Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ρουμπινί: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την παγκόσμια οικονομία

Ρουμπινί: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την παγκόσμια οικονομία

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Ο Ρουμπινί είναι ένας από τους μεγάλους παίχτες της παγκόσμιας οικονομίας. Γεννήθηκε στην Τουρκία και κατάγεται από μία εβραϊκή οικογένεια του Ιράν… Παρενέβη πρόσφατα στα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία και όπως επισημαίνει σε άρθρο του στους  Financial Times μέχρι αυτή την εβδομάδα η αντίδραση των αγορών στον ιό ήταν ήπια. Μετά από μια βουτιά στο τέλος Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και διεθνείς αγορές σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εφησυχασμός αυτός βασίστηκε σε σειρά λανθασμένων παραδοχών. Πρώτον, ότι η επιδημία θα περιοριζόταν κυρίως στην Κίνα και δεν θα εξελισσόταν σε παγκόσμια πανδημία. Δεύτερον, ότι θα είχε τεθεί υπό έλεγχο πριν το τέλος του δεύτερο τριμήνου, καθιστώντας έτσι μικρότερο το πλήγμα στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία. Τρίτον, ότι μετά από μια απότομη βουτιά στην ανάπτυξη θα ακολουθούσε γρήγορα μια ισχυρή ανάκαμψη. Τέταρτον, ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής θα λάμβαναν ισχυρά μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες και τις αγορές.

H επιδημία του κορωνοϊού συνιστά, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη και αυξάνει τα κόστη και τον πληθωρισμό, με κάποιες επιπτώσεις στη συνολική ζήτηση.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Είναι η αιτία ο κορωνοϊός που διαλύει την παγκόσμια οικονομία ή η αφορμή; Απ΄ ό,τι όλα δείχνουν είναι η αφορμή, μία αφορμή που εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που κατευθύνουν την παγκόσμια οικονομία για να κτυπήσουν την οικονομία της Κίνας, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική.

Εάν δεν συμβαίνει αυτό και είναι η αιτία, αυτό δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια οικονομία και πόσο εύκολο είναι να καταρρεύσει! Και εάν καταρρεύσει τι θα έλθει; Σίγουρα όχι ο ιστορικά χρεοκοπημένος μπολσεβικισμός.

Ίσως την κατάρρευσή του ακολουθήσει η εποχή των Καισάρων, που περιγράφει στην “Παρακμή της Δύσεως” ο Όσβαλντ Σπένγκλερ.

Exit mobile version