Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου» – Ένα μη… πολιτικά ορθό κόμικ

«Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου» - Ένα μη... πολιτικά ορθό κόμικ

Αν και η «πολιτική ορθότητα» κυριαρχεί στις εικονογραφημένες ιστορίες δράσης και φαντασίας (κόμικς), εντούτοις, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια απ’ αυτές είναι και το «Fiends of the Eastern Front» (Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου). Πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό κόμικ, το οποίο εμπνεύστηκε ο γεννημένος το 1974 Βρετανός (Σκωτσέζος) συγγραφέας Gerry Finlay-Day και μετουσίωσε σε εικόνες ο Ισπανός καλλιτέχνης Carlos Ezquerra (1947-2018). Η πρωτότυπη αυτή ιστορία δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο νεολαιίστικο αγγλικό περιοδικό «2000 AD» (της εταιρείας «I.P.C») σε 10 συνέχειες (τεύχη 152-161, Φεβρουάριος – Απρίλιος 1980), ενώ στην Ελλάδα αναδημοσιεύθηκε (υπό τον τίτλο «Τέρατα του Μετώπου») 2 χρόνια αργότερα, στο περιοδικό «το Αγόρι» (Τεύχη 264-273, 4 Ιουνίου 1982-6 Αυγούστου 1982). Αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό πολεμικής περιπέτειας με στοιχεία υπερφυσικού τρόμου και θεωρείται από τις αρτιότερες δημιουργίες στο είδος του.

Η υπόθεση ξεκινά στην σημερινή εποχή (Φθινόπωρο 1980), στον Βρετανικό τομέα του Δυτικού Βερολίνου, με την ανακάλυψη του σκελετού ενός Γερμανού Στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Hans Schmitt, αλλά και του ημερολογίου του, στο οποίο ξεδιπλώνεται μια ανεπανάληπτα ανατριχιαστική ιστορία. Σ’ αυτό, ο Schmitt περιγράφει το πώς συναντήθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο με μια μυστηριώδη ομάδα 10 Ρουμάνων Στρατιωτών, με επικεφαλής τον Captain Constanta, η οποία πολεμά στο πλευρό του Γερμανικού Στρατού εναντίον των Ρώσων. Μια σειρά μακάβριων γεγονότων οδηγεί τον Hans να αντιληφθεί την πραγματική φύση των Ρουμάνων, καθώς πρόκειται για βρικόλακες! Και οι Ρουμάνοι, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο συγκεκριμένος Γερμανός Στρατιώτης έχει καταλάβει την πραγματική ταυτότητά τους. Δεν τον πειράζουν, όμως, μόνο και μόνο επειδή (επί του παρόντος) βρίσκονται ταγμένοι στο ίδιο Στρατόπεδο. Ακόμη και όταν αυτός θα τους εμποδίσει να σκοτώσουν τον μόνο Ρώσο Στρατιώτη που επέζησε από την ανεπιτυχή επιδρομή των μπολσεβίκων εναντίον των Γερμανών.

Η αλλαγή στην συμπεριφορά των Ρουμάνων Στρατιωτών-βρικολάκων θα έρθει τον Αύγουστο του 1944, όταν, με την ρίψη φυλλαδίων από ρωσικά αεροπλάνα, θα πληροφορηθούν ότι «Ο Βασιλιάς σας και η Πατρίδα σας πολεμούν τώρα στο πλευρό της Ρωσίας». Ο Hans προσπαθεί να σταματήσει τον μόνο μη βρικόλακα Ρουμάνο, τον Δεκανέα Cringu, στο να ενημερώσει για την αλλαγή πλεύσης της Ρουμανίας τον Constanta και τους άλλους απέθαντους άνδρες του. Αποτυγχάνει, όμως, και οι Ρουμάνοι πλέον στρέφονται εναντίον των Γερμανών, εξοντώνοντάς τους πλην του Hans και του συμπολεμιστή του Karl Mueller. Οι δύο εναπομείναντες Γερμανοί εξοντώνουν όλη την ομάδα των Ρουμάνων βρικολάκων πλην του αρχηγού τους Constanta, ο οποίος όχι μόνο καταφέρνει να διαφύγει, αλλά σκοτώνει τον Karl και μετατρέπει σε βρικόλακα τον Hans. Ο τελευταίος, μην αντέχοντας την ατίμωση του να περιφέρεται στην Γη ως ένας διψασμένος για αίμα νεκροζώντανος, αυτοκτονεί με μια από τις δύο ασημένιες σφαίρες που του έχουν απομείνει τον Μάιο του 1945 στο πολιορκημένο από τους σοβιετικούς Βερολίνο.

