Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ιωάννης Μεταξάς: Ο Εθνικός Κυβερνήτης των Μεγάλων “ΟΧΙ”

Ιωάννης Μεταξάς: Ο Εθνικός Κυβερνήτης των Μεγάλων “ΟΧΙ”

Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στην ζωή και την δράση του Ιωάννου Μεταξά και πάλι να μην μπορέσει να εμφανίσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του ή να παραλείψει κομμάτια την πολύπλευρης δράσεως του, σε εποχές και συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα. Ο Ιωάννης Μεταξάς έχει μείνει στην μνήμη του Λαού για δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του οι ταγοί της αριστεράς ότι ήταν δικτάτορας. Το δεύτερο είναι ότι ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας που ανέλαβε το τεράστιο βάρος της προετοιμασίας της χώρας για την λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιωάννης Μεταξάς, αρχηγός ενός σχετικά μικρού κόμματος, των Ελευθεροφρόνων, ανέλαβε τις τύχες της χώρας ύστερα από την πλήρη αποτυχία συνεννοήσεως των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Διορίστηκε πρωθυπουργός της κατεστραμμένης οικονομικά Ελλάδας από τον Βασιλιά Γεώργιο Β’ και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση, ενώ παραλλήλως είχαν αρχίσει και διαφαίνονταν στον ορίζοντα τα μαύρα σύννεφα του πολέμου. Είχαν περάσει μόλις δέκα χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν στην ίδια κατάσταση με την οικονομική.

Η διακυβέρνηση Μεταξά, όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο του παρόντος άρθρου, χαρακτηρίστηκε από δύο μεγάλα και ηχηρά «ΟΧΙ». Αποτελεί ίσως βλασφημία η επίκληση αυτών των ιστορικών «ΟΧΙ» στην σημερινή εποχή των «ΝΑΙ» που συνοδεύονται από τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς του δοκιμαζόμενου από το μνημόνιο Ελληνικού Λαού, όμως αντί εξιστορήσεως του πλήρους βιογραφικού του Ιωάννου Μεταξά έχει αξία η εξιστόρηση αυτών των δύο ιστορικών «ΟΧΙ»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.ΝΕΤ

Exit mobile version