Η Τουρκία καθημερινά μας διαπομπεύει στρατιωτικά και πολιτικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, παραλαμβάνει και εγκαθιστά με γοργούς ρυθμούς τα υπερσύγχρονα ρωσικά συστήματα S-400 και διεξάγει εναντίον του έθνους και της φυλής μας έναν ακήρυχτο πόλεμο διευκολύνοντας χιλιάδες Ασιάτες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες να εισβάλλουν στην χώρα μας.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ανησυχητικά και ο πόλεμος είναι κάτι περισσότερο από ορατός, δυο υπερσύγχρονες πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με συνολικά 12 εκτοξευτές της αεράμυνας της χώρας μας είναι πιθανότατα επιχειρησιακά μη λειτουργικές (το αναφέρουμε με κομψό τρόπο για να μην ενοχληθούν κατά την διάρκεια των επικύψεων τους στον έπαρχο-πρεσβευτή Pyatt οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης) για λόγους που θα αναπτύξουμε κατωτέρω.
Θυμίζουμε ότι το πλέον σύγχρονο αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα της χώρας, οι S-300 PMU-1, που αρχικά παραγγέλθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από περίπου 20 χρόνια με κόστος 250 εκ. δολαρίων, τελικά εντάχθηκε το 2000 στην 126η Σμηναρχία Μάχης (Κρήτη) της Πολεμικής μας Αεροπορίας, επειδή οι Τούρκοι αντέδρασαν και απαίτησαν την ακύρωση της εγκατάστασης του στην Κύπρο. Το «συνταγματικό» τόξο Ελλάδας και Κύπρου, γράφοντας στα παλαιά του υποδήματα το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, υποτάχθηκε στις απαιτήσεις και εκβιασμούς των Τούρκων και αναγκάσθηκε να εγκαταστήσει τους S- 300 στην Κρήτη.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος ας υπενθυμίσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες τεχνικές λεπτομέρειες. Το Α/Α σύστημα S-300 PMU-1 είναι η εξαγωγική έκδοση του ρωσικού Α/Α συστήματος S-300 PM και εντάχθηκε από τους Ρώσους στην ενεργό υπηρεσία το 1993. Το S-300 PMU-1 εξοπλίζεται με τα βλήματα-πυραύλους του τύπου 48Ν6Ε1 που έχουν αναπτυχθεί από την ρωσική εταιρία NPO Fakel και κατασκευάζονται από την επίσης ρωσική MMZ Avangard. Τα σύγχρονα αυτά βλήματα έχουν την ικανότητα εμπλοκής με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 6.450 χλμ ανά ώρα. Η εμβέλεια τους ανέρχεται στα 150 περίπου χλμ για ένα μαχητικό αεροσκάφος, ενώ κατά βαλλιστικών πυραύλων που ίπτανται σε ύψος 6-10 χλμ η εμβέλεια τους είναι περίπου 40 χλμ. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου των S-300 PMU-1 που εδρεύει στην Κρήτη μπορεί να ανιχνεύει έως 300 στόχους και με βάση την αξιολόγηση της απειλής να παρακολουθεί έως 100 στόχους ταυτόχρονα. Η εμβέλεια εγκλωβισμού-εμπλοκής για αεροδυναμικούς στόχους ανέρχεται στα 280 χλμ, με χρόνο ετοιμότητας του κέντρου ελέγχου τα 5 λεπτά. Η ταχύτητα προσέγγισης του στόχου των βλημάτων 48Ν6Ε1 ανέρχεται στα 2.100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το βάρος τους είναι περίπου 2.000 κιλά και φέρουν θραυσματική γόμωση 145 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης. Το προωθητικό σύστημα του βλήματος είναι ένας πυραυλοκινητήρας στερεών καυσίμων. Η μέγιστη διάρκεια ζωής, η ωφέλιμη ζωή, του βλήματος όταν φυλάσσεται σε κάνιστρα ανέρχεται στα 10 έτη.
Σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως οι S-300, ή οι S-400, απαιτούν αναβαθμίσεις, αντικατάσταση εξαρτημάτων για την βελτίωση της απόδοσης, ενημέρωση των ηλεκτρονικών συστημάτων και κυρίως αντικατάσταση των βλημάτων που έχει λήξει η ωφέλιμη ζωή τους. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει τα 19 τελευταία χρόνια στους S-300 της 126ης Σμηναρχίας Μάχης.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο αν αναλογισθούμε ότι οι χειριστές αυτών των σύγχρονων συστημάτων χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση, καθώς η συνδυαστική χρήση ραντάρ, συστημάτων στόχευσης, επιλογής στόχου και κλειδώματος στόχου κάνουν την διαφορά όσον αφορά την συνολική αποτελεσματικότητα. Από το 2000 που οι S-300 έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια δοκιμαστική βολή το 2013!
Ουσιαστικά οι δυο πυροβολαρχίες S-300 στην Κρήτη είναι επιχειρησιακά μη λειτουργικές, στο μόνο που έχουν χρησιμεύσει είναι να δοθούν, μέσω ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, διαβαθμισμένα στοιχεία στους Ισραηλινούς αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους, αφού η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει να αντιμετωπίσει τους Ιρανικούς και σύντομα τους Συριακούς S-300.
Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ενοικιάσεις οπλικών συστημάτων
Προφανώς και δεν χρειάζεται να δηλώσουμε τα αυτονόητα, ήτοι ότι πρέπει άμεσα οι S-300 PMU-1 να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και ετοιμότητα. Σαφέστατα και η αποτελεσματικότητα τους είναι εξόχως πιο αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και τις απειλές των Τούρκων στον άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρο, απ’ ότι η δαπανηρότατη μίσθωση φρεγατών FREMM την οποία μας πρότεινε και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη ή ο εκσυγχρονισμός αξίας 500 εκ. δολλαρίων των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B Orion που έχουν ηλικία μισού αιώνα, που είχε αποφασίσει ως υπουργός Άμυνας ο Καμμένος, ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική-τεχνολογική λογική (παρεμπιπτόντως πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, οι Τούρκοι περιπολούν στο Αιγαίο με τα τελευταίας τεχνολογίας ΑΦΝΣ ATR-72 δικής τους κατασκευής).
Παρενθετικά θεωρούμε σκόπιμο να ασχοληθούμε εν ολίγοις με την επανάληψη της φαρσοκωμωδίας της μίσθωσης φρεγατών FREMM (Fregate Multi Mission) από την Γαλλία. Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο και εθνικά χρήσιμο εάν το σοβαρό αντίτιμο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ το διαθέταμε για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και αφιερωνόταν ειδικά για την εκκίνηση ενός εθνικού προγράμματος ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από την ενοικίαση φρεγατών ή οποιουδήποτε άλλου οπλικού συστήματος. Χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν μπορεί να υλοποιείται κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι ότι οι φρεγάτες FREMM στο γαλλικό ναυτικό προορίζονται για ανθυποβρυχιακό ρόλο και για συνοδεία και προστασία πυρηνικών υποβρυχίων, διαθέτουν δε προς τούτο τον ανάλογο εξοπλισμό. Για την Ελλάδα ο στόχος των συγκεκριμένων φρεγατών είναι η κρούση χερσαίων στόχων (βλ. τουρκική στρατιά Αιγαίου) μέσω του πυραυλικού συστήματος SCALP NAVAL αλλά και η άσκηση καθηκόντων φρεγάτας αντιαεροπορικής άμυνας. Η δεύτερη προτεραιότητα προϋποθέτει αλλαγή του ραντάρ HERAKLES με άλλο φασικής διάταξης, αλλά και του φορτίου των Α/Α πυραύλων κατά το πρότυπο της φρεγάτας FREDA που βασίζεται στις FREMM. Αλλαγές οι οποίες είναι μεν εφικτές αλλά προφανώς σε νέες ναυπηγήσεις ελληνικών προδιαγραφών και όχι σε πλοία που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό.
Όσον αφορά την Α/Α κάλυψη της χώρας μας, το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της ΝΔ αν και διαπνέονται από ισχυρότατα αντι-ρωσικά αντανακλαστικά, θα πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα και χωρίς νατοϊκές παρεμβολές, όπως είχε γίνει με την εγκατάσταση και δοκιμαστική βολή των S-300, την λύση του προβλήματος που άπτεται της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας. Οποιαδήποτε δικαιολογία καθυστέρησης είναι εθνικά ύποπτη.
Γ. ΛΙΝΑΡΔΗΣ