το συγκεκριμένο θέμα έχει τουλάχιστον τέσσερεις προεκτάσεις: Πολιτικές, Οικονομικές, Ηθικές και Ταξικές.

Α. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Όπως πολύ σωστά ανέφερε, σε επιστολή που απηύθυνε σε βουλευτές της ΝΔ του νομού Λαρίσης, ο Στρατηγός (ε.α) Κων/νος Λιούτας, το έγγραφο που διέρρευσε, και κατ’ επέκτασιν οι προθέσεις του ΥΦΕΘΑ, δεν περιγράφονταν ούτε είχαν συζητηθεί στις προγραμματικές δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή της ΝΔ. Αντιθέτως, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέφρασε στο παρελθόν την πρόθεσή της να φέρει το θέμα επί τάπητος. Αυτό έγινε κατανοητό μετά από δηλώσεις του τότε ΥΕΘΑ κου Καμμένου, καθώς επίσης και με την επίσκεψη του Αρχηγού των Υπξκών του USARMY Senior Master Sergeant Daniel Dailey στις 7/11/17, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Α/ΓΕΣ και νυν ΥΦΕΘΑ.

Τίθεται ξεκάθαρα πλέον το ερώτημα: «Η ανακίνηση του θέματος είναι προσωπική ατζέντα του ΥΦΕΘΑ ή είχε γνώση και συναίνεσε και ο ΥΕΘΑ κος Παναγιωτόπουλος και κατά συνέπεια το κυβερνόν κόμμα;» Αν ισχύει το δεύτερο πρόκειται για καταφανή προεκλογική εξαπάτηση του μεγαλύτερου μέρους των ΕΔ που συνιστά και την ραχοκοκαλιά του.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ   Τα μνημόνια επέδρασαν πολύ άσχημα στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ. Σχεδόν το 80-90% του προϋπολογισμού πήγαινε στην μισθοδοσία αφήνοντας ελάχιστα ποσά για ανταλλακτικά, εκπαίδευση. Για αγορές οπλικών συστημάτων και άλλα σοβαρά θέματα δεν γίνεται ο παραμικρός λόγος. Τέθηκε λοιπόν σε εφαρμογή, ξανά από το 2015 και εντεύθεν, η προσπάθεια εξουδετέρωσης των Σχολών ΑΣΣΥ (σε συνδυασμό με τις συνεχείς μειώσεις των εισακτέων), πατώντας στο όνομα (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών). Το μόνο αγκάθι ήταν η ΣΤΥΑ γιατί δεν είχε το όνομα «Μονίμων» εντός των αρχικών της. Με δικαιολογία το οικονομικό κόστος ενοποίησαν τρεις σχολές (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ) σε μια, με το όνομα ΣΜΥΑ (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας) και το πρώτο βήμα επετεύχθη.

Τώρα πια κατέστη εύκολο η μετατροπή των Σχολών ΑΣΣΥ σε σχολές Μονίμων Υπ/κών με εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Ανθστή. Επιδίωξή τους είναι το αμερικανικό αυτό σύστημα να συνοδευτεί από έναν άλλο στόχο, την προσαρμογή και μείωση των μεσαίων μισθών των στελεχών των ΕΔ. Δεν είναι άλλωστε είναι τυχαίο ότι ψηφίστηκε νόμος για να πληρώνεται το στέλεχος με τον βαθμό που φέρει και όχι με τον προσαρμοσμένο. Το μισθολογικό κόστος το πλήρωσαν και θα το πληρώσουν όλοι.

Γ. ΗΘΙΚΕΣ   Αποτελεί όνειδος για ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο τυγχάνει να είναι ίσως το μοναδικό που έχει Σχολές Υπαξιωματικών και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου, αφού παρασυρόμενο από άλλες ανάλογες επιδιώξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τις αναβάθμισε σε τριετείς, να επιχειρεί να «εξοντώσει» απροκάλυπτα το προσωπικό του, υποβιβάζοντάς το σε θεσμό που παραπέμπει στο 1880 (Στρατιωτικό Σχολείο Υπξκών – ΣΣΥ).

