Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το ΣτΕ δικαιώνει αντιθρησκευτική απόφαση της Σακελλαροπούλου

Το ΣτΕ δικαιώνει αντιθρησκευτική απόφαση της Σακελλαροπούλου

Μια είδηση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει από νωρίς τις απόψεις και τις θέσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που ως γνωστόν επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για την αποστολή του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς, μεταξύ άλλων, αφαιρούσε την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» από τον νέο οργανισμό του υπουργείου.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πριν από την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έκρινε πως, αν και δεν αναφέρεται ρητά η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αυτό δεν σημαίνει πως παύει να αποτελεί σκοπό της Παιδείας.

«Το γεγονός ότι καθορίζεται ως αποστολή του υπουργείου η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση της Παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, (…) χωρίς να αναφέρεται ρητώς η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως άλλωστε δεν αναφέρεται κατά γράμμα ούτε η επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων ή η διάπλασή τους σε υπεύθυνους πολίτες, δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της Παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που υπεγράφη επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, ενώ αντίστοιχες προσφυγές έχουν καταθέσει η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωσις Θεολόγων, γονείς κ.α.

Είναι προφανές, και από τα παραπάνω, ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου για την ΠτΔ από την «πατριωτική» κυβέρνηση της ΝΔ θα μας κάνει να ζήσουμε «μεγάλες στιγμές»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Exit mobile version