Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Γρηγόριος ο Ε’, το 1821 και η Μαρία Ευθυμίου

Ο Γρηγόριος ο Ε’, το 1821 και η Μαρία Ευθυμίου

Η ακαδημαϊκός Μαρία Ευθυμίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, διορίσθηκε μέλος στην Επιτροπή Επιστημονικής Εποπτείας Έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων. Έργο της Επιτροπής, θα είναι η επιστημονική εποπτεία της Έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, του έντυπου υλικού που θα την υποστηρίζει, καθώς και η σύνταξη ειδικών κειμένων.
Ποια είναι όμως η Μαρία Ευθυμίου καθηγήτρια ιστορίας και αδελφή του γνωστού αριστερού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ευθυμίου, που διόρισε η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή της Βουλής για τον εορτασμό του 1821; Η Μαρία Ευθυμίου είναι γνωστή “προοδευτική” καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει γράψει στο παρελθόν ένα ανιστόρητο κείμενο με τίτλο: «Όσα δεν μας έμαθε το σχολείο για την Επανάσταση του 1821» από το οποίο και τα εξής:

“Είναι αλήθεια ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε’, με κείμενό του, αφόρισε την Επανάσταση. Είναι γραπτό κείμενο και δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, ο λόγος που το έκανε δεν είναι ξεκάθαρος. Άλλοι θεωρούν ότι το έπραξε επειδή ο ίδιος πάντα έτσι δρούσε, άλλοι υποστηρίζουν ότι το έκανε από σωφροσύνη για να προστατεύσει τους Έλληνες από τις μαζικές σφαγές στις οποίες προέβη ο σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, λόγω της έναρξης της Επανάστασης. Όποιος και να είναι ο λόγος, δεν θα τον μάθουμε ποτέ.”

Ώστε έτσι, λοιπόν, δεν θα μάθουν ποτέ η κ. Ευθυμίου και οι “προοδευτικοί” γιατί ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης, που απηγχονίσθη από τους Τούρκους, έβγαλε αυτόν τον “αφορισμό”. Δεν γνωρίζουν ούτε ότι ήταν γνώστης του μυστικού της Φιλικής Εταιρείας, ούτε ότι το έπραξε για να προφυλάξει τους Έλληνες από τις σφαγές; Δεν πειράζει ας μη το μάθουν ποτέ. Το ξέρουν όσοι Έλληνες γνωρίζουν Ιστορία.

Exit mobile version