Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο αμερικανικός στρατός είναι ένας χάρτινος τίγρης

Ο αμερικανικός στρατός είναι ένας χάρτινος τίγρης

Αν θέλαμε να περιγράψουμε τον σημερινό αμερικανικό στρατό με λίγα λόγια θα λέγαμε: Εθισμένοι στα ναρκωτικά φαντάροι, σεξουαλικά αποκλίνουσες πολυφυλετικές ορδές, οπλισμένες με φανταχτερά gadgets που δεν λειτουργούν πάντα.

Ιστορικά οι αγγλοαμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν ήταν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση ισότιμων εχθρών. Ο στρατός του Ναπολέοντα ηττήθηκε το 1812 από τους Πρώσους και όχι από τους Βρετανούς. Οι αγγλοαμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις δεν κατάφεραν στρατιωτικά να νικήσουν την Γερμανία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία παραδόθηκε λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία νικήθηκε μόνο όταν η Σοβιετική Ένωση εκμεταλλεύτηκε μια σειρά γερμανικών στρατιωτικών σφαλμάτων. Η Ιαπωνία ηττήθηκε όταν οι ΗΠΑ κατέφυγαν στην χρήση ατομικών βομβών. Θυμίζουμε ότι και στους δυο παγκόσμιους πολέμους, οι ΗΠΑ εισήλθαν στο θέατρο του πολέμου κατά την διάρκεια του τελικού σταδίου.

Ο κορεατικός πόλεμος ήταν για τις ΗΠΑ ένα αδιέξοδο, ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν μια ήττα. Οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να εμπλακούν το 1999 με τους Σέρβους σε χερσαίο πόλεμο, ενώ οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και Ιράκ εξελίχθηκαν σε αποτυχία. Στην περίπτωση της Λιβύης είχαμε να κάνουμε περισσότερο με ένοπλη ληστεία μιας πλούσιας αλλά ευάλωτης χώρας. Στη Συρία οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να πολεμήσουν, φρόντισαν να στείλουν μισθοφόρους με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πόλεμος ή μια μεγάλη μάχη κατά την οποία αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να νικήσουν έναν πραγματικά ισχυρό εχθρό στο πεδίο της μάχης, χωρίς σοβαρή βοήθεια από συμμάχους ή/και χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι ΗΠΑ, όπως παλαιότερα η Βρετανία, είναι παραδοσιακά ναυτική και αεροπορική δύναμη. Τέτοιες δυνάμεις ποτέ δεν είναι πραγματικά επιτυχείς σε χερσαίους πολέμους. Για να θεωρηθεί πραγματικά επιτυχημένη μια στρατιωτική δύναμη, πρέπει να μπορεί να διεξάγει νικηφόρα χερσαίους πολέμους. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις δυνατότητες της Ρωσίας στην θάλασσα και στον αέρα, η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στις χερσαίες δυνάμεις. Η Ρωσία έχει τον πιο μεγάλο στρατό στην ευρασιατική ήπειρο και μπορεί να σταματήσει τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ μέσω της χρήσης εξαιρετικά εξελιγμένων υπερ-υπερηχητικών αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφυλιστεί στρατιωτικά σε έναν χάρτινο τίγρη. Αυτό οφείλεται σε πολλά αίτια, κυρίως όμως έχει σχέση με την έντονη διαφθορά που είναι αχαλίνωτη στον αμερικανικό στρατό. Ήδη από το 2008 το Center for Defense Information (Κέντρο Αμυντικών Πληροφοριών), μια ένωση βετεράνων και ανεξάρτητων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, είχαν επιδώσει στον τότε αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα μια έκθεση με τίτλο «Η αμυντική κατάρρευση των ΗΠΑ», στην έκθεση γίνεται λόγος για «κόπρο του Αυγείου» στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν για εξοπλισμούς όσο ποτέ άλλοτε, ταυτόχρονα όμως οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι τόσο ανίκανες όσο ποτέ άλλοτε. Σημειώνεται ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων γίνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των λόμπι της Ουάσιγκτον, ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλες δοκιμές των αγορασθέντων όπλων. Συνήθως δε οι αγορές αυτές προωθούνται με το κριτήριο όχι της καλύτερης ποιότητας, αλλά με αυτό της σωστής εκλογικής περιφέρειας όπου έχουν την έδρα τους μεγάλες αμυντικές εταιρίες. Ως αποτέλεσμα, οι υπερβάσεις κόστους σε οπλικά συστήματα είναι υψηλότερες από ποτέ, το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια δεν έχει παραλάβει εγκαίρως ούτε ένα όπλο στο κόστος και στην ποιότητα που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Η αναποτελεσματικότητα των αμερικανικών εξοπλισμών είναι παρατηρήσιμη παντού όπου αναπτύσσονται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Πριν λίγο διάστημα στα Στενά της Μάλακα, μεταξύ Ινδονησίας και Μαλαισίας, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο συγκρούσθηκε με δεξαμενόπλοιο σε ομαλή θάλασσα και εξαιρετική ορατότητα επειδή η αυτόματη πλοήγηση δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει το εμπόδιο. Εξ αιτίας αυτού για μεγάλο διάστημα ο αμερικανικός στόλος στον Ινδικό και Ειρηνικό ήταν ανενεργός για να προλάβει τα χειρότερα. Πρόσφατα προστέθηκε σε μια σειρά τέτοιων αρνητικών συμβάντων η ντροπή της μη αναχαίτισης σχεδόν αυτοσχέδιων drones των Υεμενιτών από τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στα πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας.

Το βαθύ και διεφθαρμένο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, το οποίο ως επί το πλείστον ανήκει σε σιωνιστικά συμφέροντα, απομυζεί και θέτει σε κίνδυνο την ευημερία του αμερικανικού λαού, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε κατάρρευση την αμυντική ικανότητα των ΗΠΑ. Οι λιγοστές αμερικανικές στρατιωτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών σε πεδία μαχών στην Αφρική, Μέση Ανατολή ή Κεντρική Ασία δεν πρέπει να μας ξεγελάνε.

Έχουν επιτευχθεί εναντίον φυλάρχων ή ξεπεσμένων τρομοκρατών όπως πριν λίγες εναντίον του Αλ Μπαγκντάτι στην έρημο της Συρίας, με τηλεοπτικούς προγραμματισμούς για να διαφημισθεί η αμερικανική στρατιωτική ικανότητα και ενίοτε ο αμερικανός πρόεδρος. Η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ είναι περισσότερο μια χολιγουντιανή αντίληψη παρά μια πραγματικότητα. Κάποιοι ίσως πιστεύουν σε αυτή την διαφημιστική εκστρατεία, το βέβαιο είναι ότι όσο οι γάμοι των ομοφυλοφίλων στον αμερικανικό στρατό και οι μαζικές δολοφονίες ανυπεράσπιστων πολιτών σε χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εχθροί της παγκοσμιοποίησης θα είναι είδηση, τόσο θα αυξάνεται η βεβαιότητα ότι ο αμερικανικός στρατός είναι ένας χάρτινος τίγρης.

Γ. ΛΙΝΑΡΔΗΣ

Exit mobile version