Στις 15 Ιανουαρίου ο Μητοστάκης αιφνιδίασε πολλούς προτείνοντας την παντελώς άγνωστη στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, δικαστικό Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την παρακάτω δήλωση: “Προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μία εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές. Είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.”
Πράγματι, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψηφίστηκε με 261 ψήφους από το κοινοβούλιο ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η επιλογή της Σακελλαροπούλου για την ΠτΔ από τον Μητσοτάκη απογοήτευσε τη σαμαρική πτέρυγα της ψοφοδεξιάς, που θα ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Οι σαμαρικοί ήταν βέβαιοι ότι ο Μητσοτάκης δεν επρόκειτο ποτέ να προτείνει τον Σαμαρά για την ΠτΔ. Έτσι, κάποιοι απ’ αυτούς στήριξαν την υποψηφιότητα του πρώην συγκυβερνήτη του Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επίσης είχε προταθεί για ΠτΔ από κορυφαία στελέχη του κλεφτοΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Σαμαράς δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την μη υποψήφιοτητά του, αλλά και για τη θέση του επιτρόπου που επίσης διεκδικούσε και η οποία δόθηκε τελικά στον Μαργαρίτη Σχοινά. Έτσι, φρόντισε να μην είναι παρών στην ψηφοφορία υπέρ της νέας ΠτΔ, επικαλούμενος προγραμματισμένο ταξίδι του στις Η.Π.Α.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αν και αρχικά εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την επιλογή του Μητσοτάκη, αποφάσισε τελικά να δώσει τη δυνατότητα στη Σακελλαροπούλου να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η νέα ΠτΔ «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας»
Ο Τσίπρας δεν έκρυψε την επιθυμία του να παραμείνει ΠτΔ ο Πάκης Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως πολλά άλλα στελέχη της νουδούλας, «σέβεται και τιμά τους αγώνες της αριστεράς» και «ευχαριστεί τους λαθρομετανάστες που προτίμησαν τη χώρα μας», ενώ όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεν παύει να αναφερθεί στον κίνδυνο της «ακροδεξιάς» και του «λαϊκισμού», μη παραλείποντας να στέλνει που και που «αυστηρά μηνύματα» προς την Τουρκία.
Υπέρ της Σακελλαροπούλου τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ, αν και, τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και άλλα στελέχη, θα προτιμούσαν ένα πρόσωπο που θα προέρχονταν από το χώρο του κλεφτοΠΑΣΟΚ.
Πολλά ήταν τα εγκωμιαστικά σχόλια των πολιτικάντηδων από όλο το φάσμα του «συνταγματικού τόξου» για το πρόσωπο της νέας ΠτΔ.
Ο επινοητής του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επιλογή της νέας ΠτΔ, δήλωσε ότι είναι «βέβαιος ότι θα πετύχει απολύτως» ευχόμενος παράλληλα «να είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του μέλλοντος, που πατάει γερά στην συνείδηση της Ιστορίας».
Η λαθρολάγνα Τασία Χριστοδουλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η επιλογή της Σακελλαροπούλου ήταν πολύ σωστή καθώς η νέα ΠτΔ «είναι συγκροτημένη και επιστημονικά και ιδεολογικά και πολιτισμικά».
«Αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «τιμούμε το πρόσωπό της, αλλά εκτιμούμε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία “χρησιμοποιήθηκε” από τη Νέα Δημοκρατία για αλλαγή ατζέντας και κυρίως λόγω του συνδρόμου κατωτερότητας από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τα τελευταία εβδομήντα χρόνια».
Για την προβολή της παντελώς άγνωστης στον ελληνικό λαό Σακελλαροπούλου φρόντισαν τα ξεπουλημένα συστημικά ΜΜΕ και τα βοθροκάναλα της διαπλοκής, που αμέσως μετά την απόφαση του Μητσοτάκη να την προτείνει για ΠτΔ, άρχισαν να πλέκουν διθυράμβους για το πρόσωπό της, κάνοντας λόγο για «εξαίρετη δικαστίνα», «άριστη και αμερόληπτη δικαστικό», «δικαστικό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα Δικαίου», «ζεστή», «απλή», «προσιτή», «ευαίσθητη», «ευγενική», «φιλόζωη», « “ροκ σταρ” των φοιτητών», «με προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις», «με οικολογικές ανησυχίες», κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.
