Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η συμφωνία της Ζυρίχης για το Κυπριακό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Καραμανλής

Η συμφωνία της Ζυρίχης για το Κυπριακό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Καραμανλής

Στην εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών”, για τις θαλάσσιες ζώνες, μιλώντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι η συμφωνία της Ζυρίχης για το Κυπριακό του 1959 δικαίωσε ιστορικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πως τον δικαίωσε ιστορικά, όταν με βάση αυτήν την συμφωνία, η Τουρκία το 1974 επενέβη στρατιωτικά με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και κατέχει μέχρι σήμερα το 40% της Ελληνικής μεγαλονήσου; Εάν δεν υπήρχε η συμφωνία της Ζυρίχης και εάν δεν είχε αναγνωριστεί σαν εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία, θα υπήρχε ο Αττίλας; Ασφαλώς όχι!

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τότε στην Βουλή οι πατριωτικές δυνάμεις του κέντρου είχαν καταγγείλει την συμφωνία της Ζυρίχης και είχαν πει ότι ανοίγει τον δρόμο για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρου και δεν ήταν η πρώτη φορά που το επιδίωξε αυτό η Τουρκία το 1974, αλλά είχε προηγηθεί και άλλη απόπειρα εισβολής της την δεκαετία του ’60!

Πρέπει να τονιστεί επίσης η μεγάλη ευθύνη της ένοχης “συμμάχου” Αγγλίας, που αυτή έβαλε τους Τούρκους στις διαπραγματεύσεις, ενώ είχαν παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα στην Κύπρο από τον 19ο αιώνα!

Exit mobile version