Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ πάλι μίλησε για την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και για την Κύπρο με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ.
«Πέρα από το εσωτερικό της χώρας και τις διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές μας δράσεις προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και όλη την «Γαλάζια Πατρίδα», με την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Κύπριων αδερφών μας σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία».
Μιλώντας για «Γαλάζια Πατρίδα» η Άγκυρα εννοεί ότι διεκδικεί ο μισό Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, μέρος του Θρακικού πελάγους, ολόκληρο το Λύκιο πέλαγος (Καστελόριζο), ολόκληρο το Ικάριο, ολόκληρο το Καρπάθιο και μέρος του Κρητικού πελάγους.
Υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από τους Χατζηαβάτες της εξουσίας αυτής της χώρας στις δηλώσεις Ακάρ; Δεν υπήρχε… Το πλέον εξωφρενικό είναι πως χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία ότι δεν θέλουν να μπουν σε διάλογο και αυτό την ίδια στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς την εθνική μας κυριαρχία.
Κυρώσεις της πλάκας κατά της Τουρκίας
Μία απόφαση γενική και αόριστη, η οποία στην πραγματικότητα δεν επιβάλει κυρώσεις, αποφασίστηκε από την Ε.Ε. Οι περίφημες αυτές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που αποφάσισε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έρχονται σε συνέχεια της σχετικής απόφασης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, «με το πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές». Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».
Όπως διαβάσατε παραπάνω η Ευρώπη των τοκογλύφων δεν καθορίζει συγκεκριμένα τα πρόσωπα και τις οντότητες και κατ’ ουσίαν μέσα στην αοριστία δεν παίρνει θέση.