Οι μαθητές αυτοί σήμερα, με βαθμούς εισαγωγής από 15.000-18.500 μόρια, επιτυγχάνουν και εισέρχονται στις Σχολές Υπξκών με όνειρα και ελπίδες για προσφορά και εξέλιξη. Αποτελούν την ασφαλέστερη εφεδρεία προσωπικού, σε περίπτωση πολέμου για την ανάληψη καθηκόντων υψηλοτέρου βαθμού, όπως συνέβη στο παρελθόν, ως επιβράβευση των τόσων χρόνων προσφοράς στα χαρακώματα, στις πίστες και στα πλοία. Στην ειρήνη εξελίσσονται βραδύτερα σε αξιωματικούς που, με την εμπειρία τους, είναι χρήσιμα όπλα στα χέρια της εκάστοτε Ηγεσίας. Εξελίσσονται σε προϊστάμενους συνεργείων, για την επάνδρωση γραφείων ποιοτικού ελέγχου, ακόμα και επιτελικές θέσεις, παρ’ όλες τις «φιλότιμες» προσπάθειες κάποιων, να τους εξαφανίσουν. Αντιθέτως προς τις επιδιώξεις των κυβερνώντων, λόγω της μειώσεως των εισερχομένων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, συντρέχουν λόγοι εξέλιξης, γιατί ένας καλός μαθητής από τις Σχολές Υπαξιωματικών μπορεί να φοιτήσει και να προσφέρει ως απόφοιτος Σχολής Επιτελών, ακόμη και ως Διοικητής Μονάδος.

Με αφορμή την εξαγγελία 10.000 θέσεων ΕΠΟΠ διατυπώνεται η άποψη περί αναλόγου χειρισμού αυτής της κατηγορίας, δηλαδή των πλέον εξειδικευμένων σε οπλικά συστήματα στελεχών των ΕΔ. Συνεργασία και σύνδεση όλων των κατηγοριών απαιτείται. Αυτή η άποψη είναι ανάλογη με αυτή της συνεργασίας των κοινωνικών τάξεων και αντίθετη αυτής της μαρξιστικής συγκρούσεως των οικονομικών τάξεων.

Δ. ΤΑΞΙΚΕΣ   Είναι γεγονός, στο Στράτευμα υπάρχουν Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων, οι προερχόμενοι από ΑΣΕΙ, όπως οι ΣΣΕ-ΣΝΔ-ΣΙ-ΣΣΑΣ και οι «υπόλοιποι». Παρ’ όλες τις αντιθέσεις όμως, υπήρξε διαστρωμάτωση. Ο καθένας στον τομέα του προσφέρει προς όφελος του συνόλου των ΕΔ. Ειδικά οι κατώτεροι και οι ανώτεροι αξιωματικοί, ανεξαρτήτου προελεύσεως, συνεργάζονται για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Οι αξιωματικοί εκ ΑΣΣΥ δεν έχουν όμως ούτε τις ίδιες ευκαιρίες, ούτε τα ίδια δικαιώματα. Λογίζονται ως αξιωματικοί β’ διαλογής, κατάλληλοι μόνο για ειδικές υπηρεσίες και ασφαλείας. Αρκετοί από αυτούς όμως είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακών τίτλων και μεταπτυχιακών σπουδών. Κανείς όμως από αυτούς δεν δικαιούται φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού με έξοδα της υπηρεσίας, πλην της περιόδου που ήσαν υπαξιωματικοί και ελάμβαναν εκπαίδευση εξειδικεύσεως σε νέα οπλικά συστήματα.

Εδώ είναι το λαμπρό πεδίο δόξης! Όσοι πληρούν τα κριτήρια να αλλάζουν κατηγορία, όχι μάλιστα προς τα άνω, αλλά και προς τα κάτω, με δίκαιες διαδικασίες, γιατί στο Δίκαιο στηρίζεται η πειθαρχία των ΕΔ. Δυστυχώς όμως ακόμα και η γενναιότητα ενός στελέχους κρίνεται άδικα. Δείτε σχετικά το άρθρο 25 παράγραφος 4 του Ν3883/2010: «Αξιωματικοί προάγονται επ’ ανδραγαθία στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός δεν είναι ανώτερος του καταληκτικού τους, όταν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατά την κρίση του αρμόδιου συμβουλίου προαγωγών διακρίνονται στο πεδίο της μάχης, βάσει των στοιχείων της οικείας έκθεσης επιχειρήσεων ή πολεμικής δράσης, για πράξεις εξαιρετικού θάρρους, γενναιότητας, αυταπάρνησης και προσφοράς προς την πατρίδα ή σύμμαχη χώρα. Η απονομή παρασήμου, διαμνημόνευσης ή ηθικής αμοιβής είναι ανεξάρτητη από την προαγωγή επ’ Ανδραγαθία». Ευτυχώς που δεν υπήρχε αυτός ο νόμος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Γιατί, ο Πλαστήρας, ο Κονδύλης, ο Κατσιμήτρος, ο Βραχνός θα είχαν φτάσει μέχρι επιλοχίες ή ανθυπασπιστές.

Ο Ελληνικός Στρατός από τα αρχαία χρόνια στηριζόταν στους κληρωτούς οπλίτες με την υπεύθυνη καθοδήγηση των ανωτέρων τους. Η στροφή στο αμερικανικό πρότυπο θα αποθέσει την άμυνα της χώρας σε μισθοδοτούμενο προσωπικό, μισθοφορικής υφής.

Β.Π.

Exit mobile version