Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αρχή απολύσεων για τραπεζοϋπαλλήλους και ασθενικός τραπεζικός δανεισμός

Αρχή απολύσεων για τραπεζοϋπαλλήλους και ασθενικός τραπεζικός δανεισμός

Συνεχίζεται η μετατροπή των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα στην ουσία σε εισπρακτικές εταιρίες από τα ξένα συμφέροντα, οι υπάλληλοι στα ταμεία καθώς και ολόκληρα καταστήματα μειώνονται με αυξανόμενο ρυθμό, παράλληλα υπήρξαν οι πρώτες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων που αρνήθηκαν να μεταβούν εργασιακά από την Τράπεζα Πειραιώς στην εισπρακτική εταιρία της Intrum

Στις 5 Δεκεμβρίου 2019 το έγκριτο οικονομικό πόρταλ bankingnews.gr ανέφερε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για τις απολύσεις εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς που αρνήθηκαν να αλλάξουν εργασιακή ιδιότητα και να μεταφερθούν στην εισπρακτική εταιρία της Intrum.

Πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, στις 3 Δεκεμβρίου, είχε συναντηθεί με τα συστημικά κόμματα για να ενημερώσει σχετικά με τις απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Βέβαια είναι άξιο απορίας για ποιό λόγο γίνονται αυτές οι συναντήσεις επειδή είναι αναμενόμενο ότι δεν θα υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση από τα καθεστωτικά αριστεροδεξιά κόμματα. Άλλωστε τόσα μνημόνια ψηφίστηκαν για την σταδιακή καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και της εργασιακής και κατά επέκταση προσωπικής ζωής των τραπεζοϋπάλληλων.

Συνοπτικά ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα αρχίζει να προσφέρει όλο και λιγότερο διευκολύνσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, το προσωπικό μειώνεται, τα καταστήματα κλείνουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι μετατρέπονται σε υπάλληλους εισπρακτικών εταιριών του εξωτερικού. Επιπροσθέτως είναι άξιο αναφοράς ότι έμπειροι υπάλληλοι με χρόνια εμπειρίας και προϋπηρεσίας απολύονται με “εθελούσιες αποχωρήσεις” και στη θέση τους προσλαμβάνονται άπειροι υπάλληλοι με ριζικά μικρότερο μισθό.

Όσο αφορά τα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως τα στεγαστικά, οι ξενοκρατούμενες τράπεζες σήμερα επιζητούν την εμπορική αξία του ακινήτου να ξεπερνά το 120% του ύψους του δανείου. Με αυτό τον τρόπο μια πιθανή μελλοντική κατάσχεση του ακινήτου θα επιφέρει σίγουρα υπερκέρδη στην τράπεζα.

Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να επαναφέρει την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ των Ελλήνων πολιτών παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Exit mobile version