Για τα δεινά μας μεγάλη ευθύνη έχει το άθλιο και ξενόδουλο εκπαιδευτικό μας σύστημα που δεν μας δίδαξε ποτέ τους προγόνους μας από το φόβο μη γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι και ανατρέψουμε την ντόπια και ξένη ολιγαρχία. Διαβάστε τι έγραψε ο Πλούταρχος για το δανεισμό 20 αιώνες πριν. Στα σχολεία ποτέ δεν μας είπαν τα λόγια που θα διαβάσετε παρακάτω.
«Το δανείζεσθαι της εσχάτης αφροσύνης και μαλακίας εστίν»
«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»!
Πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας, είναι ο δανεισμός, λέει ο Πλούταρχος τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν και γίνεται εργαλείο των κατακτητών για καθυπόταξη μίας χώρας. Στο έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι», με τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού» και δυστυχώς είναι εξαιρετικά επίκαιρο, ο Πλούταρχος απαριθμεί με τρόπο καυστικό τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό:
«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων». Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»… λέει κατηγορηματικά ο Χαιρωνίτης φιλόσοφος, ιστορικός, πολιτικός και ιερέας των Δελφών. Και επιχειρηματολογεί. Και φέρνει παραδείγματα από την ιστορία της εποχής του, από τους μύθους αλλά και από τα παθήματα των απλών ανθρώπων. Και χιούμορ επιστρατεύει ενίοτε μάλιστα μαύρο! Γιατί το κείμενο -μία ομιλία στην πραγματικότητα- δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού…
Σε ποιους ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι; Σε δικούς τους αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους. «Κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξεριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει ο Πλούταρχος.
Και τι προτείνει; «Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί – Αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή – Αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει – Αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης – Αν του ορκίζεσαι σε προστάζει – Αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα».
ΠΗΓΗ: hellinikongenos.blogspot.com