Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πανδημία και παγκοσμιοποίηση

Πανδημία και παγκοσμιοποίηση

Στην μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν λίγες οι φορές που πανδημίες εξολόθρευσαν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού. Τις εποχές εκείνες, με αποκορύφωμα τη μαύρη πανώλη στα μέσα του 12ου αιώνα, οι θάνατοι ως ποσοστό επί του τότε παγκόσμιου πληθυσμού ήταν κολοσσιαίων διαστάσεων.

Ως αποτέλεσμα, ο αποκαλούμενος μαύρος θάνατος, είχε την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, την ανάπτυξη της ιατρικής και την αλλαγή της πορεία της ιστορίας η οποία οδήγησε τελικά σε μεγάλο βαθμό την σημερινή κατάσταση και τον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό.

Στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία η ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως αυτή εξελίχτηκε ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την με ταχείς ρυθμούς αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η ανθρωπότητα μοιάζει και πάλι απροετοίμαστη μπροστά σε μια εξάπλωση τέτοιου μεγέθους πανδημίας.

Στο παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου επικρατεί το άυλο χρήμα, χωρίς αντίκρισμα και με την τρομοκρατία των τόκων και των χρεών να εκβιάζουν το μέλλον των εθνών χρειάστηκε ένας ιός γρίπης ώστε να αποδειχθεί η εύθραυστη ισορροπία του τρόμου, μία ισορροπία που απειλεί το σύγχρονο άναρχο καπιταλισμό και τις οικονομίες ολόκληρων κρατών. Τα σημερινά δημοσιονομικά μέτρα θα πληρωθούν με αίμα όταν η πανδημία αντιμετωπιστεί.

Έτσι λοιπόν, με τη σημερινή ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνολογία, είναι σίγουρα πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μια πανδημία αλλά το ίδιο εύκολη και ταχύτατη είναι και η διασπορά της. Μπροστά στον σημερινό κίνδυνο προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη κυρίως, όπου οι συνθήκες υγιεινής και τα οικονομικά μεγέθη είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες, κυρίως αφρικανικές και ασιατικές. Χτυπάει λοιπόν ο ιός με θάνατο τους υπέργηρους και με χρόνια νοσήματα δυτικούς, απόρροια των διατροφικών επιλογών του καπιταλισμού και της υπερκατανάλωσης. Το αν υπάρχει σχέδιο μείωσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού και αντικατάστασης του με ευκαιρία την συγκεκριμένη πανδημία κανείς δεν το γνωρίζει.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μοιάζει τουλάχιστον γελοίο να παρουσιάζεται μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ο Μητσοτάκης ως ηγέτης και αρχιστράτηγος την ίδια στιγμή που η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να μην μπορεί να κλείσει τα ανατολικά σύνορα της την λαθροεισβολή. Από την άλλη η αριστερά του “ηθικού πλεονεκτήματος” πέρα από το ενδιαφέρον της μόνο για τις συναθροίσεις των λαθρομεταναστών ας κοιτάξει τα βαθύπλουτα ψώνια της που είναι ευρωβουλευτές.

Θα ήταν αφελές στην παρούσα φάση να προβλέψουμε τις όποιες εξελίξεις. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αυτοδιόρθωση της φύσης, η οποία πιθανόν να δείξει κάποιο έλεος μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο της ή ακόμα χειρότερο σε μια αυτοαναδιοργάνωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος της πλουτοκρατικής ελίτ ώστε να επιβιώσουν οι εκλεκτοί και που σίγουρα θα κερδίσουν με την αναδιανομή του πλούτου προς όφελός τους.

Στη δεύτερη περίπτωση δεν θα υπάρξει κανένα έλεος από τον αιώνιο εχθρό της ανθρωπότητας και τα μειωμένα αντισώματα των σημερινών ευρωπαίων, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι έρμαια των επιταγών μιας άκρατης υπερκατανάλωσης και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που τεχνηέντως τους επιβλήθηκε. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε παρόντες και την επόμενη μέρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό ως κυματοθραύστης στα ανίερα και ολέθρια σχέδια του και καταφέρνοντας τελικά το μοιραίο χτύπημα στις ρίζες του σάπιου οικοδομήματος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΚΟΣ

Exit mobile version