Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το λεγόμενο «πρόσωπο των ημερών» είναι η 16χρονη Σουηδέζα «ακτιβίστρια» Γκρέτα Τούνμπεργκ. Με φωτογραφικές πόζες και γκριμάτσες που παραπέμπουν σε διάσημες κινηματογραφικές φιγούρες, όπως η δαιμονισμένη κοπελίτσα Ρέγκαν στην ταινία «Ο Εξορκιστής» και τον μικρό αντίχριστο Ντέμιαν στην ταινία «Η Προφητεία», η 16χρονη έφηβη αποτελεί για κάποιους την… ελπίδα του πλανήτη.
Ένα μικρό κορίτσι, το οποίο αντί να βρίσκεται στο σχολείο της μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της, περιφέρεται σαν έκθεμα από τους γονείς της και από κέντρα με συγκεκριμένα συμφέροντα, κάτω από το μανδύα της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη. Οι εικόνες εμφανούς μίσους που βγαίνουν από την παραμορφωμένη έκφραση του προσώπου της, όταν μιλάει για το περιβόητο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο απ’ αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν εκείνοι που εκμεταλλεύονται την τρυφερή ηλικία της.
Άλλοι μπορεί να θεωρήσουν ενδιαφέροντα τα όσα λέει και άλλοι απλώς ασυναρτησίες, αναλόγως με τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται. Όταν όμως η νεαρή αυτή «σταρ» λέει στην ομιλία της ότι «Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», τότε επί της ουσίας αυτοαναιρείται.
Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεκτό ένα παιδί να μην πηγαίνει στο σχολείο για να παριστάνει την «ακτιβίστρια» και ποιοι χρηματοδοτούν τα ταξίδια της στο εξωτερικό. Πληρώνουν τα έξοδά της οι δικοί της, όπως η ίδια υποστηρίζει, ή συμβαίνει κάτι άλλο; Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κέρδισε τα (παραπάνω από) 15 λεπτά δημοσιότητας που δικαιούται σύμφωνα με την γνωστή ρήση που κάποιοι αποδίδουν στον Άντι Γουόρχολ, αλλά σύντομα το άστρο της θα αρχίσει να σβήνει περνώντας και αυτή στην ανωνυμία του πλήθους.
Η λύση στα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης δεν βρίσκεται στο όργιλο υφάκι της νεαρής Σουηδέζας, αλλά στην βαθιά και εμπεριστατωμένη μελέτη στα ζητήματα διαφθοράς, παρακμής και μόλυνσης του οικοσυστήματος από εκείνους που εδώ και δεκαετίες διαφεντεύουν τις τύχες του πλανήτη και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την Φύση παραβαίνοντας τους αιώνιους νόμους της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