Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η απλή εξήγηση του τρόπου καταλήστευσης της περιουσίας των Ελλήνων από τον διάδοχο “νόμο Κατσέλη”

Η απλή εξήγηση του τρόπου καταλήστευσης της περιουσίας των Ελλήνων από τον διάδοχο “νόμο Κατσέλη”

Εξ αρχής ο διαβόητος νόμος 3869/2010 (Κατσέλη) δεν είχε σχεδιαστεί για να προστατέψει την πρώτη κατοικία, ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν να καθυστερήσει την δυσφορία των περισσότερων δανειοληπτών έτσι ώστε όταν τα κοινωνικά αντανακλαστικά να έχουν ατονήσει, όπως ακριβώς σήμερα χωρίς την Εθνική Αντιπολίτευση της Χρυσής Αυγής μέσα στην Βουλή, να αρχίσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί και οι βίαιες εξώσεις

Στις 7 Αυγούστου 2019 δημοσιεύσαμε μια ανάλυση σχετικά με τον ύπουλο τρόπο της δημιουργίας του ιδιωτικού χρέους των Ελλήνων καθώς και του τρόπου υφαρπαγής του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα από ξένες κερδοσκοπικές εταιρίες. Επιγραμματικά :

1. τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων άρχισαν να δημιουργούνται λόγω της τεχνητής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα οικονομικά προβλήματα των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων (subprime loans) δεν δικαιολογούσαν ούτε το πρώτο μνημόνιο, ούτε την σε βάθος δεκαετίας καταστροφική μείωση των μισθών και των συντάξεων, πόσο μάλλον την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI. Στην πραγματικότητα το 2010 η πτώχευση απειλούσε τις ξένες τράπεζες και όχι την Ελλάδα.

2. με το τρίτο μνημόνιο οι τράπεζες στην Ελλάδα ανήκουν σε ξένες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων (funds), άρα δεν υποστηρίζουν την κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ευημερία. Φυσικά υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό το υπερκέρδος των παραπάνω ξένων εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων και για αυτό το λόγο στην ουσία έχει σταματήσει η δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων με άμεσο αποτέλεσμα την τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη της Πατρίδας μας.

3. η εφαρμογή των μνημονίων αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ρευστότητας των Ελλήνων που σε συνδυασμό με τον τεχνητό πληθωρισμό (περαιτέρω αύξηση τιμών σε βασικά είδη της καθημερινής ζωής) καθώς και με την εσκεμμένη και διαχρονική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης έκανε την αποπληρωμή των δανείων και των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν αδύνατη.

4. σήμερα ο νόμος Κατσέλη έχει στην ουσία πάψει πια να ισχύει και το διάδοχο σχήμα μετά βίας θα μπορέσει να προστατέψει την πρώτη κατοικία για έναν στους δέκα δανειολήπτες

5. τα κατασχεθέντα ακίνητα καταλήγουν κατά μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 80% στις ξενοκρατούμενες τράπεζες στην Ελλάδα ενώ ετοιμάζονται μαζικές εξώσεις στυλ Ισπανίας. Παράλληλα ετοιμάζονται ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα προσπαθούν να βρουν τα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών έτσι ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να τους επιδοθούν διαταγές πληρωμής για τα σπίτια τους.

Ένα σημαντικό σημείο του διάδοχου νομικού σχήματος είναι η επιδότηση δόσεων από το κράτος που θα ανέρχεται μέχρι 50% για τα στεγαστικά και μέχρι 30% για καταναλωτικά δάνεια. Φαινομενικά αυτή η κίνηση δείχνει ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης που ασκείται στην κοινωνία αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες ανήκουν σε ξένα συμφέροντα και άρα η οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση θα βαραίνει τους φορολογούμενους. Είναι σίγουρο ότι η παραπάνω κρατική επιχορήγηση στην ουσία προς τα ξένα κεφάλαια θα αντισταθμιστεί με την γενικότερη αύξηση της φορολογίας των Ελλήνων.

Αντιθέτως αυτή η κίνηση θα ήταν ευεργετική εάν υπήρχε μια Εθνική Κυβέρνηση όπου η σχετική επιδότηση θα σήμαινε την παραγραφή της υπεραξίας των τόκων με μηδενική ζημία και για το κράτος αλλά και για τους δανειολήπτες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συγκεκριμένη κρατική επιχορήγηση προς τα ξένα συμφέροντα εγκρίθηκε από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), ενώ άλλες προσπάθειες κρατικών επιχορηγήσεων, όπως για παράδειγμα προς τις Ελληνικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, έχουν βρει σθεναρή άρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπερασματικά σήμερα τα συμφέροντα των ξένων κερδοσκοπικών εταιριών απαιτούν την κατάσχεση κάθε είδους ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Πολύ απλά ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν θα προστατεύει πια την πλειοψηφία των δανείων που είχαν εγκριθεί με επίπλαστες μεν αλλά αδιαμφισβήτητα πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Exit mobile version