45 χρόνια αργότερα, το σκελετωμένο πτώμα του (με την Στολή του Γερμανού Στρατιώτη) βρίσκεται από τον Γερμανό Επιθεωρητή Brandt και τον «Βρετανό» Συνταγματάρχη Grant μαζί με το τρομακτικού περιεχομένου ημερολόγιό του. Μέσα από την ανάγνωσή του γίνεται γνωστό το περιεχόμενο της φρικώδους εξιστόρησης του Hans Schmitt. Το τέλος έρχεται με την εξόντωση του Συνταγματάρχη Grant από τον Επιθεωρητή Brandt, καθώς ο πρώτος είναι στην πραγματικότητα ο Constanta, που συνεχίζει να επιβιώνει όλα αυτά τα χρόνια με ψεύτικη ταυτότητα, και ο δεύτερος την ανακάλυψε. Η εξόντωσή του δικαιώνει μετά θάνατον τον Γερμανό Στρατιώτη και γαληνεύει την ψυχή του.

Οι αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν πάνω σ’ αυτό το κόμικ είναι οι εξής:

α) Ξεχάστε εδώ τις γνωστές «κλισέ» ιστορίες, με τους απάνθρωπους Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις εκτελέσεις αμάχων. Στην ιστορία αυτή, η ουσία επικεντρώνεται στην αγωνία της ζωής και του θανάτου, η οποία είναι κοινή, τόσο για τους Γερμανούς όσο και για τους Ρώσους, αλλά και για τους απέθαντους Ρουμάνους βρικόλακες, που πρέπει να τρέφονται με αίμα για να συνεχίσουν να είναι νεκροζώντανοι.

β) Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Hans Schmitt, είναι ένας Γερμανός Στρατιώτης συνειδητοποιημένος στις ιδέες του. Γράφει στο ημερολόγιό του για «τον δοξασμένο Γερμανικό Στρατό μας», λέει ότι «ο “Φύρερ” έχει πολλούς ευρωπαίους συμμάχους και όλοι τους εύχονται να έχουν την Τιμή να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο», υποστηρίζει ότι «αρχίσαμε να παρελαύνουμε ξανά για να γράψουμε ιστορία», ενώ την στιγμή που σκοτώνει έναν Ρώσο (ο οποίος τον αποκαλεί «Γερμανό σκύλο», την ώρα που του επιτίθεται) του φωνάζει «κόκκινο γουρούνι»! Καθόλου «πολιτικά ορθός» ή «αντιφασίστας» ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής…

γ) Ο αρχηγός των βρικολάκων Captain Constanta είναι κι αυτός, παρά την διαβολική φύση του, ένας άνθρωπος (…) πατριώτης, καθώς, όπως λέει γι’ αυτόν ο πιστός υπηρέτης του Δεκανέας Cringu, «ο αφέντης μου Constanta πολέμησε για την Ρουμανία για αιώνες. Πολέμησε τους Τατάρους, τους Τούρκους». Μετά την εξολόθρευση των υπολοίπων 9 συντρόφων του βρικολάκων γύρναγε απελπισμένος για 35 χρόνια σ’ όλη την Ευρώπη διαπράττοντας φόνους για να τραφεί. Ένα απομονωμένο τέρας του παρελθόντος, ένα καταραμένο φάντασμα, που θα εξολοθρευτεί, μετά από πάλη, από τον Γερμανό Επιθεωρητή Brandt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική εκδοχή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «το Αγόρι» «πετσοκόπηκε», για να μπορέσει να χωρέσει στο μέγεθος του εν λόγω περιοδικού. Γι’ αυτό και παρατηρήθηκαν εικόνες με «μισά» κεφάλια ή «μπαλονάκια» που απλώνουν πάνω στο σκίτσο. Τα συγκεκριμένα τεύχη του περιοδικού «το Αγόρι» είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να βρεθούν. Κυκλοφορεί, όμως, η πολυτελής αγγλική έκδοση σε τόμο που περιέχει όλη την ιστορία, και την οποία μπορεί να προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται διαδικτυακά. Καλή (αναμφίβολα ανατριχιαστική) απόλαυση!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Exit mobile version