Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η προδοσία των Ιμίων – Σαν σήμερα: Πολιτικές προεργασίες για την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας

Η προδοσία των Ιμίων - Σαν σήμερα: Πολιτικές προεργασίες για την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας

14:30 – Λόγω των βαθμιαία επιδεινούμενων άσχημων καιρικών συνθηκών τα μικρότερου εκτοπίσματος περιπολικά αποσύρθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρούν πλέον. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές ναυτικές δυνάμεις και των δύο χωρών. Οι ναυτικές αυτές μονάδες δεν έμελλε να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων 18 ωρών.

14:56 – Το ΓΕΕΘΑ διατάζει την αύξηση της επιτήρησης και του ελέγχου των ελληνικών μικρονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω.

15:20 – Το 5ο ΕΤΕΑ μεταφέρεται τελικώς στην Καλόλιμνο (προφανώς και στη βραχονησίδα Πίττα Δ-ΒΔ της Καλολίμνου) έπειτα από την παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη (βλ. σήμα 13:15). Αποστολή της ομάδας ήταν αφενός η αποτροπή αποβίβασης Τούρκων στη νησίδα και αφετέρου η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.

16:00 – Δυο Τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα Ίμια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα Ελληνικά σκάφη. Μερικά από αυτά είναι «αθέατα» σε κολπίσκους των γειτονικών νησίδων.

17:00 – Ο ΥΦΕΘΑ Κουρής αρνείται εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη για μεταφορά καταδρομέων και στο Φαρμακονήσι, (επιπρόσθετα το ΓΕΣ αδυνατούσε όμως να παραχωρήσει δυνάμεις για τη φύλαξη της βραχονησίδας). Ως εναλλακτική λύση διατάχθηκε η επιτήρηση με ναυτική περιπολία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι υπάρχουν κι άλλες βράχια, νησίδες, βραχονησίδες και μικρονήσια των οποίων το καθεστώς είναι ασαφές.

Στις Βρυξέλλες ο μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ συναντά τον Έλληνα ομόλογό του και του προτείνει επιστροφή σε status quo ante την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΕΞ.

Παραδίδεται non-paper σε διπλωματικούς υπαλλήλους Ελλάδας και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το οποίο προωθείται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Κεντρική ιδέα είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο κίνδυνος απότομης-κάθετης κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας, με ορατό-άμεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσει συνολικός πόλεμος.

17:40 – Δυο Τουρκικά περιπολικά ελέγχουν την κατάσταση των βραχονησίδων. Επιβεβαιώνουν ότι το Ελληνικό άγημα είναι στην Αν. Ίμια και ότι η Δυτική δεν φυλάσσεται. Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της επιχείρησης έχει αρχίσει. Τα Ελληνικά περιπολικά τα απωθούν όπως και ένα zodiac με Τούρκους στρατιώτες και Τουρκική σημαία, που είχαν πλησιάσει επικίνδυνα την βραχονησίδα. Η Ελληνική φρουρά που ήταν πάνω σε αυτήν είχε πάρει αμυντική θέση.

18:00 – Εντολή για έναρξη επιχείρησης YUNUS1 – ένα ενισχυμένο στοιχείο αποτελούμενο από 18 άνδρες, φτάνει στην Αλικαρνασσό από την την Κων/πολη μέσω Dalaman. Τελικός προορισμός το Gumusluk 3,5 μίλια ανατολικά από τα Ίμια. Τα υλικά και την μεταφορά του εξοπλισμού την αναλαμβάνουν δύο S-70A Black Hawk.

Πληροφορίες της ΕΥΠ γνωστοποιούν την μεταφορά μιας Μοίρας Καταδρομών από τη Μugla (Μοβολλά στα Ελληνικά) στην Αλικαρνασσό.(Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20/10/09). Στα Μοβολλά δεν εδρεύει μονάδα καταδρομών, παρά μόνο το 2ο Τάγμα Πεζικού στη πρωτεύουσα του νομού. Η πληροφορία πιθανόν να αφορά τους SAT-SAS της επιχείρησης YUNUS-1.

