Μεγάλο πρόβλημα στο θέμα των τροφίμων με τον περιορισμό των εμπορικών ανταλλαγών με Κίνα λόγω κορωνοϊού
Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ας είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ίσως αυτή η επιδημία να μη φέρει το τέλος της παγκοσμιοποίησης, αλλά μια πιο σκληρή ακόμη παγκοσμιοποίηση! Πόσο μάλλον όταν βλέπουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης γνωστοί ιέρακες του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου όπως ο Φίλιπ Λεγκρέν.
To πιθανό τέλος της Παγκοσμιοποίησης και την επιστροφή στα έθνη-κράτη βλέπει ο Φίλιπ Λεγκρέν, που είχε διατελέσει την τριετία 2011-2014 οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν και ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί «να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της εποχής της παγκοσμιοποίησης».
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο Foreign Policy, η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τις όλα τα κακά της εκτεταμένης διεθνούς ενσωμάτωσης και στην ουσία νομιμοποίησε τους εθνικούς περιορισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και τις μετακινήσεις των ανθρώπων.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι το σύνολο των προηγμένων κρατών έχει επιτρέψει την μεταφορά των εργοστασίων του στις… τέσσερις γωνίες της Γης, τις κατέστησε ευάλωτες. Μόλις η Κίνα σταμάτησε να παράγει όλοι έμειναν… ακίνητοι και με ελλείψεις σε προϊόντα. Όπως δήλωσε:
«Ξαφνικά όλα τα είδη των επιχειρήσεων αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που συνεπάγεται η εξάρτηση από περίπλοκες παγκόσμιες τροφοδοτικές αλυσίδες».
Τι θα αντικαταστήσει την σημερινή τροφοδοτική αλυσίδα; Μία επιστροφή στην Εθνική παραγωγή; Δεν βλέπουμε να γίνεται καμία κίνηση προς αυτό. Μήπως αντί αυτού, έχουμε έναν σκληρό έλεγχο των πάντων από μια παγκόσμια κυβέρνηση;…