Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στην πολύπαθη Παλαιστίνη

Στην πολύπαθη Παλαιστίνη

Η «UNRWA» – ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ / «UNITED NATIONS RELIEF AND WORKS AGENCY FOR PALESTINE REFUGEES IN THE NEAR EAST» είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1949 για να υποστηρίξει την ανακούφιση και την ανθρώπινη ανάπτυξη των Παλαιστινίων προσφύγων. Ο ορισμός της UNRWA για τον «πρόσφυγα» καλύπτει τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του «Παλαιστινιακού πολέμου» του 1948, καθώς και εκείνους που τα εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν κατά την διάρκεια και μετά τον «Πόλεμο των έξι ημερών» του 1967, όπως επίσης καλύπτει και τους πατρογονικούς τους απογόνους

Η Υπηρεσία UNRWA είναι ο κύριος πάροχος βασικών υπηρεσιών – παιδείας, υγείας, ανακούφισης και κοινωνικών υπηρεσιών – σε πάνω από 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις πέντε επιχειρησιακές ζώνες της οργάνωσης: Ιορδανία, Λίβανο, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας. Εδώ πράγματι παρατηρούμε μιαν έξοχη μέριμνα πραγματικών προσφύγων σε εγγύς προς την πατρίδα τους περιοχές

Η Υπηρεσία ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου θα θέσει τέρμα στο διήμερο της κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και αμυντικών παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτώσει 34 Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά, ενώ υπάρχουν και δεκάδες περισσότεροι, βαρειά τραυματίες από τις ακατάπαυστες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Ματίας Σμάλε, Διευθυντής της UNRWA στην λωρίδα της Γάζας, σχολιάζοντας τους απάνθρωπους εξοντωτικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς αμάχων, δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά λυπημένοι με τη δολοφονία ενός από τους νεαρούς μας μαθητές. Ο Αμίρ Ραφάτ Αγιάντ ήταν μαθητής στη δεύτερη τάξη στο Δημοτικό Σχολείο της Υπηρεσίας στο Ζαϊτούν. Είναι εντελώς απαράδεκτο για τους αμάχους, ιδιαίτερα τα παιδιά, να χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρομερό τρόπο. Τα παιδιά, που πρέπει να σπουδάζουν, να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία και να προετοιμάζονται για το μέλλον τους.»

Κατόπιν προσέθεσε ότι δεν είναι μόνο το φρικτό γεγονός πως αθώοι πολίτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται βαρύτατα οπότε προκαλείται μια δυσβάστακτη και επώδυνη ταλαιπωρία. «Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες, τον φόβο και το διαρκές ψυχολογικό τραύμα, το οποίο επιφέρουν τέτοιες κλιμακώσεις στον πληθυσμό». Όλα τα 22 Κέντρα Υγείας της Υπηρεσίας συνέχισαν να λειτουργούν καθ΄ όλη την διάρκεια των μονομερών εχθροπραξιών, ενώ ο Οργανισμός έκλεισε τα 276 σχολεία σε όλη τη Γάζα επί τρεις ημέρες, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ευτυχώς, διότι τα Α και Β δημοτικά σχολεία της UNRWA στην Σιτζάγια επλήγησαν και υπέστησαν ζημιές στις 12 Νοεμβρίου, λόγω της τοποθεσίας τους, κοντά σε ένα… σπίτι που στοχεύθηκε κατά την ισραηλινή επίθεση.

Ο Σμάλε εδήλωσε επίσης: «Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και ελπίζουμε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει. Ελπίζουμε επίσης να επανέλθουν σύντομα όλες οι υπηρεσίες μας σε πλήρη λειτουργία. Η πλειοψηφία του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή 1,4 εκατομμύριο από 1,9 εκατομμύριαο ανθρώπους, είναι εγγεγραμμένοι παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Υπηρεσία για ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης, ανακούφισης, αρωγής και προστασίας ».

Αυτή ακριβώς είναι η θλιβερή πραγματικότητα γύρω από την αδίστακτη εξόντωση των ανυπεράσπιστων αμάχων και γυναικοπαίδων, την οποίαν αποσιωπούν οι ιμπεριαλιστές.

Exit mobile version