Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

To Ιράν έπληξε με πυραύλους αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ

To Ιράν έπληξε με πυραύλους αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ

Το συμβάν

Το Ιράν εξαπέλυσε έναν καταιγισμό βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πολλαπλών αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιρμπίλ (στο βόρειο Ιράκ) και της αεροπορικής βάσεως Αλ Άσαντ (στο δυτικό Ιράκ), όπως ανέφερε το ABC News. Το «Σώμα των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών» ανεκοίνωσε σχετικώς με αυτούς τους πυραύλους στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημερώσεως: «Σήμερα το πρωί, θαρραλέοι μαχητές της αεροπορικής δυναμεως των Επαναστατικών Φρουρών εξαπέλυσαν μιαν επιτυχημένη επιχείρηση που απεκλήθη “Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί”. Η άγρια εκδίκηση από τους Επαναστατικούς Φρουρούς έχει αρχίσει.» Επίσης το Σώμα εδήλωσε ότι, κάθε αντίποινο από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντηθεί με μια “μεγαλυτέρα και πληρεστέρα απάντηση”. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για απώλειες των Αμερικανών.

Η σημασία του

Οι επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το εσωτερικό του Ιράν κατά πολλαπλών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ σηματοδοτούν προφανώς λίαν σημαντική κλιμάκωση εκ μέρους του Ιράν κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, προειδοποίησε ρητώς ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν στις αμερικανικές δυνάμεις θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές εκδηλώσεις αντιποίνων και αν αυτή η συντονισμένη ιρανική επίθεση οδηγήσει σε απώλειες των ΗΠΑ, τότε βεβαίως αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα σημαντικής ανταποδόσεως εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, το δυναμικό της εξελισσομένης κλιμακώσεως είναι αρκετά υψηλό, ώστε να ημπορούμε πλέον να σκεφθούμε πως εισερχόμεθα σε μια τροχιά προς μια σημαντική σύγκρουση,ιδιαιτέρως εάν τα επόμενα πλήγματα από οποιανδήποτε πλευρά εκτείνονται πέραν από το ιρακινό και συριακό θέατρα επιχειρήσεων. Το δυναμικό της κλιμακώσεως είναι σαφώς αρκετά υψηλό, δεδομένου ότι η Ιρανική επίθεση προήρχετο από την εθνική ιρανική επικράτεια.

Μια στρατιωτική ανταπόδοση των Η.Π.Α. στην τελευταία αυτήν επίθεση του Ιράν πιθανώς θα προσπαθήσει (τουλάχιστον εν μέρει) να πλήξει τις ίδιες τις βάσεις από τις οποίες επυροδοτήθησαν οι ιρανικοί πυραύλοι. Ένα πλήγμα εντός των συνόρων του Ιράν θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν, ενδεχομένως και εναντίον βάσεων των ΗΠΑ που ευρίσκονται στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και σε άλλες τοποθεσίες.

Στο Twitter, ο Yπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, ανέφερε: «Το Ιράν ανέλαβε και έφερε εις πέρας αναλογικά μέτρα για την αυτοάμυνά του συμφώνως προς το Άρθρον 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, στοχεύοντας βάση από την οποία εξαπελύθη μια δειλή ένοπλη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση ή τον πόλεμο, αλλά θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε οποιανδήποτε επιθετικότητα».

Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter του την ακόλουθη ανακοίνωση: «Όλα έχουν καλώς! Πυραύλοι εξαπελύθησαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές μας βάσεις που ευρίσκονται στο Ιράκ.Η εκτίμηση των απωλειών και των ζημιών διενεργείται τώρα. Μέχρις εδώ όλα καλά! Έχουμε το ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο στράτευμα οπουδήποτε στον κόσμο, με διαφορά! Θα προβώ σε μια δήλωση αύριο το πρωί.»

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου επίσης επιβεβαίωσε επισήμως ότι, οι πυραύλοι εξαπελύθησαν από το Ιράν και όχι από μια από τις φίλιες – «αντιπροσωπευτικές» του δυνάμεις: Ο Τζόναθαν Χόφμαν, βοηθός του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ για τις δημόσιες υποθέσεις, είπε σε δήλωσή του: «Είναι σαφές ότι αυτοί οι πυραύλοι εβλήθησαν από το Ιράν και εστόχευσαν δύο τουλάχιστον ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και του Συνασπισμού, στην Αλ Άσαντ και στο Ιρμπίλ. Εργαζόμαστε για τις αρχικές εκτιμήσεις των ζημιών μάχης».

Ανέφερε επίσης ότι οι βάσεις ήσαν ήδη σε κατάσταση συναγερμού υψηλού επιπέδου, «λόγω ενδείξεων ότι το ιρανικό καθεστώς εσχεδίαζε να επιτεθεί στις δυνάμεις και στα συμφέροντά μας στην περιοχή» και προσέθεσε: «Καθώς αξιολογούμε την κατάσταση και την απόκρισή μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσουμε και να υπερασπισθούμε το αμερικανικό προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους του στην περιοχή».

Α. Κωνσταντίνου

Exit mobile version