Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Hervé Van Laethem (APF) για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Hervé Van Laethem (APF) για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

γράφει ο Hervé Van Laethem
Σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του APF

Με την παρούσα βραχεία αναφορά μου, θα ήθελα να καταδείξω ότι το APF ως Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι σύμμαχοί του, πρέπει να λαμβάνουν θέση και να δρουν για σημαντικά θέματα σε διεθνές επίπεδο.

Και σήμερα δεν είναι στη Συρία ούτε στο Ιράκ, όπου συμβαίνουν τα πλέον σημαντικά πράγματα, αλλά στην Υεμένη… Μερικοί θα ειπούν: «Δεν είναι δουλειά μας τι συνέβη ή τι συμβαίνει εκεί». Αυτό είναι τεράστιο λάθος! Αφήστε όμως με να εξηγήσω…

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι πριν από 4 χρόνια ένας Συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε έναν αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άοπλες μητέρες και παιδιά. Υπάρχει επίσης μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση: λιμοκτονία, τύφος και ούτω καθεξής.

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ιράν από την άλλη πλευρά: Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είναι Σιίτες και λαμβάνουν πλήρη υποστήριξη από το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Αυτός δε ο πόλεμος φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα είδος «Βιετνάμ» για τη Σαουδική Αραβία, καθώς:

– Δεν υπάρχει στρατιωτική νίκη των Σαουδαράβων

– Διενεργούνται πλήγματα αντιποίνων των επαναστατών επί της Σαουδαραβικής επικράτειας

– Υφίσταται κλιμακούμενο εσωτερικό πρόβλημα για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας

Η πρόσφατη επίθεση με το πλήγμα του drone στη στρατηγική εγκατάσταση πετρελαίου είναι μια απεικόνιση της σαφούς Σαουδαραβικής έλλειψης επιτυχίας. Τέλος, φαίνεται ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας (στην πραγματικότητα, κατά πλειονότητα ξένοι μισθοφόροι) έχουν χάσει πριν από μερικές μέρες μια μεγάλη μάχη. Μπορούμε να ιδούμε στα κοινωνικά μέσα των Χούθι πολλές εικόνες από κατεστραμμένα ή αιχμαλωτισμένα οχήματα της Σαουδικής Αραβίας και εκατοντάδες Σαουδάραβες αιχμάλωτοι πολέμου. Οι Χούθι μιλούν για 3.000 αιχμαλώτους.

Αυτή η μεγάλη ήττα προκαλεί ήδη κάποιες εσωτερικές δυσκολίες στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πρόσφατα, υπήρξε πυροβολισμός στο βασιλικό παλάτι του Ριάντ και σκοτώθηκε ο προσωπικός σωματοφύλακας του Πρίγκιπα Σαλμάν. Προφανώς, η κατάσταση είναι στρατιωτικά τόσον άσχημη και πολιτικά τόσο συγκεχυμένη ώστε πράγματι δεν είναι αδύνατο να καταρρεύσει σύντομα ή αργότερα η Σαουδαραβική κυριαρχία… Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο!

Συνεπώς, έχουμε καθήκον, ως ευρωπαϊκό κόμμα, να διατηρούμε ενεργό ενδιαφέρον για διεθνή θέματα που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επιρροή στην ασφάλεια μας, στον τρόπο ζωής μας και στην ελευθερία μας.

Exit mobile version