Χθες στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύσαμε το κείμενο “Σκέψεις περί της Covid-19 και πέραν αυτής”του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αθανάσιου Κωνσταντίνου. Η εξαιρετική ανάλυση του Συναγωνιστή κατέληγε με ένα πολιτικό συμπέρασμα για την Ελλάδα το οποίο έχει άμεση σχέση με την απόφαση του Eurogroup και σας το παραθέτουμε:
“…Όταν η κυβέρνηση μίας χώρας υπερχρεωμένης και με υποθηκευμένο εξ ολοκλήρου τον εθνικό της πλούτο (όπως και τους πολίτες της), σχεδιάζει βλακωδώς και θρασέως να δαπανήσει όλα της τα αποθέματα, που απεκτήθησαν με επίμοχθα δανεικά, να τα δαπανήσει… καταναλωτικώς και μάλιστα δίχως καμία σκέψη για νέα έσοδα, με αδιαφορία για το μέλλον, τότε προφανώς διαπράττει ένα μεγάλο έγκλημα εις βάρος της νεολαίας της. Όταν μάλιστα εξαγγέλλει αμετροεπώς νέα μέτρα και κατόπιν προγραμματίζει την έξοδο της στις αγορές για δανειοληψία, είναι απλώς και επιεικώς… ανεύθυνη και φαιδρά!”
Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup όπως γνωρίζετε δεν συμπεριλαμβάνει τα περίφημα “κορωνο-ομόλογα”. Παρόλα αυτά παρουσιάζεται σαν… νίκη από το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο με πρώτον και καλύτερο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Τι συμφωνήθηκε λοιπόν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup; Ότι η έκτακτη χρηματοδότηση των 540 δισ. ευρώ θα είναι στο σύνολό της άτοκα δάνεια και μάλιστα έναντι εγγυήσεων που θα πρέπει να παρέχουν τα κράτη – μέλη. Τα δάνεια θα φτάνουν ανά χώρα το 2% του ΑΕΠ της. Το σημείο-κλειδί είναι ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ εξαιτίας του κορονοίού, αφήνοντας τα απαραίτητα “παράθυρα” ανοιχτά για χρήση των πόρων αυτών και σε άλλες ανάγκες.
Και μπορεί σε πρώτο στάδιο, η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση να μην θυμίζει μνημόνιο, όμως ο εκ νέου δανεισμός της Ελλάδας – σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και την καταστροφή που θα προκληθεί στην ήδη ευάλωτη ελληνική οικονομία μετά την πανδημία και τα μέτρα που πάρθηκαν – είναι βέβαιο ότι θα διαιωνίσει την κατάσταση εις βάρος των μελλοντικών γενεών του Έθνους.
Και τα τρία μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν ΔΑΝΕΙΑ και κανένα μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις. Εκ των πραγμάτων τα εργαλεία αυτά είναι λιγότερο εκλυστικά για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία καθώς θα επηρεάσουν το χρέος και κατ’ επέκταση και το κόστος δανεισμού τους την εποχή μετά τον κορονοϊό.
H “νίκη” που παρουσιάζουν τα κυβερνητικά φερέφωνα είναι μια Πύρρειος νίκη που θα αφήσει βαριά πληγωμένες τις ήδη καταχρεωμένες οικονομίες της Ευρώπης. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να είμαστε και… ευγνώμονες για έναν ακόμα δανεισμό, καθώς αυτός έχει σχεδιαστεί για την… “σωτηρία” μας.
Ν.Κ.