Η συνεχής πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, έφερε τις επιθυμητές για το Σύστημα επιδιώξεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το STAR πριν 4 ημέρες, το 55,5% κρίνει θετικά την επιλογή της Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μόνο το 23% αρνητικά.
Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που ανακοινώθηκε προχθές (23/01/2020), οι πολίτες που δηλώνουν ευχαριστημένοι με την επιλογή της Σακελλαροπούλου ανέρχονται στο 58%.
Βέβαιο είναι ότι η δημοτικότητα της «λαοφιλούς» ΠτΔ θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο μέσα στους επόμενους μήνες.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, με πολλές επαφές με επιφανή στελέχη του κλεφτοΠΑΣΟΚ και ειδικότερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.
Πατέρας της ήταν ο νομικός Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, η οικογένειά της διατηρούσε ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.
Ως φοιτήτρια της Νομικής στο Α.Π.Θ., στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης (περί τα μέσα της δεκαετία του ’70), ήταν ενταγμένη στην ΕΚΟΝ- Ρήγας Φεραίος, της γνωστής νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού, προπάτορα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.
Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη ως η πρώτη πρόεδρος του ΣτΕ. Από τη θέση της αυτή, η Σακελλαροπούλου επικύρωσε τους περισσότερους μνημονιακούς νόμους που πετσόκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς και άλλα δικαιώματα, εκατομμυρίων Ελλήνων, ενώ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για κακοδικίες.
Η Σακελλαροπούλου υπήρξε μια από τις πλέον «μνημονιακές» δικαστίνες της χώρας, ψηφίζοντας υπέρ των περικοπών μισθών και συντάξεων σε όλα τα μνημόνια, ακολουθώντας στο ακέραιο τις επιταγές της τρόικας.
Συγκεκριμένα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει ψηφίσει:
– υπέρ των περικοπών του 1ου Μνημονίου (απόφαση 668/2012 ΟλομΣτΕ),
– υπέρ των περικοπών του 2ου Μνημονίου και του «νόμου Βρούτση» (ως μειοψηφία στην απόφαση 2287/2015 της Ολομέλεια του ΣτΕ, που δικαίωσε τους συνταξιούχους),
– υπέρ της συνταγματικότητας του PSI («κούρεμα») που «ρήμαξε» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (απόφαση 1116/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ)
– υπέρ της κατάργησης των δώρων στους δημόσιους υπαλλήλους (απόφαση 1307/2019 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Ας δούμε μερικά ακόμη από τα έργα και τις ημέρες της «ευαίσθητης» και «αμερόληπτης» δικαστικού για τα εθνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας:
– Το 2001 είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, περιφρονώντας την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιδρούσε.
– Τον Ιανουάριο του 2012, απέρριψε τους ισχυρισμούς των δήμων σχετικά με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.
– Τον Ιούλιο του 2012, απέρριψε το αίτημα ακύρωσης της απόφασης για παραχώρηση 4.000 στρεμμάτων σε Σκουριές και Μαντέμ Λάκκο στην μεταλλευτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και για την διακοπή της υλοτόμησης.
– Το 2014 είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών,παρόλο που το δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο.
– Τον Φεβρουάριο του 2015 εισηγήθηκε υπέρ των Μεταλλείων Χαλκιδικής απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων της περιοχής και διατάσσοντας τη συνέχιση των έργων των μεταλλείων.
– Τον Μάρτιο του 2015 είχε προτείνει την αθώωση του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου του κλεφτοΠΑΣΟΚ, στην δίκη για την περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ.
Η Σακελλαροπούλου συμμετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπου ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Να θυμίσουμε ότι ο Παπακωνσταντίνου, όταν ήταν υπουργός οικονομικών, αφαίρεσε τρία ονόματα εξαδέλφων του από την λίστα Λαγκάρντ η οποία περιείχε 2.062 ονόματα καταθετών στην Ελβετία. Η λίστα είχε σταλεί από τη ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, χέρι με χέρι, στο γραφείο του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα σκευωρίας από κάποιους που είχαν πρόσβαση στους υπολογιστές του γραφείου του και οι οποίοι διέγραψαν τα ονόματα των συγγενών του για να τον ενοχοποιήσουν!
