Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

21 Μαρτίου 1947: Δολοφονείται από κομμουνιστές ο Πάνος Κατσαρέας

“Oχτώμιση χιλιόμετρα έξω από το Γεράκι, ενέδρα είχαν οι Βούλγαροι, χτύπησαν τo τζιπάκι. Σκοτώσανε το λοχαγό το πρώτο παλληκάρι,τον Κατσαρέα λοχαγό της Μάνης το καμάρι.”
Στις 17:00 της 21ης Μαρτίου του 1947 λίγο έξω από το Γεράκι δολοφονείται από ομάδα κομμουνιστών που του έχουν στήσει  ενέδρα ο Λοχαγός Πάνος Κατσαρέας. Ο Παναγιώτης Κατσαρέας, Έλληνας Αξιωματικός του Ελληνικού στρατού με το βαθμό του Λοχαγού συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση (στην εθνικιστική αντιστασιακή οργάνωση Ε.Σ. που έδρασε στην Πελοπόννησο, με αρχηγό το συνταγματάρχη Αθανάσιο Γιαννακόπουλο) και στην συνέχεια εντάχθηκε και πολέμησε με τα Τάγματα Ασφαλείας και στην συνέχεια ήταν Ηγετικό Στέλεχος των Χιτών της Μάνης Ε.Α.Ο.Κ.(Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών).

Ο «Αετός της Μάνης», γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Πολιάνα, σημερινός Άγιος Νίκωνας, το τελευταίο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης πριν το Οίτυλο, και δολοφονήθηκε σε ηλικία 35 ετών το 1947, σε ενέδρα του ΕΛΑΣ έξω από το χωριό Γεράκι Λακωνίας.

Το φέρετρο του Κατσαρέα καλύφθηκε από την ελληνική σημαία κι εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στις Κροκεές. Ξεκίνησε η νεκρική πομπή από τις Κροκεές στο Γύθειο, όπου θα ενταφιαζόταν υπό τη συνοδεία τιμητικής φάλαγγας, ενώ άντρες της ΕΑΟΚ αναρρίπιζαν εκατέρωθεν του δρόμου. Στο Γύθειο κυριάρχησε η οργή για την δολοφονία και για τον λόγον αυτό η κυβέρνηση κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στον Νομό Λακωνίας. Μάλιστα έστειλε και κλιμάκιο υπουργών (Ν. Ζέρβας, Στράτος) να επιβάλουν την τάξη. Ο Ζέρβας δήλωσε από την Λακωνία: «στον όλεθρο των κομμουνιστών θ’ απαντήσουμε με δέκα φορές όλεθρο! Ή αυτοί ή εμείς».

Exit mobile version