Για “ανάπτυξη” μας μιλάνε και για θετικούς δείκτες στην οικονομία. Πόσο ανταποκρίνεται αυτό στην καθημερινότητα των εργαζομένων; Καθόλου, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12%. Έτσι η χώρα μας παραμένει στον… πάτο της Ε.Ε. εις ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat λοιπόν, φαίνεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ε.Ε. των 27 στην οποία ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος την τελευταία 10ετία (από το 2010) ενώ έχει υπάρξει θετική μεταβολή των ελάχιστων μισθών σε όλες τις άλλες χώρες ακόμη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφήρμοσαν μνημόνιο, όπως είναι η Πορτογαλία.
Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες; Η Ρουμανία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία 10ετία, η οποία μεταφραζόμενη σε ετήσια βάση κυμαίνεται κοντά στο 12,5% ανά χρονιά. Αντίστοιχα σημαντική είναι η αύξηση και στην Λιθουανία η οποία σε ετήσιο επίπεδο κυμαίνεται στο 10,1%. Την ίδια στιγμή χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ – όπου φυσικά οι μισθοί ήταν σε δυσθεώρητα χαμηλά επίπεδα το 2010 – εμφανίζουν εξίσου σημαντικές αυξήσεις μισθών κάθε χρόνο την τελευταία 10ετία. Ακόμα και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Τουρκία, οι ελάχιστες αποδοχές ενός μισθωτού αυξήθηκαν από το 2010 κατά 30%.
Εμείς παρότι φανατικά… “μενουμευρωπαίοι”, είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε στον… πάτο της σχετικής λίστας και αυτό αναμφισβήτητα είναι μια “επιτυχία” που θα πρέπει να πιστωθεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας και τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν και… χειρότερα. Δεν αργεί η στιγμή που οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, θα έχουν μεγαλύτερους μισθούς από τους Έλληνες…