Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Palmam qui meruit ferat

Palmam qui meruit ferat

Ήλθεν η ώρα για τον βρετανό ευρωβουλευτή Νάϊτζελ Φάρατζ να αποχαιρετήσει τις Βρυξέλλες νικηφόρος. Ο άνθρωπος που κυριολεκτικώς υπήρξεν ο πρωταγωνιστής στο δρώμενο του Brexit, επί περισσότερα των 20 έτη, είναι αναμφισβητήτως ένας από τους πλέον αναγνωρισίμους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και μια ισχυρά, ιδιάζουσα προσωπικότης, με ίδιον δείγμα ιδεολογικοπολιτικής γραφής.

Κατά δήλωσή του «Μετά το δημοψήφισμα η εχθρότης εδώ ήταν υπερβολική. Οι άνθρωποι μου εφώναζαν στους διαδρόμους, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που απειλούσαν να με κτυπήσουν, ήταν πραγματικά δυσάρεστο». Κατά την τελευταία εβδομάδα, οπότε ήταν απολύτως σαφές πως Βρετανία φεύγει και δεν πρόκειται να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, εφάνη πως εν τέλει οι αντίπαλοί του το απεδέχθηκσν. Καθώς ήταν πρόδηλο πως το Brexit είχε πλέον επέλθει οριστικώς και ότι οι Βρετανοί ευρωβουλευτές έφευγαν, «εχθροί και φίλοι» έδειχναν πλέον συμβιβασμένοι με το γεγονός.

Ο Νάϊτζελ Φάρατζ αναφερόμενος στην έκβαση αυτής της αντιθέσεως και στα μεθεόρτιά της είπε:«Προφανώς θα υπάρξουν μελλοντικές διαμάχες και μάχες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά το ήδη γεγονός παραμένει. Μερικοί μας έχουν ειπεί “καλή τύχη” με το Brexit, άλλοι μας έχουν ειπεί: Θα επιστρέψετε, επειδή δεν θα σας πάει καλά. Αλλά πολλοί μου έχουν πει ότι αυτός εδώ ο τόπος θα είναι πολύ βαρετός χωρίς εμένα, οπότε νομίζω ότι …. θα λείψω σε πολλούς! Όταν, στην δεκαετία του 1990, εισήλθα εδώ (στο Ευρωκοινοβούλιο) ως πολιτικός ισχυριζόμενος ότι θα βγάλουμε τη Βρετανία από την Ένωση, όλοι ενόμιζαν ότι το όλο ζήτημα ήταν κακό. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Έτσι, από πολιτική άποψη, δεν θα ημπορούσα να είμαι περισσότερον ευχαριστημένος!».

Αναφορικώς προς τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις του Brexit ο δαιμόνιος Βρετανός πολιτικός είπε: «Ελπίζω ότι αυτό που προξενεί το Brexit είναι πως αναμορφώνει πλήρως το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ημπορούμε να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, μακράν του “κεντρικού” μοντέλου, μακράν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς μιαν ανταγωνιστική δομή στην Ευρώπη. Προσωπικώς θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Ο πεντηκονταπενταετής αρχηγός του αντιευρωπαϊκού – ευρωσκεπτικιστικού και εθνικιστικού κόμματος UKIP («United Kingdom Independence Party» – Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι μια δυνατή προσωπικότης και εξ αρχής υπήρξεν ασυμβίβαστος δεδηλωμένος εχθρός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Στο παρελθόν εδήλωσεν εμφατικώς πως έγινε ευρωβουλευτής«για να πλήξει την Ε.Ε. εκ των ένδον». Πράγματι ο Βρετανός πολιτικός ηγέτης ήλλαξε τις ισορροπίες στην Γηραιά Ήπειρό μας και εξεκίνησε την εργώδη εκστρατεία για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παρεμβάσεις του στις Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξαν συνηθέστατα ιδιαζόντως ηχηρές και μερικές εξ αυτών θα μείνουν μνημειώδεις. Ο Νάϊτζελ Φάρατζ πάντοτε ομιλούσε από βήματος με έμφαση, άριστο φθόγγωση του λόγου του και με εμφανή ορμή, καταγγέλλων τα τρωτά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και με συνεχή προσπάθεια να αναδείξει τα σκάνδαλα, τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες που αποκρυπτονται όπισθεν του πολυεπιπέδου συγκροτήματός της.

