Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Καθημερινές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια [I]

Καθημερινές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια [I]

Φίλες και φίλοι,

Η διαχείριση του φόβου των μαζών μέσω ενός υπαρκτού ή ανυπάρκτου εχθρού είναι μια παλαιά επιτυχημένη αλλά και πάντα επίκαιρη συνταγή ποδηγετήσεως των λαών από τους εκάστοτε μικρούς ή μεγάλους ηγέτες.

Στον χώρο της δημοσιογραφίας-επικοινωνίας υπάρχει ένας χρυσός κανόνας επιτυχίας. Ο κανόνας αυτός συνίσταται μόνο από τρείς λέξεις οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν σωστά τότε ο κάθε δημοσιογράφος γίνεται γνωστός, ανεβάζει προσωπικές και τις χρηματιστηριακές του μετοχές στο βασίλειο των ανθρωποφάγων διακαναλικών μαχών για τα ποσοστά τηλεθεάσεως.

Οι τρείς λέξεις της επιτυχίας είναι «ΑΙΜΑ-ΨΕΜΑ-ΣΠΕΡΜΑ». Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε Παγκοσμίως με την επίκληση του επερχόμενου θανάτου (αίμα) και με πλήθος Fake news (Ψέμα).

Επειδή κουράστηκα με όλο αυτόν τον σάλο για τον κορονοϊό προτίμησα μέσα από το κελί μου και κόντρα στις πολύωρες τηλεοπτικές εκπομπές να εμπλουτίσω τις γνώσεις μας με μια σειρά από πειστικές αποδείξεις για την στενή και διαχρονική σχέση που έχουμε με τους αρχαίους προγόνους μας.

Η σειρά δημοσιεύσεων θα αφορά καθημερινές εκφράσεις που ίσως δεν γνωρίζουμε τις ρίζες τους αλλά τις χρησιμοποιούμε χιλιάδες χρόνια αυτούσιες από γενιά σε γενιά. Ας δούμε σήμερα δύο εξ αυτών.

1. ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ
«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποιθήσεως τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες). Χτυπούσαν το ξύλο του κορμού για να επικαλεστούν την προστασία τους, πιστεύοντας ότι οι νύφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των. Αυτή η συνήθεια συνηθίζεται ακόμα, όταν ακούμε κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί…

2. ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: «Τί είναι αυτά που μου λες; Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα». Η έκφραση «πράσσειν άλογα» δεν αναφέρεται στα ανύπαρκτα πράσινα άλογα (ίπποι) όπως πιστεύουν πολλοί. Πρόκειται για την αρχαία Ελληνική έκφραση που περιέχει το απαρέμφατο του ρήματος «πράττω» ή/και «πράσσω» (τα δύο τ, αντικαθίστανται πολλάκις στα αρχαία και από δύο σ) και το ουσιαστικό «άλογο» προέρχεται από την λέξη «λόγος-λογική» με το στερητικό α μπροστά (Α-λόγο) και υποδηλώνει κάτι εκτός λογικής δηλ. το παράλογο.

“Πράσσειν άλογα” λοιπόν σημαίνει το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα. Ως γνωστό οι αρχαίοι Έλληνες τα συμπαθή ζώα τα αποκαλούσαν «ίππους» και η λέξη αυτή διατηρείται με μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα ενώ επικρατέστερη είναι η λέξη «άλογο» . Τέλος η λέξη «άτι» έχει Τουρκική προέλευση.

M. ΤΣΟΥΓΚΑΣ

Exit mobile version