Σε επίπεδο ΣΑΓΕ αποφασίστηκε η ανάκληση των δυνάμεων μας, που βρίσκονταν σε συμμαχικές αποστολές εκτός ελληνικής επικράτειας – μία φρεγάτα, δύο αεροσκάφη C-130 και ένας ενισχυόμενος λόχος μεταφορών. Από τον υπουργό Άμυνας, εγκρίθηκε η επιστροφή της φρεγάτας ΥΔΡΑ και η παραμονή των δύο C-130 σε δίωρη ετοιμότητα επιστροφής. Την ίδια ώρα τίθεται θέμα από Α/ΓΕΝ για αντικατάσταση και ξεκούραση των βατραχανθρώπων που εναλλάσσονται επί 24 ώρες με άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο ΑΓΕΣ εκφράζει εν νέου αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα, με την δικαιολογία ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες. Η φρουρά της νησίδας μένει ως έχει. («Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες» Χ. Λυμπέρης) Οι «εγγενείς αδυναμίες» ίσως είναι η αδυναμία ή η επικινδυνότητα πτήσης των ελικοπτέρων Χιούι λόγω ισχυρών ανέμων.

18:20 – Ανακοίνωση ΥΦΕΘΑ ότι στην περιοχή βρίσκονται 7 πολεμικά σκάφη 3 ΤΠΚ και 2 Υ/Β. Αρχίζουν να αντικαθίστανται τα περιπολικά με μεγαλύτερα σκάφη. Ο καιρός επιδεινώνεται.

Ο σταθμάρχης της CIA ανήσυχος επισκέπτεται στον διοικητή της ΕΥΠ μεταφέροντας πρόταση του Τένετ για αποκλιμάκωση. Ο διοικητής προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ αλλά ενημερώνεται ότι βρίσκεται στη βουλή με τον πρωθυπουργό.

20:00 – Συνομιλία Αμερικανού ΥΠΕΞ Ουόρεν Κρίστοφερ με Έλληνα ομόλογό του Θ.Πάγκαλο ο οποίος επιδεικνύει διάθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης και συμφωνεί με την άμεση απομάκρυνση πολεμικών πλοίων και βατραχανθρώπων, αλλά σημειώνει ότι η απομάκρυνση της σημαίας θα πρέπει να γίνει μερικές μέρες μετά.

20:35 – Συνομιλία W. Perry με τον Έλληνα ομόλογό του ΥΠΕΘΑ Γ.Αρσένη ο οποίος του ανακοινώνει ότι η χώρα μας συμφωνεί με την απομάκρυνση πλοίων και φρουράς αλλά όχι με την απομάκρυνση της σημαίας.

21.00 – Αλλάζει η ομάδα βατραχανθρώπων που βρίσκεται στην Aν. Ίμια.

Λαμβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Κλίντον χρειάστηκε πολλές προσπάθειες μέχρι να βρει και εν τέλει να συνομιλήσει με την Τσιλέρ. Την προτρέπει για αποκλιμάκωση και την προειδοποιεί για κίνδυνο πολέμου αν προσπαθήσει να αποβιβάσει στρατιώτες σε κάποιο νησί.

21:30 – Άρνηση Σημίτη στο αίτημα Αρσένη να μεταφερθούν στο ΕΘΚΕΠΙΧ.

21:33 – Ένας από τους ομαδάρχες των Τούρκων βατραχανθρώπων της επιχείρησης Yunus-1 (Ali Turksen) , αγοράζει βενζίνη για το φουσκωτό τους, κάνοντας χρήση της πιστωτικής κάρτας του έτερου ομαδάρχη Ercan Kiretepe. Επίσης αγοράζουν…ρεφενέ ψωμί και τυρί. Την απόδειξη αγοράς έδειξε πολλά χρόνια αργότερα κατα την διάρκεια δίκης για συμμετοχή του στο Σχέδιο Κλωβός (Kafes Eylem Plan) και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων (Amirallere Suikast) τον Ιούλιο του 2010.

21:36 – Το αρματαγωγό «Karamurselbey» NL-124 τύπου Sarucabey φτάνει στην Αλικαρνασσό, έχοντας αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια ημέρα από τη Σμύρνη. Το Α/Γ ήταν κενό και άμεσα στοχοποιήθηκε. (Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20-27/10/09)

21:50 – Το στοιχείο της ΜΥΚ λαμβάνει εντολές να ρίξει προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόβαση Τούρκων. Αν και αυτή δεν αποτρέψει τους Τούρκους, μπορούν να ανοίξουν πύρ.

22:10 – Η ΕΥΠ υποκλέπτει επικοινωνίες των Τούρκων που ρωτάνε αν υπάρχουν Ελληνικές δυνάμεις πάνω στη Δυτ.Ίμια.