Tα βρετανικά ΜΜΕ δεν έπαυσαν να τον πλήττουν παντοιοτρόπως: Eσημείωσαν πλειστάκις πως είχεν αλκοολικό πατέρα που εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Νάϊτζελ ήταν 5 χρονών. Ο τέως «σοσιαλφιλελεύθερος συντηρητικός» (!) Πρωθυπουργός Δαβίδ Κάμερον, με αφορμή την διαπρύσιο πολιτική παρουσία του Φάρατζ είχεν ειπεί κάποτε πως «…στο UKIP έχουν μαζευθεί τρελοί και ρατσιστές», ενώ διάφορα δημοσιεύματα στην πατρίδα του ανέφεραν με συκοφαντικό πάθος ότι το πρόσωπο που εν τέλει ανέτρεψε άρδην τα εσκαμμένα στην Ευρώπη, στην νεότητά του τάχα «…έκανε παρέα με χιτλερικούς».

Όμως ο χειμαρρώδης και επιθετικός, «φόβος και τρόμος» της Ευρώπης των γραφειοκρατών, εξεμεταλλεύθη συχνότατα και στο έπακρον τις τηλεοπτικές κάμερες και τα ΜΜΕ επ’ ωφελεία του, εξαπολύων άφθονα εμπρηστικά σχόλια και δηκτικές, προσβλητικές προσωπικές επιθέσεις, εκτός και εντός Ευρωβουλής. Όπως εκείνην του 2010, όταν απαντών στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ του είπε το αμίμητο: «Κύριε βαν Ρομπάϊ, όταν μιλάτε για σταθερότητα, σας χειροκροτώ για το…. χιούμορ σας. Δεν θέλω να γίνω αγενής, αλλά έχετε το χάρισμα μιας βρεγμένης πατσαβούρας και την εμφάνιση ενός υπαλληλίσκου τραπέζης!».

Στην Ελλάδα κατέστη πολύ γνωστός μετά την ευτελιστική και διαλυτική επίθεση που εξαπέλυσε στον Αντώνη Σαμαρά, στην «Αίθουσα του Ημικυκλίου», (όπου οι ευρωκοινοβουλευτικές ολομέλειες) στο Στρασβούργο, για την ανεργία και την τρομοκρατία στην Ελλάδα και για τις… συμβουλές της Γκόλντμαν Ζαξ. Τον διέσυρε λέγων: «..να μετονομάσετε το κόμμα σας από “Νέα Δημοκρατία” σε “Μη – Δημοκρατία”, διότι αυτήν την στιγμή η Ελλάς είναι υπό ξένη κατοχή!». Ο φανφαρόνος Μεσήνιος… μεγαρήτωρ είχε «καταπιεί την γλώσσα» του, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω εμπλοκή με τον ακλόνητο Βρετανό.

Ως έφηβος συμμετείχε ενεργότατα στην ομάδα του ράγκμπι και του κρίκετ. Δεν έχει σπουδάσει, ενώ από νεαρός ήταν εργαζόμενος στο περιβόητο City του Λονδίνου. Ενετάχθη στο Συντηρητικό Κόμμα – από όπου απεχώρησε το 1992, όταν ο Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψε την διαβόητο «Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Κατά βιολογικήν έννοια υπήρξε ιδιαζόντως τυχερός: 21 ετών υπέστη ένα παρ’ ολίγον θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, ενώ αργότερον επεβίωσε από καρκίνο των όρχεων. Πρo μερικών ετών έπεσε με ένα διθέσιο αεροσκάφος που είχε μισθώσει για να σύρει ένα προεκλογικό εναέριο πανό του κόμματος και δεν είχε ούτε… επιπόλαιο τραυματισμό (για το γεγονός χαριτολογεί λέγων: «Είναι βέβαιον πως η προπαγάνδα μας έκανε αξιοπρόσεκτο … θόρυβο»).

Κατά την τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την οριστική επικύρωση του Brexit, ο επικεφαλής του UKIP επέλεξε (κατά τα ειωθότα του) να ανεβάσει τους τόνους. Αφού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΕΕ και αφού υπεσχέθη εμφατικώς ότι «η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επανέλθει ποτέ», ανέφερε: «Ξέρω ότι θα σας λείψουμε. Ξέρω ότι θέλετε να “ακυρώσετε” τις εθνικές σημαίες μας, αλλά τώρα εμείς θα σας ειπούμε “αντίο” και θα περιμένουμε στο μέλλον να συνεργασθούμε μαζί σας».

Αμέσως μετά, τόσον ο Νάϊτζελ Φάρατζ όσον και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του κόμματος του ήρχισαν γελώντες να σείουν επιδεικτικώς τις σημαίες της Βρετανίας, σαφώς με ειρωνικό ύφος προς το προεδρείο.Η προεδρεύουσα την στιγμή εκείνη Ιρλανδή Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μερέηντ Μακ Γκίννες, έκλεισε αμέσως το μικρόφωνο του Φάρατζ, λέγουσα με οργίλον ύφος: «Κατεβάστε τις σημαίες σας κύριε Φάρατζ, φεύγετε! Αν παραβιάζετε τους κανόνες, ημπορεί κάποιος να σας “διακόψει”. Παρακαλώ κατεβάστε τις σημαίες, κ. Φάρατζ. Παρακαλώ, κάνετε ησυχία».

