Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Ανάπτυξη» με δανεικά και απλήρωτους λογαριασμούς

«Ανάπτυξη» με δανεικά και απλήρωτους λογαριασμούς

Το ισχυρό προπαγανδιστικό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο αλλά ακόμα και σήμερα, αποτελεί η περίφημη «ανάπτυξη». Με ανύπαρκτες επενδύσεις και κούφιες υποσχέσεις για «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όλες τις εμφανείς αδυναμίες της σε μια σειρά θεμάτων.

Το γεγονός όμως ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ούτε στους οικονομικούς δείκτες της «μεταμνημονιακής» εποχής, επιβεβαιώνει και η έκθεση της Instrum, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι 4 στους 10 Έλληνες, πληρώνουν με δανεικά τους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα για την οικονομική ευημερία, που εξετάζει μεταξύ άλλων και την ικανότητα έγκαιρης αποπληρωμής λογαριασμών σε 24 χώρες, η Ελλάδα φιγουράρει τελευταία στη σχετική κατάταξη (5,39 στα 10) με το 40% των νοικοκυριών να παραδέχεται πως δανείζεται για να “καλύψει” τις υποχρεώσεις του. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.

Επιπλέον, έξι στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δεν παραδέχονται πως τον τελευταίο χρόνο έχουν αφήσει απλήρωτες πολλές από τις υποχρεώσεις τους, χαρακτηρίζοντας το, μάλιστα ως σύνηθες φαινόμενο (σε ποσοστό 68%).

“Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη σε αντίθεση με την ανεργία που είναι υψηλότερη. Η ανισότητα μεταξύ ύψους των μισθών και κόστους διαβίωσης προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές, με το 61% να επισημαίνει πως οι λογαριασμοί αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημα του (πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45% )”, τονίζεται στην έρευνα.

Δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει τις αντίστοιχες έρευνες, όταν μπορεί να διαπιστώσει την τραγική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων από το ίδιο του το κοινωνικό περιβάλλον. Η ΝΔ παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα», όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα μπορέσει να κρύψει την αλήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ήδη έχει αποτύχει οικτρά στην «μεταναστευτική» της πολιτική, ενώ όλα δείχνουν πως τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή. Όταν καταρρεύσει με κρότο και το παραμύθι της οικονομικής «ανάπτυξης», τότε τίποτα δεν θα μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της ΝΔ, η οποία έχει ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε σειρά ζητημάτων. Τα χαμόγελα αισιοδοξίας και οι γραβάτες δεν αρκούν…

Exit mobile version