Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Περί των τρεχουσών εξελίξεων στο Σαχέλ

Από το πρώτο δεκαήμερον του παρελθόντος Ιανουαρίου παραθέσαμε μια σειρά επτά αλληλοδιαδόχων ενημερωτικών και διαφωτιστικών άρθρων, σχετικώς προς τα πολιτικοστρατιωτικά δρώμενα και τα ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά, ιστορικά και γεωοπολιτικά χαρακτηριστικά της μείζονος υποσαχαρίου περιοχής του Σαχέλ. Η νυν περαιτέρω εξέλιξη  των εκεί τεκταινομένων, έρχεται να δικαιώσει την έγκαιρο προσέγγισή μας περί αυτά, όπως σαφώς απορρέει από την τρέχουσα επικαιρότητα.

Η Γαλλία και εξ ευρωπαϊκές χώρες συνεκρότησαν την δύναμη «Τακούμπα» για να στηρίξουν τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, όπως ανεκοινώθη επισήμως χθές (27/3/2020), για την επικειμένη  επίσημο συγκρότηση της ειδικής δυνάμεως «Τακούμπα», η οποία  θα υποστηρίζει τα στρατεύματα  του Μάλι και του Νίγηρος στην μάχη τους κατά των τζιχαντιστών του Σαχέλ.

Μετά την «τηλεδιάσκεψη» των Υπουργών Αμύνης και άλλων διπλωματικών εκπροσώπων της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Βρετανίας και της Σουηδίας,  εξεδόθη η ακόλουθος ανακοίνωση των προαναφερόμενων χωρών: «Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική εις  ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο Μάλι, αλλά  και ευρύτερον στο Σαχέλ, στηρίζουμε πολιτικώς την δημιουργία μιας ειδικής δυνάμεως, η οποία  θα παρέχει βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.»

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Μάλι και τον Νίγηρα, δηλαδή από τις διαρκώς και αμέσως πληττόμενες από την τζιχαντιστική λαίλαπα αφρικανικές χώρες .

Σημειωτέον ότι, μόνον έξι από τις ένδεκα προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες  εδεσμεύθησαν  ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: το Βέλγιον, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Η Σουηδία αναμένει  την τελικήν έγκριση από το κοινοβούλιόν της (ούσα στρατιωτικώς έτοιμη από τα μέσα Φεβρουαρίου), ενώ η Γερμανία και η Νορβηγία δεν θα αποστείλουν στρατεύματα κατά  το στάδιον αυτό, διότι δεν υφίσταται  επαρκής πολιτική στήριξη του σχεδίου εντός των εν λόγω χωρών, ώστε να στηριχθεί κοινοβουλευτικώς η απαιτουμένη  αποστολή στρατευμάτων τους στο εξωτερικόν.

Η αερομεταφερόμενη ειδική δύναμη ταχείας αντιδράσεως, αποκαλουμένη «Τακούμπα» (λέξη  η οποία στην ταμασέκ, δλδ. στην γλώσσα των Τουαρέγκ, σημαίνει την μακρά και πλατεία αμφίστομο σπάθη)  θα αριθμεί ολίγες εκατοντάδες ανδρών, θα εκκινήσει δε επιχειρούσα υπό γαλλικήν διοίκηση,  στα σύνορα του Νίγηρος με το Μάλι, στην περιφέρειαν Λιπτάκο, εγγύς όπου διατηρούν  βάσεις τους ποικίλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως το «Ισλαμικόν Κράτος της Μεγάλης Σαχάρας».

«Με την Τακούμπα, οι Ευρωπαίοι δεικνύουν την δυνατότητα που έχουν να κινητοποιούνται όλοι μαζί για την ασφάλειάν τους», εδήλωσε η Φλοράνς Παρλί, Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Η Γαλλία είχεν  προσπαθήσει επί αρκετούς μήνες  να υποστηρίξει τον σχηματισμό της νέας Ειδικής Δυνάμεως Τακούμπα, η οποία θα εκπαιδεύει, θα συμβουλεύει, θα βοηθά επιχειρησιακώς και θα συνοδεύει τις τοπικές αφρικανικές κρατικές δυνάμεις στην εκ μέρους τους καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των λοιπών τζιχαντιστικών, «θυγατρικών» της Αλ- Κάϊντα στην περιοχή. Η Τακούμπα αναμένεται να διαθέτει την αρχική στρατιωτική δυνατότητα το ερχόμενον θέρος και πως θα είναι πλήρως επιχειρησιακή το ακόλουθο φθινόπωρο.

Η Γαλλία ελπίζει πως η Τακούμπα θα περιλαμβάνει συνολικώς περίπου 500 άνδρες προσωπικού ειδικών δυνάμεων, ενώ μια νέα εκεί γαλλική αποστολή θα περιλαμβάνει περίπου 50 άτομα των ειδικών δυνάμεων, τα οποία και  θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Τακούμπα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων της προαναφερομένης διασκέψεως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν εζήτησεν επίσης μια σαφή δήλωση από τους ομολόγους του, επιβεβαιώνουσα την αποδοχήν τους για την στρατιωτικήν εμπλοκή  της Γαλλίας σε μιαν περίοδο αυξανομένου αντι-γαλλικού συναισθήματος σε ορισμένες χώρες, εν μέσω της σωβούσης ταχείας επιδεινώσεως της καταστάσεως της περιφερειακής, περιμεσογειακής και διεθνούς ασφαλείας.

Ο Σουηδός Υπουργός Αμύνης Πέτερ Χέλκβιστ εδήλωσεν: «Η απόφαση για την Τακούμα αφορά μιαν επι πλέον στρατιωτική επιχείρηση, παραλήλως προς την μεγαλυτέρα αποστολή του ΟΗΕ MINUSMA στο Μάλι. Μια επιχείρηση Ειδικών Δυνάμεων είναι μια εξαιρετικώς ισχυρά δυνατότης που θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, καθώς  και στην καταπολέμηση και στην πρόληψη της περαιτέρω δαδόσεως της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και στησ Σουηδία ».

Τον παρελθόντα Ιανουάριον, ο Ισπανός «Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως» Ζοζέπ Μπορέλ  είχεν ανακοινώσει ένα προσχέδιο για μια διεθνή διάσκεψη περί της ασφαλείας στο Σαχέλ, στο περιθώριον της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου.

Βεβαίως η Ευρώπη νυν αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της καλπαζούσης πανδημίας του κορονοϊού (με πολλά κράτη να κλείνουν τα σύνορά τους, καθώς και με εκτενή περιορισμό των μετακινήσεων), αλλά ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα είπεν ότι «προς το παρόν» δεν έχει ανασταλεί η σχετική ετοιμασία της προαναφερθείσης διασκέψεως, η οποία είναι προγραμματισμένη να προχωρήσει.

Αθανάσιος Κωνσταντίνου

Exit mobile version