Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πόσο… ευνοϊκή ήταν η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που θέλει ο Μητσοτάκης για την Ελλάδα;

Πόσο... ευνοϊκή ήταν η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που θέλει ο Μητσοτάκης για την Ελλάδα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο “Βήμα” τόνισε πως αν δεν τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, τότε θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ανοίγοντας έτσι την Κερκόπορτα για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές και για πολιτικό διάλογο. Και πιστεύω πως ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μια διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη»

Άραγε ποια ήταν η τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ελλάδα και πόσο… ευνοϊκή για τα εθνικά συμφέροντα;

Θυμίζουμε: «5/12/2011. Καταδίκη Ελλάδας για το βέτο σε Σκόπια! Δικαιώθηκε η “ΠΓΔΜ” στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της “ΠΓΔΜ” κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η “ΠΓΔΜ” έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς, όπου η επιλογή των μελών γίνεται με ψηφοφορία. Η ετυμηγορία του ΔΔΧ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Χισάσι Οβάντα.

Επίσης, με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά το δικαστήριο δήλωσε αρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή, ενώ η Ελλάδα είχε θέσει θέμα αναρμοδιότητάς του. Επί της ουσίας, οι 15 δικαστές που απαρτίζουν το ΔΔΧ αποφάνθηκαν ότι τον Απρίλιο του 2008, εκφράζοντας αντιρρήσεις στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ερμηνεύοντας το άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν το 1995 οι Κάρολος Παπούλιας και Στέβο Τσερβένκοφσκι, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης σημείωσε ότι “τίποτα δεν περιορίζει την υποχρέωση της Ελλάδας να μην φέρει αντιρρήσεις” και επικαλούμενος το αποδεικτικό υλικό που υπέβαλλαν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και των Σκοπίων επισήμανε ότι “η Ελλάδα έκανε σαφές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας ήταν το βασικό κριτήριο για να συναινέσει“.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που υιοθέτησε το ΔΔΧ, η ελληνική πλευρά δεν εξέφρασε αντιρρήσεις αλλά παρατηρήσεις. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο κ. Οβάντα, η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν συλλογική απόφαση των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ελήφθη με ομοφωνία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, “η Ελλάδα δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι – μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό – τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα».

Με λίγα λόγια το… σοφό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε αποφασίσει από το 2011 πως η Ελλάδα δεν μπορεί ουδόλως να εμποδίσει την είσοδο του ψευδοκράτους των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και μάλιστα με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”! Εκεί θα μας οδηγήσει λοιπόν ο Μητσοτάκης και η απόφαση δεν θα είναι καν “καζάν-καζάν”, αλλά μπορεί και ολόκληρο το Αιγαίο να επιδικαστεί στην Τουρκία!

Exit mobile version