Μόνο ως υπερβολικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο όρος «εθνοκτόνα» που χρησιμοποιεί για τα Μνημόνια η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, καθώς κάθε στοιχείο που αφορά την ζημιογόνα δραστηριότητά τους και βλέπει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κατά 149% αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων και της κρίσης, με τους ανέργους να παραμένουν στο «καναβάτσο της κοινωνίας», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση για την Ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό φτώχειας αφορά το «ποσοστό του πληθυσμού το οποίο λαμβάνει εισόδημα μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος της οικονομίας». Όμως, όταν το διάμεσο εισόδημα μειώνεται ραγδαία, όπως συνέβη στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ο δείκτης δεν μπορεί να εντοπίσει το ποσοστό της μετατόπισης του πληθυσμού στο «κατώφλι της φτώχιας». Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες του ΙΝΕ παρουσίασαν ακόμα έναν δείκτη, που δείχνει το ποσοστό αυτό με σταθερό έτος βάσης το 2008. Σύμφωνα με αυτή την μέτρηση, μεταξύ των ετών 2010 και 2018 το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά 149% και έφτασε στα 47.5% του πληθυσμού.
Το πιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κατάσταση ανεργίας. Συγκεκριμένα, στο όριο της ανέχειας βρίσκεται το 43,3% των ανέργων (περισσότεροι από 4 στους 10), το 24,7% του μη ενεργού πληθυσμού (άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες επαναφοράς στην αγορά εργασίας), το 21,8% των μη μισθωτών εργαζομένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) και το 11% των μισθωτών. Το μικρότερο ποσοστό παρουσιάζεται στους συνταξιούχους, με μόλις 8,7%.
Επομένως, η έκφραση «εθνοκτόνα Μνημόνια», που χρησιμοποιεί το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών για να περιγράψει την επικινδυνότητα της τακτικής των διεθνών τοκογλύφων και των εγχώριων εντολοδόχων τους, είναι απόλυτα ακριβής ως προς την ουσία και το περιεχόμενό της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