Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις από το Ισραήλ καθώς διαβλέπεται μια «επαναθεώρηση» των ενεργειακών ζητημάτων και το Τελ Αβίβ δείχνει, τουλάχιστον για αρχή, να συζητάει με την Τουρκία την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου διαμέσου του τουρκικού εδάφους. Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Ισραήλ είναι προσεκτικό να μην θυμώσει τον Ερντογάν (!) τώρα που η Τουρκία υπέγραψε την συμφωνία με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η Ιερουσαλήμ μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα σχετικά με έναν αγωγό που θα συνδέει την Ευρώπη με τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου».
Η Ελλάδα έχει συναντήσει ήδη «κλειστές πόρτες» από την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ και νωπή είναι ακόμα η ουδέτερη στάση (άρα και θετική προς τις τουρκικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες) των ευρωπαίων «συμμάχων» μας απέναντι στην παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη.
Και μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα» για εσωτερική κατανάλωση, όμως η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται απομονωμένη και χωρίς πραγματικούς συμμάχους. Το παραμύθι της συμμαχίας με το… Ισραήλ πρέπει κάποτε να σταματήσει. Το Ισραήλ ακολουθεί κοινή γραμμή με τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους όταν μάλιστα οι ελλαδικές κυβερνήσεις εμφανίζουν διαχρονικά σημάδια πλήρους αδυναμίας και υποτέλειας σε ό,τι διατάξουν οι αμερικανοσιωνιστές.
Υ.Γ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη» σε μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ στην Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν αποκηρύσσουν τον East Med εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αγωγός μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμος ο EastMed. Να σημειώσουμε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την προηγούμενη εβδομάδα για να μεταφέρει στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία, θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.