Τότε οι ευρωβουλευτές του UKIP ήρχισαν να φωνάζουν ομαδόν, με τον Φάρατζ να απευθύνεται στην προεδρεύουσα λέγων: «Αυτό ήταν. Ετελείωσαν όλα!». Τότε οι ευρωβουλευτές του ορθοί εξεκίνησαν να τον χειροκροτούν θυελωδώς, κάτι που προεκάλεσε νέα και…. ευγενεστέρα παρέμβαση της κυρίας Μακ Γκίννες: «Παρακαλώ καθίστε, επιστρέψτε στις θέσεις σας. Κατεβάστε τις σημαίες σας, φεύγετε. Και πάρτε τις μαζί εφ’ όσον φεύγετε τώρα. Χαίρετε!».

[Σημειωτέον πως δεν θα υπάρξει ουδεμία τελετή για την αποχώρηση των βρετανικών σημαιών. Περί αυτού, η ευρωβουλευτής του UKIP Κλερ Φοξ δεν εδίστασε να χαρακτηρίσει «δειλή» αυτήν την στάση. «Θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να τιμήσουν αυτήν την αποχώρηση μάλλον με ένα τελετουργικό, παρά να αρνηθούν στον κόσμο το δικαίωμα να έχει μια τελετή για την ιστορική αυτή στιγμή»εδήλωσε η κυρία Φοξ. Μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπεσχέθη «Θα γίνει με όλη την απαραίτητο αξιοπρέπεια» διευκρινίζουσα ότι μία σημαία θα…. διατηρηθεί στο «Μουσείον Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες. Προφανώς κάποιοι Διεθνείς κύκλοι δεν είναι ιδιαιτέρως…. ευχαριστημένοι].

Το «πράσινο φως» εδόθη στην συμφωνία περί Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της παρελθούσης Τετάρτης, ώστε να ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, 31η Ιανουαρίου. Η συμφωνία υπερεψηφίσθη με 621 ψήφους υπέρ, 49 ψήφους κατά και 13 αποχές. Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την τυπικήν έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ακριβώς στο τέλος της εβδομάδος, τρία έτη μετά το διενεργηθέν στην Βρετανία δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πολυπράγμων Δαβίδ Σασόλι, νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εσημείωσεν: «Είναι μια θλιβερή ημέρα για το κοινοβούλιό μας. Είναι για εμάς μια πληγή, αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε την βούληση των Βρετανών πολιτών. Σε μιαν ημέρα όπως αυτή, πρέπει να παραμείνουμε πιό ενωμένοι», Μάλιστα είπεn ευχολογιακώς στους αποχωρήσαντες «Arrivederci», δηλαδή «Εις το επανιδείν».

Έπειτα από 47 έτη συνυπάρξεως και κοινών ενωσιακών σχέσεων, (κατά το πλείστον δυσχερών), μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, το Brexit θα γίνει παγία πραγματικότης την Παρασκευή στις 23.00 ώρα Βρετανίας (και Γκρίνουιτς).Ένα κεφάλαιο κλείνει οριστικώς, αλλά ανοίγει μια νέα περίοδος εξ ίσου δυσκόλων διαπραγματεύσεων: Στην διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποίαν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες, η ΕΕ και το Λονδίνο θα πρέπει να συνεννοηθούν λεπτομερώς για την μελλοντική σχέση τους, κυρίως δε να συνάψουν μιαν εμπορική συμφωνία. Τέσσαρες ημέρες πριν από το Brexit, ο Γάλλος αρμόδιος διαπραγματευτής του Λαϊκού Κόμματος, Επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε πως είναι «απολύτως σαφές ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

Στην τελευταία ημέρα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νάϊτζελ Φάρατζ, που εστήριξε με ακάματο σθένος το Brexit, ετόνισε: «Η Βρετανία δεν ταίριαζε, θα είμαστε καλύτερα εκτός». Κατά το παρελθόν είχεν ειπεί σχετικώς με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως: «Ποιοί στο διάολο είστε; Είστε πάντως πολύ επικίνδυνοι. Καταστρέφετε τη δημοκρατία», ενώ εξέφανε και την δυστοπική προφητεία του: «Το ευρώ θα πεθάνει από έναν αργό και επώδυνο θάνατο!».

Αθανάσιος Κωνσταντίνου

Exit mobile version