Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αλλάζει γραμμή η Ιταλία και Ευρώπη στην Λιβύη – Νέα διπλωματική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αλλάζει γραμμή η Ιταλία και Ευρώπη στην Λιβύη - Νέα διπλωματική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ιταλία και Ευρώπη κατόπιν πιέσεων προφανώς των ΗΠΑ, στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ, που δεν είναι απλά φιλότουρκος, αλλά Τούρκος, λίγο πριν τα στρατεύματα του Στρατηγού Χαφτάρ καταλάβουν την Τρίπολη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Corriere della Sera, υπάρχουν σκέψεις από Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για την επιβολή «no fly zone» πάνω από τη Λιβύη.

Αυτή η εξέλιξη ευνοεί ξεκάθαρα την Άγκυρα, αφού εξασφαλίζει την επιβίωση της κυβέρνησης Σάρατζ, η οποία πιέζεται από την προέλαση του Χαφτάρ, και θα είναι ίσως το πρώτο βήμα για μία κοινή κυβέρνηση με την οποία ο σχεδιασμός της τουρκολιβυκής ΑΟΖ θα παραμείνει όπως ακριβώς είναι.

Άλλωστε δεν είναι σίγουρο πως τα τουρκικά στρατεύματα θα προλάβαιναν να «σώσουν» την κυβέρνηση Σάρατζ, αφού το νομοσχέδιο για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη θα ψηφιζότανε στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Όμως οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης λίγα (10 έως 5) χιλιόμετρα από το κέντρο της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Αμύνης στην ίδια εφημερίδα, η Ιταλία είναι υπέρ της «επιβολής κατάπαυσης πυρός» στη Λιβύη.  «Η στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη έχει δείξει ότι αντί να επιλύει προβλήματα τα έχει επιδεινώσει. Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία η οποία, για να είναι αποτελεσματική, μπορεί να περάσει μόνο από την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός» είπε ο Λορένζο Γκερίνι.

Λίγες μόλις ημέρες πριν ο Δένδιας δήλωνε ότι η Ιταλία και Γαλλία είναι στο πλευρό μας και υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης Σάρατζ και της κατάργησης του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι εξωτερική τους πολιτική είναι όχι μόνον αποτυχημένη, αλλά και εθνικά επικίνδυνη.

Exit mobile version