Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Την μισή Ελλάδα θέλουν οι Τούρκοι

Την μισή Ελλάδα θέλουν οι Τούρκοι

Στην Τουρκία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί χάρτης, που εντάσσει στην τουρκική επικράτεια Θράκη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα μισά νησιά του Αιγαίου, την μισή Βουλγαρία, ολόκληρη την Βόρεια Συρία, καθώς και περιοχές της Γεωργίας και του Ιράκ. Επίσης, ολόκληρη την Κύπρο.

Τους χάρτες συνοδεύει κείμενο που αναφέρει πως «χθες πολεμήσαμε για την Σμύρνη, την Θράκη, την Αλεξανδρέττα, την Κύπρο. Σήμερα πολεμούμε για το Χαλέπι και την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο, για την Ρωμυλία και το Μπατούμι της Γεωργίας. Ήμασταν ξυπόλυτοι, τώρα πάμε με τεθωρακισμένα». Το tweet κλείνει με την εξής δήλωση: «Δεν ξεχνάμε το Misak-ı Millî».

Το Misak-ı Millî είναι ο «Εθνικός Όρκος», σειρά έξι αποφάσεων που έλαβε η Οθωμανική Εθνοσυνέλευση κατά την τελευταία της σύγκληση, στις αρχές του 1920. Η ακόλουθη φράση του Κεμάλ κάνει πλήρως αντιληπτή την ουσία του «Εθνικού Όρκου»:

«Κάθε έδαφος όπου ζουν Τούρκοι περιλαμβάνεται στο Misak-ı Millî. Με την βοήθεια του Αλλάχ, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά, καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας την Θεσσαλονίκη και την Θράκη».

Exit mobile version