Ακόμη, ο Παπακωνσταντίνου και οι συνήγοροί του υπέδειξαν ως δράστες της λαθροχειρίας τον πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και τον διάδοχο του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η πρόταση της Σακελλαροπούλου στη δίκη ήταν να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο πρώην υπουργός του κλεφτοΠΑΣΟΚ (SIC!). Τελικά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου, ενώ κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας. Ωστόσο, το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα και ο Παπακωνσταντίνου κυκλοφορεί σήμερα ελεύθερος, όπως εκατοντάδες άλλα λαμόγια του κόμματος των κλεφτών και απατεώνων.
– Επίσης, το 2015, παρόλο που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων, εκείνη είχε μειοψηφήσει, εκφράζοντας διαφορετική άποψη.
– Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Αντιπροέδρου του ΣτΕ.
– Τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετείται στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
– Τον Δεκέμβριο του 2018 απέρριψε τις προσφυγές εθνικών συλλόγων κατά της επονείδιστης Συμφωνίας των Πρεσπών που υπερασπίζονταν τη Μακεδονία. Η Σακελλαροπούλου, ως πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το επιχείρημα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικάζει θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, όπως σημειώνουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη δίκη, ουδόλως έδειξε να ενοχλεί την Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα κατηγορήθηκε και για κακοδικία. Κατά τη διάρκεια της δίκης η ίδια έδωσε περιορισμένο χρόνο αγόρευσης στους δικηγόρους της ένωσης, φροντίζοντας να τους διακόπτει συνεχώς με αντιδικονομικό τρόπο.
Επίσης, έχει σχολιασθεί έντονα το γεγονός ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣτΕ και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα βγήκε απόφαση σε 22 ώρες!».
Μέσα από τον star fm 97,1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, Γρηγόρης Τάτσιος, περιέγραψε ως εχθρική την στάση της, όταν απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι προσφυγές συλλόγων και ενώσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την Σακελλαροπούλου ως την Δικαστικό που «δίκασε» τη Μακεδονία.
– Τον Ιούλιο του 2019 αποφασίζει το οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Παρόλο που η περικοπή του δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους είχε κριθεί ως αντισυνταγματική, τελικά σε επίπεδο Ολομέλειας κρίθηκε ότι η απόφαση είναι συνταγματική. Ως πρόεδρος του ΣτΕ, η Σακελλαροπούλου αποφάνθηκε πως η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης»
– Τον Δεκέμβριο του 2019 κατηγορήθηκε για κακοδικία στην υπόθεση του Αλεξάντερ Βίννικ (Mr. Bitcoin). Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρώην συριζαία βουλεύτρια και πρόεδρος της κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η κυρία Σακελλαροπούλου επέδειξε πλήρη διαθεσιμότητα να κάμψει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κράτους δικαίου και να παραβιάσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, του Αλεξάντερ Βίννικ, εξυπηρετώντας την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και τις πιέσεις από πλευράς των Κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας. Απέδειξε έτσι ότι δεν διαθέτει αυτήν την βασική αρετή της ικανότητας αντίστασης σε αντισυνταγματικές πολιτικές πιέσεις…»
Βλέπουμε, λοιπόν, πως σε ότι αφορά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Σακελλαροπούλου, αυτή είναι επιλεκτική, καθώς η ίδια συντάσσεται με της επιταγές της εξουσίας.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επέτειο των τριάντα χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, συνέγραψε ένα κείμενο στο οποίο κάνει λόγο για τους γενναίους εκείνους ανθρώπους που το γκρέμισαν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιοι και γιατί το όρθωσαν. Στο ίδιο κείμενο, μιμούμενη τον απερχόμενο πρόεδρο Πάκη, αναφέρεται στον λαϊκισμό, στον ευρωσκεπτικισμό, στην «ακροδεξιά», στη μισαλλοδοξία και γενικά σε όλους αυτούς που μάχονται την «Ανοιχτή Κοινωνία» (την κοινωνία που οραματίζονται οι νεοταξίτες και οι οπαδοί της Παγκοσμιοποίησης).
Η «ενωτική, συναινετική και προοδευτική» ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά στις 13 Μαρτίου. Να την χαίρονται οι τσιπροκούληδες και όσοι τους στηρίζουν!
Παύλος Γκάσταρης