Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Ρατσιστές” και “αντισημίτες” οι οπαδοί της Τσέλσι και της Γουέστ Χαμ

“Ρατσιστές” και “αντισημίτες” οι οπαδοί της Τσέλσι και της Γουέστ Χαμ

Το κυνήγι μαγισσών καλά κρατεί στην Μεγάλη Βρετανία, όπου το ποδόσφαιρο έχει μια ιδιαίτερη κοινωνική και γιατί όχι και πολιτική βαρύτητα. Με νόμους σκληρούς προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγχουν τις κερκίδες ώστε να μην ξεφεύγει τίποτε από την χούντα της “πολιτικής ορθότητος”! 

Έτσι η Τότεναμ αποφάσισε να διεξάγει έρευνα στους κύκλους των οπαδών της για την χρήση μιας λέξης με την οποία αυτοπροσδιορίζονται υπερήφανα, όταν όλοι οι υπόλοιποι τη χρησιμοποιούν υποτιμητικά για την εβραϊκή κοινότητα. To Comunity and Security Trust (CST) δημιουργήθηκε το 1984 στην Αγγλία, με στόχο την προστασία της εβραϊκής κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία. Στην έκθεση που εξέδωσε φέτος για το πρώτο μισό του 2019 για αντισημιτικά κρούσματα στο Νησί, κατέγραψε τον αριθμό ρεκόρ των 892 περιστατικών.

Στην Αγγλία σε ομάδες που έχουν ρίζες σε εβραϊκές κοινότητες ή που εκπροσωπούν αντίστοιχες γειτονιές, ο “αντισημιτισμός” που δείχνουν οι αντίπαλες κερκίδες απασχολεί πολύ συχνά την κοινή γνώμη. Μια τέτοια ομάδα είναι και η Τότεναμ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί το ποδοσφαιρικό κλαμπ των Εβραίων του Λονδίνου.

Η λέξη «Yid» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τους Εβραίους από την Ανατολική Ευρώπη και να τους ξεχωρίσει από εκείνους του Ισραήλ. Γρήγορα πήρε αρνητική χροιά στη Δύση, υποτιμητική για όσους έχουν εβραϊκή καταγωγή. Έγινε σύνθημα κατά της Τότεναμ, όμως στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους ίδιους τους οπαδούς της!

Στην δική της καμπάνια για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό, η Τσέλσι βρήκε ότι αρκετοί οπαδοί της χρησιμοποιούν με μίσος τη λέξη «Yid» μόνο και μόνο επειδή την έχουν συνδέσει με την Τότεναμ.Άλλοι, αντιπαθούν τους Εβραίους επειδή απλά τους συνδέουν με την Τότεναμ. Οι οπαδοί της Τσέλσι, καθώς και αυτοί της Γουέστ Χαμ είναι εκείνοι που καταφέρονται περισσότερο επιθετικά. Oι αντίπαλοι συχνά συνοδεύουν συχνά τα συνθήματα με ήχους που παραπέμπουν σε απελευθέρωση αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην Τσέλσι ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της είναι λευκοί και σε περασμένα χρόνια δεν επέτρεπαν να έχει η ομάδα μαύρο παίχτη. Μετά αγόρασε την ομάδα ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Αμπράμοβιτς, ο οποίος με πληρωμένους μπράβους έδιωξε από το γήπεδο τους οργανωμένους συνδέσμους της Τσέλσι.

Exit mobile version