Ο αρχηγός της ΕΥΠ Ναύαρχος Βασιλακόπουλος βρίσκεται στη βουλή για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης και πρόταση αποκλιμάκωσης Τένετ. Η γραμματέας του μεταφέρει την επιθυμία του πρωθυπουργού  να ενημερώσει αντ΄αυτού τον… Μαντέλη για να εισπράξει την απάντηση ότι είναι ο αρχηγός της ΕΥΠ και πρέπει να μιλήσει μόνο στον πρωθυπουργό. Περιμένει υπομονετικά για τις επόμενες τρεις ώρες τον Σημίτη που δεν τον δέχεται!!!

Και ακόμα ένα περιστατικό, ενδεικτικό της… ποιότητας της Ελληνικής ηγεσίας:

Στην εκπομπή  «Φάκελοι» ο Nαύαρχος Λυμπέρης υποστηρίζει ότι ουδέποτε είδε σήμα της ΕΥΠ πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης. Στις 8/2/1996, στο ΚΥΣΕΑ που αποστρατεύθηκε προκάλεσε τον τότε πρωθυπουργό να του δείξει αυτό το σήμα. Ο Σημίτης τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να μην το ξέρει αφού κοινοποιήθηκε στον Α/ΓΕΝ. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ του ανταπάντησε για να εισπράξει το «μα καλά δεν είστε Ναύαρχος;» (!!!) Στην ίδια εκπομπή δηλώνει ότι «Ουδέποτε λήφθηκε από εμένα οποιοδήποτε σήμα της ΕΥΠ που να έλεγε μέσα ότι πρόκειται να αποβιβαστούν οι Τούρκοι στα Δυτ.Ιμια.»  «Διερεύνησα κατόπιν για αυτό το σήμα με τον αρχηγό της ΕΥΠ κ. Βασιλακόπουλο, και κατέληξα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο πραγματικό σήμα». Επίσης επιβεβαιώνει ότι το βράδυ ο Βασιλακόπουλος περίμενε τον Σημίτη έξω από το γραφείο του στη Βουλή και εκείνος δεν τον δεχόταν.

22:30 – Ο Perry ενημερώνει τον Αρσένη για την μη αποδοχή της πρότασης αποκλιμάκωσης της ελληνικής πλευράς από την Άγκυρα, καθώς οι Τούρκοι επιμένουν στην απομάκρυνση της σημαίας.

22:40 Επικοινωνεί ο Σημίτης με τον Κλίντον και του κάνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη για την αποκλιμάκωση. Σε ερώτηση του Κλίντον ο Σημίτης απαντά ότι η σπουδαιότητα της συμβολικής σημασίας της σημαίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

22:50 Τρία μεγάλα τουρκικά σκάφη περνούν τα Δαρδανέλια και κατευθύνονται στα Ίμια.

23:00 Στην κατεχόμενη Κύπρο τρία αρματαγωγά αποβιβάζουν άρματα μάχης στη Αμμόχωστο συνεχίζοντας την ενίσχυση των δυνάμεων τους εκεί όπως κάνουν τις τελευταίες μέρες.

23:30 Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποιήθηκε εκ νέου η αρνητική τουρκική θέση για την αποκλιμάκωση της κρίσης εάν δεν απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από την Ανατολική Ίμια.

Διατάσσεται με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ η επιστράτευση των τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ξεκινάει αποστολή Ατομικών Φύλλων Πρόσκλησης. Ως αποστολή της ομάδας των πλοίων της περιοχής Ιμίων είχε καθοριστεί «να απαγορεύσει την προσέγγιση τουρκικών πλοίων στη νησίδα προς αποβίβαση τουρκικού αγήματος. Σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας εναντίον ημετέρου πλοίου να ανταποδώσει με αποφασιστικότητα και καθοριστικό τρόπο»

23:57 Το ΓΕΝ διατάζει τον απόπλου του συνόλου των πλοίων του στόλου, σε εφαρμογή μέτρων ενισχυμένου συναγερμού κι εντατικοποίηση των μέτρων επιτήρησης για αποτροπή και απαγόρευση οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας εξόδου σε ελληνικό έδαφος. Διατάσσεται επίσης η αύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακά διαθέσιμων επιθετικών ελικοπτέρων Apache, η μετακίνηση τους με το πρώτο φως, και εκτέλεση αεροπορικών αναγνωρίσεων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

πηγή: e-amyna.com

Exit mobile version