Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η απάτη με το αρνητικό επιτόκιο δανεισμού και η προσπάθεια υπερκερδών από τις ξενοκρατούμενες τράπεζες

Η απάτη με το αρνητικό επιτόκιο δανεισμού και η προσπάθεια υπερκερδών από τις ξενοκρατούμενες τράπεζες

Ο πρόσφατος δανεισμός της Ελλάδας με ένα ελάχιστο αρνητικό επιτόκιο του -0,02% και για το πολύ μικρό διάστημα των τριών μηνών δεν ξεγελάει τους σοβαρούς επενδυτές που συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελληνική οικονομία ως μη-επενδύσιμη, όμως πιθανότατα να βρουν μια ευκαιρία οι ξενοκρατούμενες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα να δρέψουν υπερκέρδη διαθέτοντας τα δικά τους ομόλογα στην χρηματαγορά

Στις 9 Οκτωβρίου 2019 διατυμπανίστηκε από τα συστημικά κανάλια και την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι με την λήξη του δανεισμού κάποιος επενδυτής θα πάρει λιγότερα χρήματα από ότι έδωσε αρχικά για να πάρει τα Ελληνικά ομόλογα.

Βέβαια μια προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες αυτού του γεγονότος φανερώνουν την μηδαμινή σημασία του. Αναλυτικά το αρνητικό επιτόκιο είναι ελάχιστο στο -0,02%, η χρονική διάρκεια των γραμματίων είναι μόλις για τρεις μήνες και το συνολικό ποσό των ομολόγων που διατέθηκαν είναι στα 488 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι γενικά τα Ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται ως junk bonds (δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας σκουπιδιών, μη-επενδύσιμα) από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από οποιονδήποτε σοβαρό επενδυτή.

Άλλωστε αυτό το γεγονός αντανακλά γενικότερα σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική οικονομία κάτω από την καταστροφική διαχείριση των αριστεροδεξιών κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άλωση του τραπεζικού τομέα με το τρίτο μνημόνιο από ξένες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων καθώς και οι απανωτοί πλειστηριασμοί στις ακίνητες περιουσίες με το τέλος του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα σε αυτή την συγκυρία από την σταγόνα δανεισμού με λίγο αρνητικό επιτόκιο και με ελάχιστη διάρκεια των Ελληνικών γραμματίων είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να εκδώσουν τα δικά τους ομόλογα οι συστημικές τράπεζες προσβλέποντας σε υπερκέρδη.

Συμπερασματικά το πρόσφατο αρνητικό επιτόκιο για τα τρίμηνα Ελληνικά ομόλογα δεν σημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση. Επιγραμματικά η οικονομική κατάσταση με την Νέα Δημοκρατία θα χειροτερέψει και χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μετανιώνοντας για την ψήφο τους στις προηγούμενες εκλογές.

Μοναδική διέξοδος στην καταστροφική μέγγενη που στραγγαλίζει την Πατρίδα μας παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Exit mobile version