“Στην έσχατην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν”…
Ο Κύπριος Αγωνιστής της ΕΟΚΑ γεννήθηκε στην Λύση της Αμμόχωστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928.
Το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ ( Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών ) Γεώργιο Διγενή Γρίβα. Χωρίς να το πολυσκεφτεί , έγινε μέλος του Αγώνα κατά των Άγγλων. Έγινε γρήγορα Υπαρχηγός της Οργάνωσης . Οι ηγετικές του ικανότητες ξεχώρισαν και επιλέχθηκε να ηγηθεί της προσπάθειας της Ένωσης με την Ελλάδα.
Οι Άγγλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τον συλλάβουν. Απέτυχαν πολλές φορές. Τον επικήρυξαν για 5.000 λίρες, αλλά ο ”Σταυραετός του Μαχαιρά” ήξερε να ξεγλιστρά. Μάλιστα μια φορά, μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους Άγγλους που τον κυνηγούσαν χωρίς να τον καταλάβουν. Τόσο θάρρος είχε.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ξεγέλασε για ακόμη μια φορά τους Βρετανούς, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν απο τους Βρετανούς στο Όρος Τρόοδος. Όμως ο Αυξεντίου οδήγησε τους Συντρόφους του σε ασφαλές μέρος και έβαλε τους Άγγλους να πυροβολούνται μεταξύ τους.
Δύο μήνες αργότερα, οι Βρετανικές δυνάμεις έλαβαν μια πληροφορία απο έναν βοσκό, ότι ο Αυξεντίου μαζί με κάποιους Συντρόφους κρυβόταν σε μια σπηλιά κοντά στην Μονή Μαχαίρα.
Στις 2 Μαρτίου, ένα απόσπασμα 60 στρατιωτών πλησίασε την σπηλιά. Ο Ανθυπολοχαγός Μίντλετον τον κάλεσε να παραδοθεί. ”Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου , αλλιώς θα επιτεθούμε” . Κάποιος απάντησε ”καλά παραδινόμαστε” . Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, ο Αυξεντίου όμως όχι.
Ο Ανθυπολοχαγός τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση ”ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”.
Τέσσερις Άγγλοι στρατιώτες μπήκαν στην σπηλιά, ο Αυξεντίου τους περίμενε και πυροβολούσε μανιασμένα. Ένας απο αυτούς έπεσε νεκρός ενώ οι άλλοι οπισθοχώρισαν. Ο Μίντλετον φοβήθηκε και κάλεσε ενισχύσεις. Έφτασαν δεκάδες στρατιώτες με ελικόπτερα. Η Μάχη ξεκίνησε αλλά μετά απο δέκα ώρες κανένας δεν μπορούσε να νικήσει τον Σταυραετό.
Οι Βρετανοί αποφάσισαν να ρίξουν στην σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Οι φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, μαζί και τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου η μάχη τελείωσε. Το πτώμα του Αυξεντίου τάφηκε στις φυλακές Λευκωσίας.
Ήταν μόλις 29 ετών. Ήταν Παλικάρι. Ένας Ήρωας, που ο ηρωισμός του δεν μπορεί να ξεχαστεί. ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Μπιτσικόλης Σταύρος
Πυρήνας Πάτρας