Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Πέτυχε” η εξωτερική πολιτική Δένδια και η… απομόνωση Ερντογάν: Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης!

“Πέτυχε” η εξωτερική πολιτική Δένδια και η... απομόνωση Ερντογάν: Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης!

Το πόσο ανίκανος, υποχωρητικός και εθνικά επικίνδυνος είναι ο Μητσοτάκης, ο Δένδιας και ο κυβερνητικός θίασος της Νέας Δημοκρατίας το γνωρίζαμε.

Το ότι θα καταφέρουν να ξεπουλήσουν όμως τόσο γρήγορα το Αιγαίο, την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τόσο γρήγορα και να κομπάζουν σαν χάνοι πάνω από τις εθνικές προδοσίες δεν το περιμέναμε!

Ανησυχία για τις εξελίξεις προκαλεί στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την κυβέρνηση του Faeyz al Sarraj στην Τρίπολη. Η σχετική, απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη τις επόμενες μέρες πρόκειται να σημάνει συναγερμό για την ελληνική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει, όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης. Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια.

Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες,στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ. Από την Τουρκία έχει διαμηνυθεί σε αρκετά επίπεδα ότι, η ανάρτηση των χαρτών από τον ΟΗΕ θα αποτελέσει και την επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες κάτι που εν συνεχεία θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για διεξαγωγή ερευνών σε αυτές.

Erdogan: Εντατικοποιούμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις

Εξάλλου το Σάββατο (15/2/2020) ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προανήγγειλε την εντατικοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία…

Διαβάστε την συνέχεια στο bankingnews.gr

Exit mobile version