Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Oswald Spengler: Η δικτατορία του χρήματος προχωρεί

Oswald Spengler: Η δικτατορία του χρήματος προχωρεί

Τα όσα ζούμε σήμερα στην παγκόσμια οικονομία είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διαδικασίας, για την οποία είχε γράψει ένας μεγάλος φιλόσοφος, ο Oswald Spengler…

Και ήταν στις αρχές σχεδόν του 20ου αιώνα όταν παρουσιαζόταν το έργο “Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ”, στο οποίο περιγράφεται πως οι αφέντες του χρήματος, που είναι κάτι αφηρημένο και όχι απτό, θα επιχειρούσαν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους! Και έγραφε ο Oswald Spengler:

«Τιτάνια είναι η έφοδος του χρήματος για την κατάκτηση της δύναμης. Η βιομηχανία είναι ακόμη συνδεδεμένη με τη γη, όπως και ο αγροτικός κόσμος. Έχει την έδρα της και τις πηγές των υλικών της που αναβλύζουν από το έδαφος. Μόνο το ανώτατο χρηματοοικονομικό στρώμα είναι εντελώς ελεύθερο, εντελώς ασύλληπτο. Οι τράπεζες και κατά προέκταση το Χρηματιστήριο έχουν εξελιχθεί, λόγω των πιστωτικών αναγκών της ολοένα γιγαντωμένης βιομηχανίας σε ιδιαίτερη δύναμη, όπως το χρήμα σε όλους τους πολιτισμούς και θέλουν να είναι η μοναδική δύναμη. Ο παμπάλαιος αγώνας ανάμεσα στην παραγωγική και την κατακτητική οικονομία, παίρνει τις διαστάσεις μιας πάλης γιγάντων. Την τελευταία πράξη του δράματος ζούμε στα χρόνια αυτά, η οποία και θα κορυφωθεί. Η δικτατορία του χρήματος προχωρεί και πλησιάζει προς μία φυσική κορύφωση, τόσο στον φαουστιανό όσο και σε κάθε άλλο τεχνικό πολιτισμό. 

Και τώρα συμβαίνει κάτι που μπορεί να το κατανοήσει μόνον όποιος έχει διεισδύσει στην ουσία του χρήματος. Αν το χρήμα ήταν κάτι απτό, η ύπαρξή του θα ήταν αιώνια. Επειδή, όμως, είναι μία μορφή της σκέψης θα σβήσει και όπως ο οικονομικός κόσμος θα το έχει σκεφτεί ως τις τελευταίες δυνατότητές του. Το χρήμα μπήκε πλέον στη ζωή της αγροτικής υπαίθρου και κινητοποίησε το έδαφος. Σήμερα, πιέζει με επιτυχία τη βιομηχανία για να λεηλατήσει την παραγωγική εργασία».

Exit mobile version