Μόνο έκπληξη δεν μας προξένησε η είδηση ότι η πολυδιαφημιζόμενη Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχύρωσε εμπορικά (!) το όνομά της, με σκοπό να βγάζει κέρδη από κάθε χρήση του. Στο πλαίσιο της γνωστής ρήσης «Η δικαιολογία ενός λάθους είναι πολλές φορές χειρότερη από το ίδιο το λάθος», η γενική κατακραυγή εναντίον της Τούνμπεργκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο δεν κόπασε, αλλά έγινε δριμύτερη μετά την… δικαιολογία της ότι το έπραξε για να… προστατεύσει το «κίνημα» του οποίου ηγείται!
Καταγόμενη από μια οικογένεια καλλιτεχνών (η μητέρα τραγουδίστρια όπερας, ο πατέρας ηθοποιός, ο παππούς σκηνοθέτης και ηθοποιός), η Τούνμπεργκ προσπαθεί να εξασκήσει κι αυτή την τέχνη της υποκριτικής, έχοντας μάλιστα και τα απαραίτητα «προσόντα» στο σύγχρονο διαφημιστικό μάρκετινγκ: είναι ανήλικη, είναι φεμινίστρια, ανήκει σε «ευπαθή κοινωνική ομάδα» (έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger), ασχολείται σε αποκλειστική βάση με ένα θέμα (κλιματική αλλαγή), το οποίο από μόνο του δημιουργεί αυτομάτως συμπάθειες σε όποιον αναφέρεται σε αυτό. Και βεβαίως, ως… γνήσια καλλιτέχνης, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει και τον κατάλληλο μάνατζερ.
Αυτός, λοιπόν, που κατασκεύασε το νέο παγκόσμιο διαφημιστικό προϊόν της «γλυκούλας» Γκρέτα, ονομάζεται Ίνγκμαρ Ρέντζχογκ. Αυτός ο κερδοσκόπος είχε δημιουργήσει μια «πράσινη» εταιρία, υπό την ονομασία We don’t have time. Μαντέψτε ποιο είναι το σύνθημα που χρησιμοποιεί κατά κόρον στην εκστρατεία της η Τούνμπεργκ: το όνομα της εταιρίας του Ρέντζχογκ, δηλαδή we don’t have time… Ο Ρέντζχογκ είναι αυτός που «ανακάλυψε» την Τούνμπεργκ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της έξω από το Σουηδικό κοινοβούλιο. Είναι αυτός που γύρισε ένα ντοκιμαντέρ γι’ αυτήν και, όλως… τυχαίως, λίγο καιρό μετά αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω δαιμόνιος μάνατζερ είχε χρόνια φιλία με την οικογένεια της Γκρέτα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο… αυθόρμητη και… τυχαία ήταν η ανακάλυψη της Τούνμπεργκ από τον συγκεκριμένο τύπο.
Χρησιμοποιώντας ως «δόλωμα» την «ιδεαλίστρια» Γκρέτα, η εταιρία του Ρέντζχογκ κατάφερε να μαζέψει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ από 500 άτομα! Με την σειρά της, η «αλτρουίστρια» Γκρέτα έφτιαξε την κατάλληλη ΜΚΟ εκμετάλλευσης της όλης υπόθεσης. Διευθυντής της ΜΚΟ, που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, έγινε ο… πατέρας της! Γι’ αυτό, άλλωστε, οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκτός από ένα περιβαλλοντικό κίνημα οδηγεί και ένα οικονομικό κίνημα.
Από την μεριά τους, τα Σουηδικά ΜΜΕ έχουν γράψει ότι η οικογένεια Τούνμπεργκ έχει, μέχρι στιγμής, κερδίσει γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η εταιρία του Ρέντζχογκ περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ από διάφορες ενασχολήσεις όπως ιδιωτικές δωρεές, πώληση αναμνηστικών, διοργάνωση συναυλιών.
Κάπως έτσι θα «σβήσει» πολύ σύντομα το «άστρο» της πολυδιαφημιζόμενης Γκρέτα Τούνμπεργκ, της οποίας το «άδολο» ενδιαφέρον αποδείχθηκε επικερδής «μπίζνα». Λογικά, και αφού το «μπαλόνι» της Τούνμπεργκ θα έχει «σκάσει», κάποιο άλλο χαριτωμένο «μουτράκι» θα εμφανίσει το παγκόσμιο σύστημα για να επενδύσει (κυριολεκτικά) κερδοφόρα πάνω στις οικολογικές ανησυχίες των συνανθρώπων μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